Χηφίζεται στην Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Την Τρίτη 21/01, ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας υπερνισχυμένης Αρχής που θα ελέγχει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (από την κατανομή της χρηματοδότησης έως την αξιολόγηση), την αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων και η «κατάργηση των περιφερειακών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου στο Λύκειο.
Φοιτητές στην Αθήνα προγραμματίζουν στις 21/01 ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και ώρα 12.00 κινητοποίηση με πορεία προς την Βουλή με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και στην Θεσσαλονίκη στις 12.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας στην τελευταία Γ.Σ. που πραγματοποίησε αποφάσισε συμμετοχή στην κινητοποίηση με κατειλημμένη Σχολή.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα με ανακοινώσεις, καταδικάζει απερίφραστα το άρθρο 50 του νομοσχεδίου προς ψήφιση για την ίδρυση «Εθνικής Αρχής Ανώτατης εκπαίδευσης» που κατατέθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020 σύμφωνα με το οποίο «Για τη διακρίβωση των προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
α) Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3328/2005 (Α΄80) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.
β) Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.
Τι αναφέρουν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές για το επικείμενο νομοσχέδιο:
- προωθεί αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, τα οποία θα αξιολογούνται ως προς το κατά πόσο συμβαδίζουν και συμμορφώνονται με τις αναδιαρθρώσεις και τα σχέδια της κάθε κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, δηλαδή: διαγραφές φοιτητών, εντατικοποίηση ρυθμών σπουδών(αλυσίδες, παρουσίες,προόδους), κατακερματισμένα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
- θα συγχωνεύει/καταργεί όποιο τμήμα δεν συμμορφώνεται με τις αναδιαρθρώσεις και αξιολογείται αρνητικά. Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν ήδη 37 τμήματα ΑΕΙ τα οποία θα ανασταλεί η λειτουργία τους αν αυτό ψηφιστεί.
- συνδέει την αξιολόγηση με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με πολύ εκβιαστικό τρόπο. Όποιο τμήμα δεν ακολουθεί τις αλλαγές που ψηφίζονται, δεν θα παίρνει την συνολική χρηματοδότηση που έπαιρνε ως τώρα.
- μετά και την εξίσωση των πτυχίων μας, των δημοσίων πανεπιστημίων, με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, αύριο ψηφίζουν ρύθμιση που προβλέπει τον διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων κολεγίων.
- τιμωρητικό τριετή αποκλείσμο απο τους πίνακες για όποιον αναπληρωτή δεν μπορέσει έστω και μια φορά να παραστεί στο σχολείο που θα τον στείλουν.
Η ΝΔ θέτει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για άλλη μια φορά σε περίοδο εξεταστικής για τους φοιτητές, προκειμένου να μην βρει εμπόδια στην ψήφισή του. Μιλάμε για ένα απο τα πιο επικίνδυνα νομοσχέδια του τελευταίου καιρού, με διατάξεις που θα φέρουν τεράστιες αλλαγές προς το χειρότερο τόσο στις σπουδές μας όσο και στην επαγγελματική μας προοπτική.