Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών σε Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων

Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών σε Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων

Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές -εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης- και θα λειτουργούν µε δίδακτρα εγκαινιάζονται εκτός απροόπτου τον ερχόµενο Σεπτέµβριο σε δύο ελληνικά πανεπιστήµια.

Το πρώτο από αυτά αναµένεται να λειτουργήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, σε συνεργασία (όπως και όλα τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά που ενδεχοµένως λειτουργήσουν τα επόµενα χρόνια) µε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο. Το αντικείµενό του θα είναι ο µεγάλος «κράχτης» και συγκριτικό πλεονέκτηµα της χώρας µας, δηλαδή η Αρχαιολογία, η Ιστορία και η Αρχαία Ελληνική Φιλολογία. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, υπάρχει σηµαντικό ενδιαφέρον αλλοδαπών για σπουδές στη χώρα µας, όχι µόνο στο αντικείµενο αυτό αλλά και σε άλλα, όπως για παράδειγµα ο τουρισµός και η ναυτιλία από νέους κρατών της Ασίας, ιδίως της Κίνας, αλλά και της Αµερικής.


Στη φιλοσοφική σχολή

Οπως λέει στο «Εθνος» η κοσµήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένη Καραµαλέγκου, η διάρκεια σπουδών θα είναι τετραετής, όπως και στα περισσότερα ανάλογα προγράµµατα σπουδών και οι 100 φοιτητές που θα εισαχθούν θα προέρχονται αποκλειστικά από χώρες εκτός ΕΕ (σ.σ.: εφόσον δεν προβλέπονται δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράµµατα για τους Ελληνες φοιτητές δεν µπορούν να ζητηθούν ούτε από φοιτητές-υπηκόους κρατών-µελών της ΕΕ) και θα καταβάλλουν δίδακτρα ύψους 8.000 ευρώ το έτος.

Το δεύτερο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου Ελλάδας Γεώργιος Στάµου, αναµένεται να λειτουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα) µετά τη συγχώνευση των τοπικών ΤΕΙ µε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο και θα είναι το Τµήµα Μηχανικών Πετρελαίου που θα λειτουργεί επίσης µε δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές – και φυσικά χωρίς δίδακτρα για Ελληνες. Να σηµειωθεί ότι τόσο στη Βόρεια Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο, ∆ηµοκρίτειο Θράκης, ΤΕΙ Μακεδονίας κ.ά.) όσο και σε άλλες περιοχές (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Πατρών, ΟΠΑ κ.ά.) έχουν προταθεί και άλλα αγγλόφωνα προπτυχιακά τµήµατα σπουδών, µε στόχο την προσέλκυση φοιτητών από τρίτες χώρες και τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Καθώς ενδιαφέρον υπάρχει και για οικονοµικές σπουδές, το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών θα επιχειρήσει επίσης οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραµµάτων σε συνεργασία µε ευρωπαϊκά πανεπιστήµια.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασµό µε την αναβάθµιση που επιχειρείται στα ΤΕΙ µέσω των συγχωνεύσεων µε ΑΕΙ (στα πρότυπα της αντίστοιχης «πανεπιστηµιοποίησης» των βρετανικών «πολυτέκνικς» που έγινε τη δεκαετία του 1990) αλλά και µε την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για δηµιουργία πανεπιστηµιακών δικτύων που θα οδηγήσουν σε σύσταση έξι νέων διευρωπαϊκών πανεπιστηµίων, ώστε να ανταγωνιστούν τα αµερικανικά αλλά και ανερχόµενα ασιατικά ιδρύµατα, αποτελούν την «απάντηση» της κυβέρνησης στις αιχµές της αντιπολίτευσης για τη µη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων. Πάντως η συζήτηση για τα ξενόγλωσσα πανεπιστηµιακά τµήµατα στην Ελλάδα µόνο νέα δεν είναι.

Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τµήµατα είχαν αποφασιστεί από το 2014 και αφορούσαν τουριστικές σπουδές σε Ρόδο και Κρήτη αλλά και φιλολογικές σπουδές στη Θράκη. Οµως η προοπτική αυτή αναιρέθηκε το 2015 επί υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά, ενώ πριν από δύο έτη το υπουργείο Παιδείας είχε απορρίψει την πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής για το αγγλόφωνο τµήµα. Στη συνέχεια, όµως, η κυβέρνηση νοµοθέτησε τη δυνατότητα ξενόγλωσσων προπτυχιακών µε δίδακτρα σε συνεργασία µε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο και η πρόταση της Φιλοσοφικής ανανεώθηκε και φαίνεται να έχει πλέον την πλήρη κυβερνητική στήριξη. Θετική στη λειτουργία τέτοιων προγραµµάτων σπουδών είναι και η αξιωµατική αντιπολίτευση, όχι όµως και όλοι οι φοιτητές.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, οι φοιτητές που στηρίζουν την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) σήµαναν ήδη συναγερµό και έχουν συντάξει ψηφίσµατα εναντίωσης στην εξέλιξη που, όπως λένε, ανοίγει τον δρόµο για γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγµα για τους Ελληνες φοιτητές. Σε µεταπτυχιακό επίπεδο τώρα, εκτός από τα αγγλόφωνα τµήµατα που εδώ και χρόνια λειτουργούν στο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο, αποδεικνύεται ότι κανείς δεν εµποδίζει και ιδιωτικούς φορείς να συνεργάζονται µε δηµόσια πανεπιστήµια.

Συνεργασία σε μεταπτυχιακά προγράμματα

Πριν από λίγες µέρες η ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου ανακοίνωσαν τα πρώτα µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών για εργασιακά θέµατα. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει τη λειτουργία κοινού µεταπτυχιακού προγράµµατος µε αντικείµενο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης µε την απασχόληση αλλά και µια ευρύτερη στρατηγική για τη συνδιοργάνωση µεταπτυχιακών προγραµµάτων σπουδών σε τοµείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ µέσω της Επιστηµονικής Επιτροπής του θα συνδράµει στην εκπόνηση των ακαδηµαϊκών προδιαγραφών των προγραµµάτων. Ταυτόχρονα, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα καλύπτει, υπό τη µορφή υποτροφιών, τα δίδακτρα σε µεταπτυχιακούς εκπαιδευόµενους, ενώ τα µαθήµατα θα παρέχονται σε Αθήνα και Κόρινθο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr