Κ. Μητσοτάκης: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο μας νόμο

Κ. Μητσοτάκης: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο μας νόμο

Πανεπιστημιακό Άσυλο«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών. Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εχετε δει την κατάσταση. Ερχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών», ανέφερε σε συνέντευξη πριν από λίγο στην τηλεόραση του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Όλα όσα δήλωσε πριν από λίγο σχετικά με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου:

Δημοσιογράφος (Λαζάρου): Ακούω σε πάρα πολλές συνεντεύξεις να λέτε πως ένα από τα πρώτα πράγματα αν όχι το πρώτο που θα κάνει η κυβέρνηση σας εφόσον εκλεγείτε είναι η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι θα δούμε άμεσα ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τα ΜΑΤ μέσα στα πανεπιστήμια; Και πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τυχόν αντιδράσεις όπως είναι οι καταλήψεις;

Κατάργηση του ασύλου με τον πρώτο νόμο

(Μητσοτάκης): «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου, αδιαπραγμάτευτη, θα επιστρέψουμε ουσιαστικά στο καθεστώς το οποίο ίσχυε το 2011. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γιατί καταργούμε το άσυλο; Διότι σήμερα τα Πανεπιστήμια μας, τουλάχιστον τα κεντρικά Αθηναϊκά πανεπιστήμια και τα δύο της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και καταφύγια μπαχαλάκηδων.

Με έπιασε ένα παιδί στην τελευταία περιοδεία μου στο Βόλο, μου είπε εγώ μπαίνω στο πανεπιστήμιο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, πηγαίνω στη θεσσαλονίκη έχω περάσει ηλεκτρολόγος. Θέλω να πάω σε ένα πανεπιστήμιο και να μην φοβάμαι ότι θα με πλακώσουν στο ξύλο. Και αυτό δεν είναι υπερβολή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το δε αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην Ελληνική κοινωνία συνολικά και δεν αφορά προφανώς το άσυλο διακίνησης ιδεών.

Αλίμονο κ. Σρόιτερ σήμερα στην Ελλάδα ο καθένας εκφράζει την άποψή του ελεύθερα με όποιο τρόπο θέλει και χωρίς κανένα περιορισμό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για να δώσω ένα παράδειγμα. Οικονομικό Πανεπιστήμιο: έχετε δει την κατάσταση που επικρατεί απέξω. Διακινητές ναρκωτικών έμποροι προϊόντων μαϊμού, έρχεται η αστυνομία, καταδιώκει έναν έμπορο ναρκωτικών μπαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν στο παλιό κτίριο του Πολυτεχνείου χώροι υπό κατάληψη που σήμερα αποτελούν εργαστήρια κατασκευής μολότοφ και οι γνωστοί-άγνωστοι των εξαρχείων κάθε φορά που θέλουν να βρούνε κάπου καταφύγιο πηγαίνουν και κλειδαμπαρώνονται εκεί μέσα. Θεωρείτε λογικό να συνεχίζει αυτή η κατάσταση; Και αν αυτό σημαίνει κάποιες παρεμβάσεις της αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων. Ναι αυτό πρέπει να γίνει για να καθαρίσουν επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από την στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος.»

Καταλήψεις μετά την κατάργηση του;

Δημοσιογράφος (Σρόιτερ): Έχω την εντύπωση ότι με το που θα ανακοινώσετε μέτρα όπως η κατάργηση του ασύλου, την επόμενη μέρα θα έχετε καταλήψεις σε πολλά πανεπιστήμια. Εκεί θα στείλετε την αστυνομία να τις τελειώσει αυτές καταλήψεις;

(Μητσοτάκης): «Ξέρετε ποιοι κάνουν τις καταλήψεις τελικά και τι σημαίνει κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτήν την έννοια και πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις είναι ελάχιστοι τελικά. Σίγουρα δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών οι οποίοι θέλουν και αξίζουν να πηγαίνουν σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο να εισπράττουν γνώση και να αισθάνονται οι ίδιοι ασφαλής. Το ίδιο αξίζει και στους καθηγητές, το ίδιο αξίζει και στους εργαζόμενους στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση όσο περιγράφετε κ. Σρόιτερ και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ελληνική κοινωνία είναι όχι έτοιμη αλλά υπερβολικά ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Και το αυτονόητο σήμερα είναι το πανεπιστήμιο να είναι ένας χώρος γνώσης, έρευνας, καινοτομίας και πολιτικού διαλόγου βεβαίως, πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά όχι βίας και ανομίας. Και αυτή η κατάσταση ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιβάλλουν την άποψή τους, να πλακώνουν στο ξύλο καθηγητές - φοιτητές με τους οποίους διαφωνούν είναι μία άποψη βαθιά φασιστική. Είναι μία άποψη η οποία δεν ταιριάζει στη Δημοκρατική μας παράδοση, δεν ταιριάζει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Έχει ένα ενδιαφέρον ξέρετε κ. Σρόιτερ και κάθε φορά που μιλάω και έχω κάνει πάρα πολλές ομιλίες σε αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά και στην προηγούμενη, μιλώ με κόσμο, μπορεί να κάνω πέντε και έξι ομιλίες την ημέρα, όταν αναφέρομαι στο Πανεπιστημιακό άσυλο και στην κατάργηση του εισπράττω κατά κανόνα το πιο έντονο χειροκρότημα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η πολιτική είναι μία πολιτική που απευθύνεται στο δικό μας ακροατήριο, με ακούνε και άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκουν πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία. Έχει να κάνει με την επανάσταση του αυτονόητου, και ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν επιτέλους σε αυτή τη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με κανένα μνημόνιο του παρελθόντος δεν θα βρίσκατε ποτέ μία πρόταση περί κατάργησης του ασύλου. Έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις τις οποίες εμείς οι ίδιοι πρέπει να υλοποιήσουμε τις οποίες καθυστερήσαμε 10 χρόνια τώρα και έχουμε φτάσει στο σημείο...

Κάναμε εκπτώσεις στα θέματα του ασύλου

Κοιτάξτε το ζήτημα του ασύλου είναι ένα ζήτημα το οποίο και εμείς κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε δεν θα διστάσω να σας πω ότι και εμείς κάναμε εκπτώσεις στην πολιτική μας στα θέματα αυτά αλλά τώρα πια η βεβαιότητα μου είναι ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης μία σειρά από αυτονόητες αλλαγές όπως όλες αυτές που κουβεντιάζαμε η Ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη να τις ακούσει και γι αυτό και πιστεύω ότι ο πολιτικός μας λόγος έχει μία θετική ανταπόκριση γιατί είναι συγκεκριμένος γιατί είναι ρεαλιστικός και γιατί απαντά σε ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr