2.500 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στην Ολλανδία - Γιατί αποτελεί ο νέος προορισμός

2.500 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στην Ολλανδία - Γιατί αποτελεί ο νέος προορισμός

Σπουδές στην Ολλανδία: Αυξητική εμφανίζεται κάθε χρόνο η τάση της φοίτησης Ελλήνων στα ολλανδικά πανεπιστήμια, ωστόσο, με μικρότερους αριθμούς συγκριτικά με τις χρονιές πριν από την κρίση.

Έτσι, η ελληνική φοιτητική κοινότητα στην Ολλανδία έπεσε στην έκτη από την τέταρτη θέση, όπου βρισκόταν τρία χρόνια πριν, ενώ σήμερα αριθμεί 2.500 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όταν το 2006, που ξεκίνησε συστηματικότερα το ενδιαφέρον των Ελλήνων, υπολογίζονταν περίπου στους 400.


Οικονομικό κόστος ζωής

Το αμείωτο ενδιαφέρον για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα των Κάτω Χωρών οφείλεται τόσο στα οικονομικά δίδακτρα και το χαμηλό κόστος ζωής όσο και στο γεγονός ότι όλα τα προγράμματα είναι αγγλόφωνα και η διαδικασία αναζήτησης προγραμμάτων και εγγραφής είναι ταχύτατη, αφού τα εκεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι μόλις 12.

Χαμηλά δίδακτρα

«Τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι λίγα και όχι πολύ μεγάλα, ώστε να προκαλούν την αίσθηση του χάους στους φοιτητές.

Οι φοιτητικές κοινότητες είναι συνήθως 10-20.000 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν γρήγορα την αναζήτηση των προγραμμάτων που προσφέρονται και να διαπιστώσουν την ποιότητά τους. Φυσικά, το βασικότερο κίνητρο είναι τα χαμηλά δίδακτρα, που είναι 2.000 ευρώ ετησίως, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις μεταπτυχιακών, όπως για παράδειγμα εξειδικευμένα MBA, όπου τα δίδακτρα κυμαίνονται από 12-17.000 ευρώ ετησίως» ανέφερε η μορφωτική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μάρθα Τριανταφύλλου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής για έναν φοιτητή, υπολογίζεται στα 800-1.000 ευρώ μηνιαίως και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ φθηνότερο, ανάλογα με το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για τη στέγασή του.

Η κ. Τριανταφύλλου επέστησε την προσοχή των ενδιαφερόμενων τόσο στην αναζήτηση στέγης, που θα πρέπει να γίνει αρκετά νωρίς, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα σπίτια, όπως και στην απαίτηση ορισμένων ιδρυμάτων να προσκομίζεται η βεβαίωση πρόσβασης, ως μία από τις προϋποθέσεις για να γίνονται δεκτοί οι φοιτητές.

Εξάλλου, υποχρεωτική είναι η ασφάλεια υγείας, για την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να φροντίσουν να εκδώσουν από την Ελλάδα την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων των γονιών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης είναι η πιστοποιημένη γνώση αγγλικών (επιπέδου Proficiency) των τελευταίων δύο ετών.

Με την άφιξη των φοιτητών στην Ολλανδία, θα πρέπει να εγγράφονται στον δήμο όπου διαμένουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα τραπεζικού λογαριασμού.

Οι υποτροφίες είναι ελάχιστες, ενώ δεν υπάρχουν οργανωμένα διδακτορικά, παρά μόνο σε συνεργασία με καθηγητές ή σε περιπτώσεις που ανοίγουν κάποιες θέσεις στα πανεπιστήμια.

Το σύνολο των προσφερόμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων φτάνει τα 1.100.

Για Υποτροφίες και περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές στην Ολλανδία μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι εδώ.

Την πρώτη θέση ξένων φοιτητικών κοινοτήτων στη χώρα κατέχουν οι Γερμανοί (23.000) και ακολουθούν οι Κινέζοι (6.000), οι Βέλγοι και οι Βρετανοί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σπουδές στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία υπάρχουν πάνω από 1000 προγράμματα σπουδών, στα οποία η γλώσσα διδασκαλίας είναι αποκλειστικά η αγγλική. Υπάρχουν 12 πανεπιστήμια στην Ολλανδία, όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ποικίλλει, από 3.000 έως 30.000 φοιτητές, σύνολο 185,000 φοιτητές.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα (Master) διαρκούν από 1 έως 2 χρόνια (60-120 credits) και οδηγεί στην απόκτηση MSc ή MA και το Διδακτορικό διαρκεί τουλάχιστον 4 χρόνια. Οι βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι η κατοχή πρώτου πτυχίου και το αποδεικτικό γνώσης αγγλικής γλώσσας (IELTS ή TOEFL) καθώς και η αποστολή, μαζί με την αίτηση, του Motivation Letter, όπου ο υποψήφιος παραθέτει του λόγους για τους οποίους επιθυμεί να σπουδάσει στην Ολλανδία το μεταπτυχιακό της επιλογής του και στο οποίο δίνεται μεγάλη βάση κατά τη διαδικασία της επιλογής. Οι επιμέρους προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιοι, τα δίδακτρα κ.α διαφέρουν από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από μεταπτυχιακό σε μεταπτυχιακό.

Τα δίδακτρα κυμαίνονται από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής του μισού κόστους των διδάκτρων στους φοιτητές, κατά τη διάρκεια των σπουδών, μέσω επιδομάτων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr