Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ για εξετάσεις και αντιγραφές για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή
«Στην εξέταση του μαθήματος Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στις 19/1/2018 υπήρξαν σοβαρότατα προβλήματα με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να διεξαχθούν με τρόπο που δεν αρμόζει σε μία πρέπουσα ακαδημαϊκή τάξη. Συγκεκριμένα δεν υπήρχε επαρκώς χώρος (αίθουσες, αμφιθέατρα) για όλους τους φοιτητές με αποτέλεσμα 50-60 φοιτητές να μην μπορούν να βρουν θέση στα 2 αμφιθέατρα και την αίθουσα που είχε κρατηθεί.
Δημιουργήθηκε χάος και οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα απαιτώντας να ευρεθούν οι υπαίτιοι της εν λόγω κατάστασης. Μία επιλογή ήταν να αναβάλλω τις εξετάσεις, κάτι που δεν έκανα, αφού υπήρχαν πολλοί φοιτητές που ταξίδεψαν από πολύ μακριά προκειμένου να πάρουν μέρος στις εξετάσεις. Τελικά βρέθηκε αμφιθέατρο (3) προκειμένου να μπορέσουν όλοι/όλες να γράψουν.
Είναι σαφές ότι υπήρξε απόλυτη αστοχία από πλευράς της υπεύθυνης για το κλείσιμο αμφιθέατρων και αιθουσών. Παρόμοια αλλά πολύ μικρότερης έκτασης προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο μάθημα Πολιτική και Οικονομία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άλλο μεγάλο ζήτημα που προέκυψε είναι η ανεπαρκής επιτήρηση. Ένας επιτηρητής ανά αμφιθέατρο, ειδικά όταν πρόκειται για το αμφιθέατρο 3, δεν εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς αφήνει σημαντικά κενά στη δυνατότητα επιτήρησης. Ως αποτέλεσμα τίθεται ζήτημα αντικειμενικής δυνατότητας εξασφάλισης του αδιάβλητου των εξετάσεων.
Προσωπικά ζητώ να υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα και να μην εκτελούν αυτό το έργο άτομα της γραμματείας του ΔΕΣ, τουλάχιστον στα δικά μου μαθήματα.
Με την παρούσα ζητώ να λάβει θέση και κυρίως μέτρα η Γενική Συνέλευση του τμήματος, η Κοσμητεία και η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή και αδιάβλητο των εξετάσεων».
Μετά τιμής
Γ. Βοσκόπουλος, Αναπλ. καθηγητής, π. πρόεδρος τμήματος ΔΕΣ, Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ο καθηγητής αναφέρει ότι θα υποβάλλει εκ νέου το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνέλευση, καθώς στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στις 1/2/18 δεν είχε γίνει κάποια σχετική αναφορά.
Ο καθηγητής τονίζει ότι «όλα αυτά όταν είναι πλέον γνωστό ότι στις εξεταστικές συντελούνται άνομες πράξεις (συστηματικές αντιγραφές) όπως καταδεικνύουν και οι παρακάτω αναρτήσεις φοιτητών/φοιτητριών. Τα παραπάνω αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ανεξήγητη ολιγωρία / απροθυμία να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα».
«Αυτά είναι γνωστά σε φοιτητές και φοιτήτριες που “αδυνατούν” να τα δημοσιοποιήσουν για ευνόητους λόγους. Το πράττουν δε μόνο όταν αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο».