Μητσοτάκης: Μέσα τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο

Μητσοτάκης: Μέσα τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο

Επίθεση στην κυβέρνηση για «την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συζήτησε με τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές του το ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στην ανάρτηση που έκαμε στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δυστυχώς, κάθε μέρα πλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της γενικευμένης ανομίας που επικρατεί. Από μικροκλοπές και διαρρήξεις μέχρι περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως το πρόσφατο μαχαίρωμα φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου».


Ακολούθως εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει - λόγω της ιδεοληψίας της - να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που επανέφερε με εντελώς ασύδοτο τρόπο το άσυλο, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρα ανομίας».

Κάνει λόγο για «ντροπιαστική κατάσταση» που δεν μπορεί άλλο να συνεχισθεί και προσθέτει ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Και, όταν λέω όλοι, εννοώ και τις πανεπιστημιακές αρχές. Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε δια της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η Ν.Δ. θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση», εξηγεί ο πρόεδρος της ΝΔ και καταλήγει: «Ένας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων. Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Σήμερα επισκέφτηκα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές του το ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Δυστυχώς, κάθε μέρα πλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της γενικευμένης ανομίας που επικρατεί. Από μικροκλοπές και διαρρήξεις μέχρι περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως το πρόσφατο μαχαίρωμα φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει - λόγω της ιδεοληψίας της - να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που επανέφερε με εντελώς ασύδοτο τρόπο το άσυλο, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρα ανομίας.

Αυτή η ντροπιαστική κατάσταση, όμως, δεν μπορεί άλλο να συνεχισθεί και όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και, όταν λέω όλοι, εννοώ και τις πανεπιστημιακές αρχές. Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε δια της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η Ν.Δ. θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει και την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι με αφορά θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Ένας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων. Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών.

Καταγγελία Φοιτητή: Στήνουν παζάρι ναρκωτικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr