Νέο ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Νέο ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Ένα νέο πανεπιστήμιο με «μαγιά» υπάρχοντα ΤΕΙ σχεδιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, εξετάζεται και η απορρόφηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις επιμέρους τμημάτων για τη θέση τους στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας φοιτητών και αποφοίτων Φυσικοθεραπείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», εξετάζεται η συγχώνευση του Αλεξανδρείου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προκύψει ένα πανεπιστήμιο. Ο σχεδιασμός για το νέο πανεπιστήμιο έχει ως «πιλότο» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς.


Η πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο φέρεται να έχει γίνει δεκτή με θετικό τρόπο από τις ηγεσίες των δύο ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, παρότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες εκκινούν από το… 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα στις Σέρρες ανησυχεί μήπως σε βάθος χρόνου υποβαθμιστεί σε σχέση με το Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης.

Αλλωστε, και το 2013, όταν σχεδιάστηκαν συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπήρξε πρόταση το τότε ΤΕΙ Σερρών και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να συγχωνευθούν σε Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχέδιο της συγχώνευσης δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων και από τα δύο ιδρύματα.

Σήμερα, οι φόβοι υπάρχουν μήπως τα τμήματα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι διάσπαρτα σε Σέρρες, Κιλκίς και Κατερίνη, υποβαθμισθούν σε προγράμματα διετούς φοίτησης, την ίδρυση των οποίων προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τα ΑΕΙ 4485/2017.

Στα προγράμματα διετούς φοίτησης που θα ιδρυθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουν πρόσβαση χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων. Ετσι, στελέχη του νυν ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν η έδρα του νέου πανεπιστημίου να ορισθεί στις Σέρρες και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Υπό εξέταση από το υπουργείο φέρεται να είναι και η θέση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο με έδρα στη Θεσσαλονίκη προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα. Για το ίδρυμα έχει εξετασθεί είτε η ενσωμάτωσή του στο ΑΠΘ ή στο νέο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάντως, σήμερα έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, ο οποίος συντάσσεται με το αίτημα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας να μη συγχωνευθεί με αυτό της Εργοθεραπείας και να παραμείνει αυτόνομο και αυτοτελές στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το ενδεχόμενο, πάντως, να παραμείνει αυτόνομο το Τμήμα Εργοθεραπείας έχει αποκλεισθεί. Επίσης αντιδράσεις υπάρχουν και από το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά.

Για την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματισθεί κοινή συνεδρίαση των Συγκλήτων (όπως πλέον ονομάζονται, με υπογραφή Γαβρόγλου, κατ’ αναλογίαν με τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων) των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στην οποία οι ηγεσίες των δύο ΤΕΙ θα οριστικοποιήσουν την κοινή εισήγησή τους για τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώστε να την καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr