Παρουσίαση βιβλίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Παρουσίαση βιβλίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο / Ιούνιος 1999-2016», θα παρουσιάσουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η παρουσίαση γίνεται με την ευκαιρία της προσθήκης στην εκδοτική παραγωγή του πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γεώργιου Χρηστίδη.


Το βιβλίο εξετάζει τους διπλωματικούς χειρισμούς των σερβικών κυβερνήσεων, όπως και την πολιτική στήριξης του σερβικού πληθυσμού που παρέμεινε στην επαρχία, την περίοδο διακυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου από τον ΟΗΕ, από το 1999 έως το 2008. 

Αποτελεί μια ενδελεχή έρευνα και μελέτη στα Βαλκάνια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008 και η πορεία των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου «Διαλόγου των Βρυξελλών», δηλαδή των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2011 υπό την αιγίδα και μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, καθώς το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα από τη δεκαετία του 1980.

Για το βιβλίο, που αποτελεί διδακτικό εγχερίδιο για τη μελέτη της πολιτικής και της διπλωματίας στον ευαίσθητο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, θα συζητήσουν οι:

  • Δημήτρης Μοσχόπουλος, πρέσβης ε.τ. πρώην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα
  • Κωνσταντίνος Κατσάνος, δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών
  • Ιωάννης Αρμακόλας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Γεώργιος Χρηστίδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τον συντονισμό της παρουσίασης έχει αναλάβει ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, έναν χώρο υψηλού συμβολισμού, καθώς η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία παρουσιάζονται τα εκθέματα του Μουσείου, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να προσεγγίσει με μια ψύχραιμη ματιά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Βαλκανίων.

Την ημέρα της παρουσίασης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Προξένου Κορομηλά 23), θα είναι ανοικτό μία ώρα πριν την παρουσίαση του βιβλίου, προκείμενου όσοι ενδιαφέρονται να ξεναγηθούν στους χώρους του.

Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν ήδη αρχίσει μια ευρεία καμπάνια προώθησης βιβλίων που εκτείνονται πέρα από εξειδικευμένα επιστημονικά συγγράμματα ώστ να προσεγγίσουν το ευρύ αναγνωστικό κοινό, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr