Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμβολή πτυχιούχων του στην ανάπλαση πλατειών της Λαμίας

Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμβολή πτυχιούχων του στην ανάπλαση πλατειών της Λαμίας

Η πρόταση re-connect διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο ανάμεσα σε συνολικά 11 υποβληθείσες προτάσεις και επιβραβεύθηκε με το ποσό των 10.659,00€.

Η πρόταση re-connect της ομάδας του Θύμιου Παπαγιάννη έλαβε το 1ο Βραβείο στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων μελέτης για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού στην πόλη της Λαμίας. 


Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συνεργατών του κ. Παπαγιάννη, συμμετείχαν η απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεοδώρα Μόσχου (Ομάδα Μελέτης), καθώς και οι Βασιλική Γιαγκούλα (Ομάδα Μελέτης) και Σπύρος Ζουγανέλης (Visualization-3D modeling), απόφοιτοι του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της ίδιας Σχολής.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της ομάδας "Η πρόταση “Re-connect” έχει ως αφετηρία την έννοια της επανασύνδεσης, της ανάκτησης της σχέσης του δημόσιου χώρου, με την ιστορία της πόλης, τον αστικό ιστό, με το πράσινο, το τοπίο και την κοινωνική ζωή. Το “Re-connect” αντιμετωπίζει τις τρεις πλατείες ενιαία, τοποθετώντας τον δημόσιο χώρο στο κέντρο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και επανανοηματοδότησης της ταυτότητάς του."

Η πρόταση re-connect διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο ανάμεσα σε συνολικά 11 υποβληθείσες προτάσεις και επιβραβεύθηκε με το ποσό των 10.659,00€. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής, η πρόταση re-connect κέρδισε ομόφωνα το πρώτο βραβείο και στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες αρχές παρέμβασης και σχεδιαστικές λύσεις:

  • Επανασύνδεση με τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης. Επαναπροσδιορισμός των αξόνων και των συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ των πλατειών αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.
  • Επανασύνδεση με το τοπίο και τη φύση με την ενίσχυση του ρόλου του συστήματος των πλατειών ως συνδετικού κρίκου με τους πράσινους λόφους της πόλης αλλά και μέσω της συνολικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου με άξονα το πράσινο και τις φυτεύσεις.
  • Επανασύνδεση με την ιστορία της πόλης μέσω της ανάδειξης των πλατειών και των ιστορικών μνημείων που τις περιβάλουν.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά:

«…..Η σημερινή μέρα είναι ιστορική. 

Με σεβασμό στο θεσμό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, 40 χρόνια μετά την τελευταία ανάλογη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο μας, σήμερα κλείνει ο πρώτος κύκλος του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και έχουμε το πρώτο βραβείο για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη μας και αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα και τις στοχεύσεις της.

Με άξονες την ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, στόχος μας είναι να κάνουμε τη Λαμία μια πόλη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Μια πόλη με νέα ταυτότητα, που σέβεται το παρελθόν και την ίδια ώρα, με αυτοπεποίθηση διεκδικεί αυτό που της αναλογεί στο μέλλον.

Μια σύγχρονη, φιλόξενη για τους ανθρώπους της, ευρωπαϊκή πόλη.

Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο, με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr