Ιδρύεται Πανεπιστήμιο Τουρισμού με περιζήτητες ειδικότητες

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ιδρύεται Πανεπιστήμιο Τουρισμού με περιζήτητες ειδικότητες

Τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά προανήγγειλε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο διοργανώθηκε στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Τουρισμού θα προβλέπεται στο νέο νόμο πλαίσιο που καταρτίζεται την περίοδο αυτή στο υπουργείο με στόχο την ολική ανατροπή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα: «Η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, είναι ο δικός μας στόχος» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα, τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου για την τουριστική εκπαίδευση:

  • Η αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Η δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό.
  • Αναβάθμιση των Ανωτάτων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Ο ενιαίος σχεδιασμός και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.

Οκ. Κόνσολας επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα, σήμερα, της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το έλλειμμα στρατηγικής, λογική μικροδιευθετήσεων και πρακτικές δημιουργίας σχολών με γενικό ή ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι η υψηλή εξειδίκευση, σε ό, τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν διάσπαρτες σχολές χωρίς εμφανή στόχευση και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που θα συνδέονται με ειδικότητες που δημιουργούν οι ανάγκες της ίδιας της αγοράς.

«Σήμερα, υπάρχουν άγνωστες ειδικότητες για τα πανεπιστήμια μας, τις ΑΣΤΕ αλλά και τα ΙΕΚ για τον τουρισμό, που, όμως, είναι ήδη περιζήτητες και θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θα πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα», κατέληξε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.