Στο πλαίσιο συντονισμένων κινητοποιήσεων κατά της απόφασης ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής
Σε αποχή βρίσκονται από σήμερα οι δικηγόροι του νομού Ροδόπης, ενώ από αύριο απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι της Καβάλας.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των Δικηγόρων, μελών του Συλλόγου από την Δευτέρα 15 Απριλίου έως και Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια.
Δηλώνουν επίσης ότι τάσσονται αλληλέγγυοι στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής Σχολής Θράκης περί αναστολής του διδακτικού της έργου και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Την ίδια στιγμή το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, στο πλαίσιο συντονισμένων κινητοποιήσεων κατά της απόφασης ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων του Συλλόγου Καβάλας από τις παραστάσεις ενώπιον των Δικαστηρίων την Τρίτη 16, Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι αντίθετοι στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής
«Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια»
Με αφορμή την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή σχετικά με την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επιβεβαιώνει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.
Ειδικότερα η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει:
«Η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση νομικής σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους.»