Πρυτανεία, Πολυτεχνείου, Κρήτης, αύξηση, τιμής, μηνιαίας, κάρτας, Αστικού, ΚΤΕΛ Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αύξηση της τιμής της μηνιαίας κάρτας του Αστικού ΚΤΕΛ

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αύξηση της τιμής της μηνιαίας κάρτας του Αστικού ΚΤΕΛ για τους φοιτητές

ENTONEΣ ήταν την περασμένη Παρασκευή οι αντιδράσεις των φοιτητών για τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στην τιμή της κάρτας μετακίνησης. Οι φοιτητές, θέλοντας να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα, έκαναν κινητοποίηση στην αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ για το Ακρωτήρι.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ όπως γράφουν τα "Χανιώτικα Νέα", παρενέβη η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης που σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι τα Αστικά ΚΤΕΛ λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση προκειμένου να παρέχουν ειδικές τιμές εισιτηρίων σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως οι φοιτητές και σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση οι τιμές είναι για το φοιτητικό εισιτήριο: 0,80 ευρώ και για τη μηνιαία φοιτητική κάρτα: 40 ευρώ.


ΤΟ 2009, με πρωτοβουλία της τότε Διοίκησης, το Ιδρυμα σύναψε την πρώτη σύμβαση για τη μεταφορά φοιτητών με τιμή μηνιαίας κάρτας 15 ευρώ.

ΦΕΤΟΣ, το ΚΤΕΛ, που εγείρει ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση και ζήτησε να ακολουθηθούν οι οδηγίες του νομικού πλαισίου με την τιμή μηνιαίας κάρτας 40 ευρώ. Και αυτό μολονότι του γνωστοποιήθηκε πως το Ιδρυμα θα διέθετε για φέτος ποσό αυξημένο κατά το ποσοστό αύξησης του Φ.Π.Α.

ΣΥΜΦΩΝΑ, πάντα, με την Πρυτανεία, «η Διοίκηση κατάφερε να διαπραγματευτεί ένα πιο βιώσιμο σχήμα επιδότησης της μηνιαίας κάρτας, το οποίο λαμβάνει ειδική μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το ΚΤΕΛ και εν συνεχεία από τη Σύγκλητο με την τιμή της μηνιαίας κάρτας να διαμορφώνεται πλέον σε 18 ευρώ (14,65 + Φ.Π.Α.) για τους φοιτητές που είναι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης και σε 25 ευρώ (20,3 + Φ.Π.Α.) για τους υπόλοιπους».

ΟΠΩΣ και να ’χει, η οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος της φοιτητικής ζωής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις. Είναι ακατανόητη. Τα αρμόδια Υπουργεία θα έπρεπε να σκύψουν με περισσότερη ευαισθησία στον φοιτητικό κόσμο όπως και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των οποίων η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr