Η θέση της Αθήνας στην νέα έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η θέση της Αθήνας στην νέα έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων

Η ελληνική πρωτεύουσα υποχώρησε στην 76η θέση από την 67η το 2017, σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων.

Συνέχισε και το 2018 η Αθήνα να περιλαμβάνεται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους προορισμούς φοίτησης παγκοσμίως.

Ωστόσο υποχώρησε στην 76η θέση από την 67η το 2017, σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων της Quacquarelli Symonds QS Best Student Cities Ranking.

Η QS αξιολόγησε συνολικά 489 πόλεις και το Λονδίνο βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης.

Ακολουθούν κατά σειρά το Τόκιο, η Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Παρίσι, το Μόναχο και το Βερολίνο. Καμία πόλη των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.

Η Αθήνα σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι επιμέρους δείκτες που χρησιμοποίησε η QS για την έρευνα, ενώ βελτίωση εμφάνισε φέτος μόνο ο δείκτης που αφορά τη Γνώμη των Φοιτητών (Student View).

Ο δείκτης αυτός ζητά από τους φοιτητές που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει σε μια πόλη, να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη με βάση την εμπειρία τους συνολικά και την προθυμία τους να παραμείνουν στην πόλη και μετά το πέρας των σπουδών. 

Η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στην 56η θέση στο συγκεκριμένο δείκτη.

Επίσης, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 25η θέση στο δείκτη της Προσιτότητας (Affordability) και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο οικονομικά προσιτές φοιτητικές πόλεις στον κόσμο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σημείωσαν πτώση στο Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων QS World University Rankings και αυτή η πτώση επηρεάζει αρνητικά την επίδοση της Αθήνας στο συγκεκριμένο δείκτη, με συνέπεια η πρωτεύουσα της Ελλάδας να καταλαμβάνει την 99η θέση, δηλαδή εννέα θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Στο δείκτη της Ελκυστικότητας (Desirability), ο οποίος αξιολογεί παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητας ζωής της πόλης, όπως η ρύπανση, η ασφάλεια και η διαφθορά, η Αθήνα σύμφωνα με το ΑΠΕ έπεσε φέτος οκτώ θέσεις κατακτώντας την 78η θέση ανάμεσα σε 139 πόλεις. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.