Πολυτεχνείο Κρήτης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για παροχή δωρεάν σίτισης για το ακαδ. έτος 2024-2025

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για παροχή δωρεάν σίτισης για το ακαδ. έτος 2024-2025

Το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης ενημερώνει ότι:

Η υποβολή αιτήσεων για παροχή δωρεάν σίτισης για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 για προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες αρχίζει την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, και θα διαρκέσει έως πέντε (5) ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν:

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ιδρύματος που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 δεν θα ξεπερνούν το 7ο έτος φοίτησης και δεν προέρχονται από κατάταξη ή δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ιδρύματος που βρίσκονται εντός του προβλεπόμενου χρόνου για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης (Δ.Μ.Ε.), και δεν είναι ήδη κάτοχοι Δ.Μ.Ε.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες του Ιδρύματος που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 δεν θα ξεπερνούν το 5ο έτος σπουδών και δεν είναι ήδη κάτοχοι Διδακτορικού.

Πληροφορίες για τις κατηγορίες υποβολής, τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά καθώς και οδηγίες με την μορφή ερωτήσεων απαντήσεων για τη συμπλήρωση της αίτησης βρίσκονται στη σχετική σελίδα αιτήσεων σίτισης/στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης της αίτησης ανήκει εξολοκλήρου στον αιτούντα. Για το λόγο αυτό, πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση της αίτησης, παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά της ερωτήσεις-απαντήσεις που συνάχθηκαν με στόχο τη διευκόλυνσή σας για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης. Όποτε αμφιβάλλετε να προχωρείτε σε προσωρινή αποθήκευση και να επικοινωνείτε με το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.

Μετά την οριστική υποβολή μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τον λογαριασμό email που διαθέτετε στο Πολυτεχνείο προκειμένου να ενημερώνεστε για την πορεία της αίτησής σας,. Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα ότι η αίτηση σας έχει υποδείξεις για διόρθωση να τις υλοποιήσετε, διαφορετικά η αίτησή σας δεν θα αξιολογηθεί περαιτέρω.

 

 

Βήμα πρώτο

 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Για τη συμπλήρωση των αιτήσεων σίτισης ακαδημαϊκού έτους 2024-2025

 

 

Έχω δικαίωμα υποβολής αίτησης;

Ναι για τη σίτιση, εφόσον σπουδάζεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για απόκτηση πρώτου τίτλου σπουδών και για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα είσαι προπτυχιακός φοιτητής που δεν έχει ξεπεράσει το 7ο έτος φοίτησης ή μεταπτυχιακός φοιτητής εντός του προβλεπόμενου χρόνου για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Ε.) ή υποψήφιος διδάκτορας που δεν θα έχει ξεπεράσει το 5ο έτος σπουδών.

Σε ποια κατηγορία υποβάλλω αίτηση ;

Αν έχεις γεννηθεί από 1/1/1998 και μετά επιλέγεις την κατηγορία Άγαμος έως και 25 ετών, ενώ αν έχεις γεννηθεί από 31/12/1997 και πριν, επιλέγεις την κατηγορία Άγαμος άνω των 25 ετών. Για την κατηγορία Έγγαμος δεν έχει σημασία η ηλικία!

Παράδειγμα: Είμαι 26 ετών σήμερα και παρόλα αυτά πρέπει να υποβάλλω αίτηση στην κατηγορία Άγαμος έως και 25 ετών, γιατί; Γιατί το 2023 είναι το έτος αναφοράς για τα εισοδήματα και την δυνατότητα να εμφανίζεσαι ή όχι ως εξαρτώμενος μέλος στη φορολογική δήλωση των γονέων σου.

 

Βήμα δεύτερο

Διαβάζεις με προσοχή τα δικαιολογητικά της κατηγορίας με την οποία θα υποβάλλεις την αίτησή σου και τα συγκεντρώνεις σε ψηφιακή μορφή

 

Βήμα Τρίτο

Έχω συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά τώρα τι κάνω;

Ανοίγεις τη σελίδα των αιτήσεων και συνδέεσαι με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που έχεις για όλες τις e-υπηρεσίες του Πολυτεχνείου.

Αν έχεις κάνει αίτηση στο παρελθόν, φρόντισε να ανανεώσεις τη σελίδα της αίτησης, ώστε να έχεις την νέα έκδοση.

Ξεκινάς την συμπλήρωση τσεκάροντας την επιλογή «δεν είμαι κάτοχος άλλου πτυχίου» -εφόσον δεν είσαι. Αν δεν το επιλέξεις δεν θα μπορείς να υποβάλλεις την αίτηση!

Συνεχίζεις με τη συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων. Αν δεν συμπληρώσεις όλα τα υποχρεωτικά πεδία δεν θα μπορέσεις να υποβάλεις την αίτηση. Προς διευκόλυνσή σου, κάποια πεδία είναι ήδη συμπληρωμένα από το σύστημα. Σε περίπτωση ανεύρεσης λάθους στα ήδη συμπληρωμένα στοιχεία επικοινώνησε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών (ΚΕΦ) για την επικαιροποίηση ή διόρθωσή τους.

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Για τη συμπλήρωση των αιτήσεων σίτισης ακαδημαϊκού έτους 2024-2025

Η Διεύθυνση Μόνιμης Κατοικίας (διεύθυνση γονέων) πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, σαν να πρόκειται να λάβεις γράμμα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες οδοί και λεωφόροι «Ελευθερίου Βενιζέλου» υπάρχουν στην Ελλάδα!

