Τι ειπώθηκε στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τι ειπώθηκε στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων

Η στρατηγική ανάπτυξης των Πανεπιστημίων, οικονομικά ζητήματα των ΑΕΙ, ο απολογισμός των θεσμικών μεταρρυθμίσεων ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ν. 4485, τις εγκρίσεις Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και ζητήματα διεύρυνσης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συνεργείων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τη των Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με το υπουργείο το κλίμα στη συνάντηση ήταν άριστο ενώ πραγματοποήθηκαν και συνάντησεις με τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Ιωαννίνων όπως και με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά οι πρόσθετες προτάσεις και παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο Βουλή με το υπουργείο να κάνει δεκτές σχεδόν το σύνολο των παρατηρήσεων.

Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στο εγχείρημα και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν, τόσο για τα δύο Ιδρύματα και για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.

Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου και Υφυπουργού Μ. Τζούφη στη Συνέντευξη Τύπου στα Ιωάννινα

Την ικανοποίηση και την ιδιαίτερη χαρά για την συμμετοχή του στην 88η Τακτική Σύνοδο των Πρυτάνεων και των Διοικουσών Επιτροπών εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

«Σε ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του Νόμου-Πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό αυτής της χρονιάς, διαπιστώνουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λειτούργησαν μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικό και συναινετικό. Οι αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί και οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο, για τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιορίζονται, πλέον, στο ελάχιστο», ανέφερε, ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός.

Σχετικά με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, επεσήμανε ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν μείωσή τους, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 600 προγράμματα. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κριτική που έχει γίνει για το άσυλο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα παραβατικότητας, το οποίο, όμως, δεν έχει εύκολες λύσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιπόλαια κι επιφανειακά. Για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, με Πρόεδρο τον πρώην Υπουργό, κ. Παρασκευόπουλο, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της για το θέμα της παραβατικότητας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, στους φοιτητικούς συλλόγους και στις φοιτητικές παρατάξεις, ζητώντας τους να καταθέσουν και τις δικές τους εκτιμήσεις και προτάσεις.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα η Σύγκλητος, αναφορικά με τη συνέργεια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Από την αναλυτική αυτή συζήτηση προέκυψε συμφωνία και λύση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρύτανης του Ιδρύματος καθηγητής Γ. Καψάλης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ είναι η συζήτηση για το μέλλον τους, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφορά σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις συνέργειες μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τις προτάσεις για τα νέα Τμήματα, τα σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών και τα Διετή Προγράμματα Σπουδών, οι οποίες θα στοχεύουν στη «μεγάλη εικόνα» των Πανεπιστημίων μας τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, τόνισε ότι το κύριο συμπέρασμα της όλης διαδικασίας είναι ότι η Πολιτεία είναι εδώ, ακούει, διαβουλεύεται με τα αρμόδια όργανα, συναποφασίζει και συμπορεύεται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη δημιουργία δικτύου Πανεπιστημιακών Μουσείων, εκτιμώντας ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν και τέτοιου είδους δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την κοινωνία και τους φορείς πολιτισμού. Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, η Υφυπουργός μίλησε για τη δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου ενιαιοποίησης των δράσεων, που αφορούν στην καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το αναπηρικό ζήτημα, προκειμένου να βρεθούν πιο εύκολα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους. Τέλος, η κ. Τζούφη ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να καταβληθεί προσπάθεια για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.