Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Παραιτήθηκε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Παραιτήθηκε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, τα μέλη του Συμβουλίου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουν την υποβολή της παραίτησής τους.

Η επιστολή έχει ως εξής:


“O λόγος της παραίτησης είναι η διαπίστωση πως οι διαδοχικές αφαιρέσεις αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αρνητική αντιμετώπιση της πολιτείας, έχουν μηδενίσει τις δυνατότητες συμβολής στην εξέλιξη του Ιδρύματος μέσα από τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα παραιτούμενα μέλη παραμένουν στη διάθεση του Ιδρύματος να συνδράμουν ατύπως, με οποιονδήποτε τρόπο το Ίδρυμα επιθυμεί ”.

Το Συμβούλιο του Χαροκόπειου ξεκίνησε τη διαδρομή του στις αρχές του 2013 με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις προοπτικές που ανοίγονταν για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχοντας την καλή τύχη να συνεργάζεται με ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο, τακτικό και ευνομούμενο Ίδρυμα.

Είσαι Φοιτητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση Φοιτητών Χαροκόπειου Πανεπιστημίου» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του ΤΕΙ!

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το Συμβούλιο συνέβαλε θετικά σε πολλούς τομείς της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, όπως στην άσκηση διοικητικού ελέγχου και εποπτείας, στην εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στη διδασκαλία και την έρευνα, στην εδραίωση του στρατηγικού σχεδιασμού της ανάπτυξής του, στην προώθηση της εξωστρέφειας, στην υποστήριξη της έμφασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και στη βελτίωση των υποδομών, καθώς και γενικότερα στη δημιουργία κλίματος ακαδημαϊκής συναίνεσης.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα πως χάρη στο ειλικρινές ενδιαφέρον των Πρυτανικών αρχών για συνεργασία, το Συμβούλιο συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Οργανισμού του Ιδρύματος, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε και απεστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο τον Οκτώβριο του 2014, δυστυχώς χωρίς να υπάρξει καμία συνέχεια ή ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας.

Ταυτόχρονα, έγινε σαφές πως οι τυπικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου που προέβλεπε η νομοθεσία ήταν εξ αρχής περιορισμένες και συρρικνώνονταν σταδιακά από διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δυστυχώς, η επίμονη αντίθεση της Πολιτείας προς το θεσμό, σε συνδυασμό με την άγνοια για το ρόλο αντίστοιχων συμβουλίων σε άλλες προηγμένες χώρες ανέστειλε τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί.

Με τις πιο πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, η Πολιτεία έδειξε πως επιθυμεί τη συνέχιση των Συμβουλίων μόνο με υποβαθμισμένη και απαξιωμένη μορφή, για τη διεκπεραίωση ασήμαντων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Υπό αυτές τις συνθήκες ο θεσμός έχει πλέον καταργηθεί στην πράξη.

Η όποια ουσιαστική συμβολή του Συμβουλίου ήταν κυρίως άτυπης μορφής, με τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση ιδεών και πρακτικών.

Τα μέλη του Συμβουλίου είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν να προσφέρουν με παρόμοιο τρόπο και μετά την παραίτησή τους από το “επίσημο” αυτό όργανο.

Παραμένουμε στη διάθεση των Πρυτανικών αρχών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για να συμβάλουμε στη συνέχιση του διαλόγου και στην παροχή συμβουλών εάν, όποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, η κοινότητα το επιθυμεί.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη μαζική της συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής των μελών του Συμβουλίου, τη θετική αντιμετώπιση και τη διάθεση για συνεργασία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκάστοτε Αναπληρωτές Πρυτάνεις, Κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων, καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους για τη συνεχή και λεπτομερή ενημέρωση.

Τέλος είμαστε ευγνώμονες προς τον τέως Πρύτανη, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο και την νυν Πρύτανι, κα. Μάρα Νικολαΐδου για τη στήριξη του Συμβουλίου και το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια καρποφόρου κλίματος συνεργασίας.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε την πεποίθησή μας ότι ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία και εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου αλλά και μιας γενικότερης κουλτούρας που σέβεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, ακολουθώντας διεθνώς καταξιωμένες πρακτικές.

Εξίσου σημαντική είναι η αυτοτέλεια στη διοίκηση και ανάπτυξη των διαφορετικών Ιδρυμάτων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες φυσιογνωμίες τους, σε συνδυασμό με ισχυρά όργανα εποπτείας εντός των Ιδρυμάτων που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία.

Το Συμβούλιο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Ι. Τσιτσικλής

Περισσότερα νέα που αφορούν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην κατηγορία «Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr