Καθηγητής: Πρέπει να κλείσουν πανεπιστήμια πριν υπάρξει μεγάλη διάδοση του κοροναϊού

Καθηγητής: Πρέπει να κλείσουν πανεπιστήμια πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του κοροναϊού

«Αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα, πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού» τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος με τοποθέτησή του σχολίασε την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει μέχρι τα μέσα του Μαρτίου όλα τα σχολεία και Πανεπιστήμια της χώρας. 

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος «θεωρώ ότι αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού». «Αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά» πρόσθεσε. «Η διδασκαλία στα σχολεία μπορεί να αναπληρωθεί με e-learning και να αξιοποιηθεί και η δημόσια τηλεόραση με προγράμματα διδασκαλίας τις πρωινές ώρες» κατέληξε.

Σε δεύτερη ανάρτησή του απαντάει στο εάν είναι απειλή ο κορωναϊός για τα κατοικίδια. «Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι» αναφέρει μεταξύ άλλων. Αναλύοντας την τοποθέτησή του υπογραμμίζει ότι «ακόμα και αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδιά σας μπορούν να μολυνθούν από τον νέο ιό. Aν νοσείτε οι ίδιοι από τον ιό ή αν βρίσκεστε σε περιοχή με πολλά κρούσματα, οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες. Ο ΠΟΥ σας προτρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για μόλυνση από σαλμονέλα και E. coli που αποδεδειγμένα μπορούν να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους».

«Εάν οι ίδιοι νοσείτε και έχετε κατοικίδιο, να φοράτε μάσκα προσώπου όταν συναναστρέφεστε μαζί του, ακριβώς όπως θα κάνατε και στη συναναστροφή με ανθρώπους. Και προμηθευτείτε την τροφή και τα φάρμακά του, με τον αντίστοιχο τρόπο και στις ίδιες ποσότητες, που θα προμηθευόσασταν σε κανονικές συνθήκες» συνεχίζει ο κ. Μόσιαλος.

Στη συνέχεια παραθέτει μερικές συστάσεις που βασίζονται σε συμβουλές από την ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων.

Έχουν μολυνθεί από τον ιό κάποια ζώα συντροφιάς;

Όχι όσο γνωρίζουν οι ερευνητές. Ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ που ανήκει σε έναν ασθενή με Covid-19 δοκιμάστηκε για τον ιό και έδειξε χαμηλά επίπεδα στη μύτη και στο στόμα του. Αλλά το σκυλί δεν νοσεί και ο ιός μπορεί να προήλθε από επαφή με τον ασθενή ή άλλες επιφάνειες. Όπως όλοι γνωρίζουμε η μύτη και το στόμα ενός σκύλου έρχονται σε επαφή με τα πάντα.

- Τι γίνεται αν το κατοικίδιο μου αρρωστήσει;

Εάν θεωρείτε πως το ζωάκι σας, έχει αρρωστήσει μετά από επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Μην μεταφέρετε το ζώο στο ιατρείο χωρίς να επικοινωνήσετε πρώτα με τον κτηνίατρο για να συζητήσετε τα συμπτώματα του ζώου και την έκθεσή του. Να θυμόμαστε πως είναι πολύ απίθανο πως ένα σκυλί ή μια γάτα θα μπορούσαν να μολυνθούν.

- Τι γίνεται με τα εμβόλια για άλλους κοροναϊούς και θα βοηθούσε να πάρει αυτά;

Όχι. Αυτά τα εμβόλια είναι για διαφορετικούς κορωνοϊούς που προκαλούν μεταδοτική εντερική νόσο σε σκύλους. Δεν έχουν άδεια για άλλες χρήσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δουλεύουν εναντίον άλλων ειδών κορωνοϊών.

Και μία φιλική συμβουλή: το παιχνίδι και η συναναστροφή με τα ζώα εφησυχάζουν και τα ίδια και τους ιδιοκτήτες τους. Αγκαλιάστε τα, και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας. 

Αναστολή Κλινικών δραστηριοτήτων για φοιτητές Ιατρικής

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού και προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο, οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών πληροφορούνται ότι αναστέλλονται οι κλινικές δραστηριότητες για μία εβδομάδα τουλάχιστον. 

Αναβάλλονται οι ορκωμοσίες

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατόπιν αναβάθμισης της εκτίμησης κινδύνου του κορονοϊού σύμφωνα με ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών, αναβάλλουν τις προγραμματισμένες ορκωμοσίες των αποφοίτων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και από άλλα ιδρύματα.

Κλείνουν όλα τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία

Με μια απόφαση “βόμβα”, η κυβέρνηση στην Ιταλία ανακοίνωσε πως από αύριο κλείνει, σε όλη τη χώρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία της επιδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός στην Ευρώπη, θρηνεί 27 νεκρούς και “μετρά” εκατοντάδες κρούσματα. Η απόφαση να κλείσουν έως τις 15 Μαρτίου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη (04.03.2020) και μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής που χθες είχε προτείνει “λουκέτο” για έναν μήνα και σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις στην Ιταλία!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr