Οι πρυτάνεις μιλούν για την εγκληματικότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Οι πρυτάνεις μιλούν για την εγκληματικότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι Πρυτάνεις κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας στον απόηχο των πρόσφατων κρουσμάτων βίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο σε δηλώσεις τους ότι η κατάσταση διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, παίζει σημαντικό ρόλο η γεωγραφική θέση του κάθε Πανεπιστημίου, η έκτασή του και το γεγονός ότι πολλές φορές η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για την σωστή φύλαξη, ενώ, μεταξύ άλλων διατυπώθηκε και η άποψη ότι τα ΜΜΕ είναι αυτά που αρκετά συχνά διογκώνουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων.


Παράλληλα, δεν διστάζουν να μιλήσουν και για το Πανεπιστημιακό άσυλο, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη απαιτεί την αυτεπάγγελτη παρουσία της αστυνομίας.

Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Η προάσπιση του χώρου δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά της πολιτεί

Για την τεράστια έκταση που καλύπτουν οι χώροι του Πανεπιστημίου και στον χαρακτηρισμό της Πανεπιστημιούπολης ως «μητροπολιτικού πάρκου» και άρα μη πλήρως περιφραγμένη όπως σε άλλα ιδρύματα κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, μετά τα απανωτά πρόσφατα κρούσματα βίας.

Όπως τονίζει: «Το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Διοίκηση και την Αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες. Το προσωπικό και η Διοίκηση του Ιδρύματος αντέδρασαν με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο.

Η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών) ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η προάσπιση του χώρου του Πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς χώρους».

Ισμήνη Κριάρη, πρύτανης Παντείου: «Φταίνε και οι φοιτητές για την κατάσταση»

Ευθύνες και στους φοιτητές για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια επιρρίπτει με δήλωσή της η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, προσθέτοντας ότι από την πλευρά του Πανεπιστημίου έχουν γίνει μηνύσεις κατ' αγνώστων για κλοπές και φθορές που έχουν προκληθεί κατά καιρούς στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με την ίδια: «Έχει καθιερωθεί μια σιωπηλή συναίνεση ότι στο Πανεπιστήμιο μπορούμε να καταστρέφουμε. Όμως δεν είναι έτσι. Οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν ότι το Πανεπιστήμιο είναι σαν το σπίτι τους και δεν πρέπει να το καταστρέφουν, γιατί θεωρώ ότι μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο έχουν και οι σπουδαστές».

Παράλληλα, μιλά για κλοπές και βανδαλισμούς που γίνονται πλέον σχεδόν κάθε τρίμηνο στους χώρους του Πανεπιστημίου, κάτι που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της Πρυτανείας: «Έχουν κλαπεί υπολογιστές και αντικείμενα και προσωπικά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό, καθώς μέσα σε αυτούς ο καθένας έχει όλη τη του δουλειά. Φύλαξη υπάρχει με την έννοια του φύλακα, όχι με την έννοια της συνολικής προστασίας του χώρου, οπότε δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά και μάλιστα έχουμε προχωρήσει σε μηνύσεις κατ΄αγνώστων».

Η κ. Κριάρη, πάντως, διευκρινίζει πως στο Πάντειο δεν γίνεται διακίνηση ή χρήση ναρκωτικών: «Πρόβλημα με ναρκωτικά δεν έχουμε όπως σε άλλα πανεπιστήμια. Όμως θεωρώ ότι μπορούν  να γίνουν πράγματα για να καλυτερεύσει η κατάσταση στο Πάντειο»

Γιώργος Παπαδούλης, πρύτανης Γεωπονικού: «Να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η αστυνομία»

Ως ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα χωρίς προβλήματα χαρακτηρίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο Πρύτανης Γιώργος Παπαδούλης, κάνοντας λόγο μάλιστα για ''διόγκωση'' αρκετές φορές των κρουσμάτων βίας από τα ΜΜΕ.

«Το μόνο αξιοσημείωτο περιστατικό που έχει λάβει χώρο τον τελευταίο χρόνο ήταν η απόπειρα κλοπής στο ΑΤΜ πριν από κάποιους μήνες. Δεν θεωρώ ότι η Γεωπονική είναι από τους χώρους  με τα σοβαρά προβλήματα και γνώμη μου είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει διόγκωση του θέματος από κάποια ΜΜΕ χωρίς να συντρέχει κάποιες φορές ιδιαίτερος λόγος » εκτιμά ο κ. Παπαδούλης στο newpost.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πανεπιστημιακή κοινότητα του κάθε Πανεπιστημίου οφείλει να χειριστεί την κατάσταση και να προστατεύει τους χώρους της. Είναι χρέος των επικεφαλής να μπορεί να γίνει σωστά αυτό. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να μπορεί να έχει και τα μέσα για να το κάνει αυτό και δεν είμαι σίγουρος αν όλοι μπορούν να το ελέγξουν».

Ο κ. Παπαδούλης κάνει λόγο και για το Πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι « στην ουσία δεν πρέπει να υπάρχει όταν τελείται κάποια κακουργηματική πράξη''. «Έχει γίνει πολύς λόγους για το άσυλο τελευταία. Ωστόσο, κατά την δική μου γνώμη όταν υπάρχει κάποια κακουργηματική πράξη στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία θα πρέπει αυτεπάγγελτα να επεμβαίνει».

Μαρία Βενετίκου ΤΕΙ Αθήνας: «Δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το άσυλο»

«Στο ΤΕΙ Αθήνας δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποιο γεγονός που να μας έχει θορυβήσει σε σχέση με την ασφάλεια.  Εκτός από κάποιες κλοπές υπολογιστών που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό και κάποιες καταλήψεις που όμως τις περισσότερες φορές λήγουν ειρηνικά. Υπήρχε κάποιος αναβρασμός βέβαια όσον αφορά την περίπτωση Ρωμανού, αλλά από τη στιγμή που διευθετήθηκε το ζήτημα με το ''βραχιολάκι'' , σταμάτησαν και τα όσα αυτή προκαλούσε. Υπάρχει φύλαξη στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και θεωρώ ότι είναι επαρκής. Γίνεται καταγραφή των προβλημάτων και πάντα βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίζουμε» υποστηρίζει στο newpost η πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας Μαρία Βενετίκου.

Η ίδια, πάντως, αναφέρει ότι είναι υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και όσο μπορεί «αποφεύγει την εμπλοκή της αστυνομίας και των εισαγγελέων». Ωστόσο, όπως επισημαίνει «αν υπάρξει κάποιο τραγικό γεγονός, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το άσυλο».

Άγγελος Κοτιός, Πρύτανης Παν. Πειραιά: «Η γεωγραφική θέση είναι αυτή που συχνά δημιουργεί τα προβλήματα»

Για μια ήσυχη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της εποπτείας του κάνει λόγο στο newpost ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κοτιός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό η απόκεντρη γεωγραφική του θέση: «Δεν συμβαίνουν περιστατικά που να μας κάνουν να ανησυχήσουμε. Κάποιες μικροκλοπές και παραβιάσεις γραφείων δεν θεωρώ ότι συνιστούν μεγάλο θέμα που να αναστατώσουν την καθημερινότητα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Είναι σημαντικό, επίσης, που δεν έχουμε κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ή παρουσίας χρηστών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι πολύ βασικό το ό,τι το Πανεπιστήμιο Πειραιά βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή, σε ένα ''καλό'' θα έλεγα σημείο της πόλης του Πειραιά, με πολυκατοικίες γύρω γύρω. Υπάρχει φύλαξη σε όλο το κτίριο από θυρωρούς με πολιτικά, ενώ όποια θέματα ανακύπτουν προσπαθούμε να τα λύνουμε μέσα στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου».

Ο ίδιος σχολιάζει τον θόρυβο που έχει γίνει ειδικά γύρω από το ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: «Το βρίσκω σε ένα βαθμό λογικό αυτό που γίνεται στην  Πανεπιστημιούπολη και το ΟΠΑ. Το μεν βρίσκεται σε μια αχανής έκταση που, όσο και να θέλουν, δεν μπορούν να φυλάξουν επαρκώς γιατί δεν είναι περιφραγμένο. Το δε Οικονομικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου έτσι και αλλιώς υπάρχει εγκληματικότητα και το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Έχω και προσωπική εμπειρία μάλιστα, γιατί είχα τον γιο μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και προτιμούσε να έρχεται στον Πειραιά σε εμάς για να διαβάζει από το να πηγαίνει εκεί. Όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι κάτι: Μιλάμε για δύο ιδρύματα με χρόνια προβλήματα και είναι κυρίως η χωροταξία τους, είναι η γεωγραφική τους θέση που κυρίως δημιουργεί όλα αυτά τα θέματα'', όχι η ανεπάρκεια των επικεφαλής, που θεωρώ ότι δεν μένουν απαθείς και κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν με τα οικονομικά και άλλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

πηγή newpost

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr