«Παράθυρο» για ιδιωτικά Πανεπιστήμια από τον Υπουργό Παιδείας

«Παράθυρο» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια από τον Υπουργό Παιδείας

Κόντρα με τον πρώην Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη στην Επιτροπή της Βουλής - Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον νυν Υπουργό Παιδείας ότι το άρθρο 19α ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην χώρα μας.

«Παράθυρο» για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευση ανοίγει η κυβέρνηση.


Η καταγγελία μάλιστα έρχεται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ο οποίος είχε σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας κατήγγειλε πως το άρθρο 19α ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην χώρα μας, ενώ στην προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να αντικρούσει τα επιχειρήματα, απάντησε με νόημα: «Το έχω χειριστεί ως υπουργός, κύριε υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο» και συνέχισε σε άλλο σημείο: «Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια... Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ».

Ο διάλογος από την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ενδεικτικός: 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μια ερώτηση, γιατί δεν καταλαβαίνω κάτι. Αν κατάλαβα καλά, επιμένετε στη διάταξη 19α΄, που αφορά τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επιμένω. Θα το δω και στο μεταξύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το ΜΑΙΧ, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι άλλο πράγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είναι καθόλου άλλο. Είναι στο ίδιο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το ΜΑΙΧ δεν δίνει προπτυχιακούς τίτλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δίνει μεταπτυχιακούς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εδώ μιλάμε ακόμη χειρότερα, πλήρες πανεπιστήμιο ιδιωτικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι. Και σε αυτό και λέμε για το μεταπτυχιακό. Δεν λέμε για το προπτυχιακό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ:. Όχι, δεν ισχύει. Είναι γενικό. Λέτε « οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξης αναγνώρισης. Όλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ακριβώς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Όλοι. Δεν κάνετε κάποια διάκριση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι. Αυτά τα δύο ιδρύματα και το ΜΑΙΧ και το ευρωπαϊκό κέντρο, δίνουν μεταπτυχιακά μόνο. Δεν δίνουν προπτυχιακά. Αν θέλετε, μπορούμε να το διευκρινίσουμε ότι είναι μόνο για τα μεταπτυχιακά. Κανένα πρόβλημα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Όχι, δεν θέλω καμία διευκρίνιση περιπτωσιολογική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Μα δεν είναι θέμα περιπτωσιολογίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Επί της αρχής θέλουμε να πούμε. Δίνετε τίτλους σπουδών χωρίς καμία αναγνώριση, όταν το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κάνετε λάθος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τότε να γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση. Εδώ παρέλκει και βεβαίως όχι με γενικές διατάξεις, προσέξτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είναι θέμα γενικών διατάξεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Έτσι το περνάτε. Με λοιπές διατάξεις το περνάτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κοιτάξτε, εμένα μου κάνει εντύπωση η επιμονή σας σε κάτι το οποίο σας το είπα και δεν θέλετε να απαντήσετε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Γιατί το έχω χειριστεί ως Υπουργός, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δηλαδή;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τότε στην Ολομέλεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Γιατί όχι τώρα εδώ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Διότι νομίζω ότι μετά τη συζήτηση που έχουμε κάνει και εδώ και όταν χρειάστηκε, καταλάβατε την πολιτική σημασία αυτής της ρύθμισης. Είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εγώ λέω, λοιπόν, να πούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είπε κανείς ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Αυτό λέτε τώρα εσείς. Στο σύνταγμα είναι το άρθρο 16.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Με την ίδια λογική δεν πρέπει να αναγνωρίζονται και τα στοιχεία διαφόρων άλλων κολεγίων έτσι δεν είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων, εννοείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):  Ως ισοδύναμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Έχετε διαβάσει τη διάταξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ναι, την έχω διαβάσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):  Κάνετε λάθος. Δεν προκύπτει από πουθενά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». 

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε εξάλλου ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο. «Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του, έχει κατ' επανάληψη απασχολήσει τον τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς "διδακτικές δραστηριότητες"», είπε ακόμα ο κύριος Φίλης και συνέχισε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση». 

Ο Νίκος Φίλης διερωτήθη επίσης ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Όπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε «να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια». Ο κ. Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της.

Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα , καθώς ο κ. Γαβρόγλου εμμένει στην αρχική του θέση, όπως διαφάνηκε. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr