Δίδακτρα στα Γερμανικά Πανεπιστήμια;

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Δίδακτρα στα Γερμανικά Πανεπιστήμια;

Η νέα τοπική κυβέρνηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας συζητά την επιβολή διδάκτρων για φοιτητές από χώρες εκτός της ΕΕ.

Νέα πηγή εσόδων φαίνεται πως ανακάλυψε η νέα τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τον τελευταίο καιρό, συζητείται έντονα, η επιβολή διδάκτρων σε φοιτητές από χώρες εκτός της ΕΕ. Πολλοί φοβούνται όμως ότι έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών. Όπως η επικεφαλής της Γενικής Επιτροπής Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει τον θυμό της: «Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης μας δείχνει προς ποια 'καταστροφή' κινούμαστε εδώ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Αυτή η ανοησία πρέπει να σταματήσει».

Έσοδα 200 εκ. € το χρόνο

Η υπουργός Επιστημών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας, Ιζαμπέλ Φάιφερ-Πένσγκεν θεωρείται εμπνευστής της ιδέας της επιβολής διδάκτρων σε φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Ωστόσο η τοπική κυβέρνηση είχε αποφάσισε ότι δεν προβλέπονται δίδακτρα για τους φοιτητές, ανεξάρτητα από το ποια χώρα προέρχονται.

Την περασμένη άνοιξη το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης αποφάσισε όμως την επιβολή διδάκτρων για φοιτητές χωρών εκτός ΕΕ και τους υποχρέωσε να καταβάλλουν το ποσό των 3.000€ το χρόνο. Εάν ίσχυε κάτι ήταν αντίστοιχο και στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία, το ποσό που θα συγκέντρωνε το κρατίδιο θα ήταν αρκετά μεγάλο. Από τους συνολικά 740.154 φοιτητές που σπουδάζουν στο κρατίδιο, οι 67.609 κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Τουρκία (14.104), την Κίνα (8.483) και την Ινδία (3.957). Εάν όλοι αυτοί πλήρωναν ετησίως 3.000€, τότε το κρατίδιο θα διέθετε κάθε χρόνο 200 εκ. € επιπλέον.

Μέτρο με αντίθετα αποτελέσματα;

Η Ίμκε Άλεν πάντως υποστηρίζει ότι αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει στην περίπτωση που μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών και επισημαίνει ότι αυτό ακριβώς συνέβη στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Ο αριθμός των φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά το ένα τρίτο σε επτά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης από τότε που υπάρχουν τα δίδακτρα.

Η υπουργός Ιζανπέλ Φάιφερ-Πένσγκεν δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί θα μελετηθούν και επισήμανε ότι θα γίνονται εξαιρέσεις για φοιτητές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Προς το παρόν τα ιδρύματα και οι φοιτητές βρίσκονται εν αναμονή της οριστικής απόφασης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βάδη Βυρτεμβέργη έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά της απόφασης, αναφέρει η Deutsche Welle.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα Διεθνή Φοιτητικά Νέα