ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: "Το Πανεπιστήμιο της νέας εποχής"

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: "Το Πανεπιστήμιο της νέας εποχής"

Η καμπάνια της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το Πανεπιστήμιο της νέας εποχής: Βάζουμε τα θεμέλια. Τι αναφέρεται:

"Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρωτοπορεί και καινοτομεί μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια για δεκαετίες. Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει το συμφέρον των φοιτητών.

Οι ιδέες μας κυριαρχούν εντός και εκτός της ακαδημαϊκής πολιτείας. Προτάσεις μας υιοθετούνται και γίνονται νόμοι του κράτους. Παρ’ όλα αυτά, συνεχής σκοπός μας είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής και ο εξορθολογισμός της δημόσιας παιδείας.

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού μας έφερε όλους αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, συντελέστηκαν μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, που απαιτούνταν εδώ και δεκαετίες, χάρη στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά την περίοδο αυτή πρωτοστατήσαμε προτείνοντας λύσεις για ένα Πανεπιστήμιο ασφαλές για όλους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Η επόμενη μέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτεί ριζικές αλλαγές. Και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι παρούσα στην αφετηρία μιας νέας εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο, για την ανώτατη εκπαίδευση που οραματίζονται και αξίζουν οι φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Διαχρονικά, οι Προτάσεις Παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καινοτομούσαν για την εποχή τους. Ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για επιτακτικές αλλαγές που σήμερα νομοθετούνται ή έχουν ήδη γίνει πράξη: Η κατάργηση του ασύλου ανομίας, η σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση και η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων είναι αρχή.

Πλέον περνάμε στο επόμενο βήμα και αναδεικνύουμε ζητήματα που μας αφορούν όλους. Τομείς που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως:

  • Η καθημερινή ασφάλεια φοιτητών, ακαδημαϊκών και εργαζομένων στους χώρους των Ιδρυμάτων.
  • Η είσοδος των Πανεπιστημίων στην ψηφιακή εποχή.
  • Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πτυχίων που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη.
  • Δράσεις και ενέργειες των Ιδρυμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  • Ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Μια γενναία μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις και σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα.

Στόχος μας, για ακόμη μία φορά, να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις, που σύντομα θα αποτελούν καθημερινότητα. Προσαρμοσμένοι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της πραγματικότητας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, βάζουμε τα θεμέλια για το πανεπιστήμιο της νέας εποχής. Μιας εποχής που θα διακρίνεται από καινοτομία, εξωστρέφεια, νομιμότητα και ουσιαστικό διάλογο στα θέματα Παιδείας."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.