Αυτά είναι εύκολα μέχρι εδώ, για τα εισοδήματα τι κάνω;

Διαβάζεις με προσοχή στα εκκαθαριστικά σημειώματα τα φορολογητέα ποσά, καθώς και τα απαλλασσόμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα αθροίζεις για κάθε έναν που πρέπει να συμπληρώσεις (πατέρα, μητέρα, δικά σου ή των ανήλικων αδελφών σου) και τα συμπληρώνεις στα αντίστοιχα πεδία.

Βάζω τους αριθμούς στα πεδία των εισοδημάτων και το σύστημα τους μετατρέπει γιατί;

Σε κάποια πεδία βγαίνουν οδηγίες για τον τρόπο εισαγωγής των δεδομένων. Διάβαζε με προσοχή!

Σχετικά με τα εισοδήματα, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα συμπληρώνοντας στοιχεία από την Πράξη διοικητικού προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) οικονομικού έτους (2023) (Δείτε το υπόδειγμα εκκαθαριστικού που είναι στην επόμενη σελίδα).

  • Εισόδημα πατρός: Προσθέστε από τον ΠΙΝΑΚΑ Γ το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου και από τον πίνακα Δ

α. τα αυτοτελή φορολογούμενα ποσά κτλ. και

β. αν υπάρχει, το επίδομα ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας δεν το προσθέτετε όταν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι πάνω από 10.000 €.

  • Εισόδημα μητρός: Προσθέστε από τον ΠΙΝΑΚΑ Γ το φορολογητέο εισόδημα της συζύγου και από τον πίνακα Δ,

α. τα αυτοτελή φορολογούμενα ποσά κτλ. και

β. αν υπάρχει, το επίδομα ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας δεν το προσθέτετε όταν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι πάνω από 10.000 €.

Επίσης αν έχεις υποβάλλει ο/η ίδιος/α φορολογική δήλωση καταχωρείς τα αντίστοιχα ποσά και που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σου στο πεδίο ΑΤΟΜΙΚΟ εισόδημα.

Δεν ξέρω τι να κάνω. Μου φαίνεται πολύπλοκο!

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς. Είμαστε κοντά σου σε οποιοδήποτε στάδιο δυσκολευτείς, προχώρησε σε προσωρινή αποθήκευση και επικοινώνησε μαζί μας (τηλ 28210-06258, 37287, 37279) για διευκρινήσεις.

Είμαι ένα βήμα πριν το τέλος!

Όχι δεν είσαι! Κάνε πρώτα προσωρινή αποθήκευση. Βεβαιώσου ότι τα έχεις κάνει όλα σωστά. Η ευθύνη της συμπλήρωσης της αίτησής σου ανήκει αποκλειστικά σε εσένα.

Τα έχω κάνει όλα σωστά, τα αρχεία μου είναι ευανάγνωστα -το πολύ μέχρι 2MB, αλλά δεν μπορώ να κάνω οριστική υποβολή. Τί δεν κάνω σωστά;

Διάβασε την υπεύθυνη δήλωση κάνοντας schroll στην οθόνη και τσέκαρε την αποδοχή των όρων. Αλλιώς δεν θα μπορέσεις να την υποβάλλεις!

Την υπέβαλλα!

Συγχαρητήρια, ευχαριστούμε για την προσπάθεια που έκανες.

Βήμα Τέταρτο Μετά την υποβολή, τί;

Έλεγξε τα ηλεκτρονικά μηνύματα στο ιδρυματικό σου email. Αν όλα έχουν πάει καλά, θα έχεις λάβει μήνυμα ότι η αίτηση καταχωρήθηκε με επιτυχία.

Μετά τον έλεγχο της αίτησης από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας θα λάβεις νέο μήνυμα. Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που λάβεις μήνυμα ότι η αίτησή σου έχει υποδείξεις για διόρθωση να τις υλοποιήσεις άμεσα, διαφορετικά η αίτησή σου δεν θα αξιολογηθεί περαιτέρω. Θα έχεις την δυνατότητα αυτή μόνο για μία φορά για αυτό να είσαι πολύ προσεκτικός. Μην αμελείς λοιπόν το συχνό έλεγχο των μηνυμάτων στο ιδρυματικό σου email. Ακόμη και αν η αίτησή σου απορριφθεί, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων (ακαδημαϊκές ανακοινώσεις), δίνεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης η οποία εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα.

Πληροφορίες

Η παροχή δωρεάν σίτισης αφορά προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Η παροχή δωρεάν στέγασης αφορά προπτυχιακούς φοιτητές που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αναφέρονται στα έγγραφα αναφοράς.

Αιτήσεις για την παροχή σίτισης-στέγασης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά με χρήση του λογαριασμού e-Υπηρεσιών του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσα στις προθεσμίες που ανακοινώνονται, ανάλογα με την κατηγορία του φοιτητή.

Σύνδεσμοι αιτήσεων:

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανά κατηγορία, κατατίθενται ηλεκτρονικά μαζί με την ηλεκτρονική αίτηση.

Προθεσμίες

Η υποβολή αιτήσεων για παροχή δωρεάν σίτισης για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 για προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες αρχίζει την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, και θα διαρκέσει έως πέντε (5) ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Δικαιολογητικά

Δικαιολογητικά για Αίτηση Σίτισης
Για άγαμους φοιτητές έως και 25 ετών
Για άγαμους φοιτητές άνω των 25 ετών
Για έγγαμους φοιτητές

Δικαιολογητικά για Αίτηση Στέγασης
Για άγαμους φοιτητές έως και 25 ετών
Για άγαμους φοιτητές άνω των 25 ετών
Για έγγαμους φοιτητές

Έγγραφα αναφοράς

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.