Φ.Σ Μηχ. Περιβάλλοντος Πολ. Κρήτης: "Ζήτημα με την επικείμενη μετονομασία της σχολής"

Φ.Σ Μηχ. Περιβάλλοντος Πολ. Κρήτης: "Ζήτημα με την επικείμενη μετονομασία της σχολής"

Ανοιχτή επιστολή του Φοιτητικού Συλλόγου (Φ.Σ) Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για την θέση του όσον αφορά το τρέχων ζήτημα της μετονομασίας της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος σε "Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος".

Αναλυτικότερα η θέση του:


«ΜΗΧΑΝΕΥΟΝΤΑΙ» ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ. Έχοντας διανύσει σχεδόν ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του φετινού ακαδημαϊκού έτους ο φοιτητικός σύλλογος εξακολουθεί να μένει χωρίς εκπροσώπηση στις Γενικές Συνελεύσεις του τμήματος. Μέσα σε αυτό το διάστημα και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι φοιτητές δεν έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν επίσημα την θέση τους, οι καθηγητές λαμβάνουν απόφαση μετά από μία σειρά συνελεύσεων την αλλαγή ονόματος της σχολής σε «Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος». Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους μετά από αυτή την αλλαγή η σχολή θα έχει την δυνατότητα έκδοσης 2 διπλωμάτων, ένα Χημικού Μηχανικού και ένα Μηχανικού Περιβάλλοντος, από τα οποία ο κάθε φοιτητής θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει το ένα στο 3ο έτος της φοίτησης του ακολουθώντας τον αντίστοιχο κύκλο σπουδών.

Αιτία της συγκεκριμένης απόφασης, είναι η κατ εξακολούθηση πτώση της βάσης εισαγωγής στην σχολή μας και κινείται στην λογική ότι με μια αλλαγή στο όνομα και στροφή σε μια βασική σχολή μηχανικής θα προσελκυσθούν περισσότεροι φοιτητές. Ωστόσο μια τέτοια ριζοσπαστική απόφαση φαίνεται να είναι απολύτως βεβιασμένη, καθώς ουδεμία εναλλακτική εξετάστηκε και όλες οι προσπάθειες από μέρος του φοιτητικού συλλόγου ενάντια σε αυτή δεν βρήκαν τόπο.

Είναι γνωστό ότι τα Χανιά δεν αποτελούν μια κατά εξοχήν φοιτητική πόλη, καθώς η έντονη τουριστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα κρατάει τις τιμές των ενοικίων σε μικρά σπίτια και στούντιο στα ύψη, παράγοντας που αποτρέπει από πολλούς υποψήφιους φοιτητές από το να βάλουν τις σχολές του ΠΚ στα μηχανογραφικά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βάσεις των σχολών να πέφτουν ανεξαρτήτως αντικειμένου, ειδικότερα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα.

Απάντηση σε αυτή την πτώση θα έπρεπε να είναι η συνεχής εξωστρέφεια της σχολής μας. Η σχολή, σε συνεργασία με τον σύλλογο αποφοίτων, θα έπρεπε να διοργανώνουν δράσεις, παρουσιάσεις σε ημερίδες, συνέδρια, εκδηλώσεις σχολικού προσανατολισμού, για την προβολή και προώθηση της ειδικότητας του Μηχανικού Περιβάλλοντος, να τονίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του επιστημονικού αντικειμένου του ΜΗΠΕΡ, και την δυναμική που έχει στην αγορά εργασίας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Η αλλαγή του ονόματος άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι δεν φέρει λύση στο πρόβλημα, καθώς το πολυτεχνείο αποτελείται και από πιο βασικές ειδικότητες μηχανικών (ΗΜΜΥ, Αρχιτεκτονική), αλλά και σε αυτές παρατηρείται μείωση στις βάσεις εισαγωγής.

Ωστόσο η αλλαγή της μορφής του τμήματος σε σχολή που θα έχει την δυνατότητα να παρέχει 2 τίτλους σπουδών δεν είναι μόνο μια βεβιασμένη απόφαση άλλα μια απόφαση χωρίς καμία νομοθετική βάση, αφού μια τέτοια διαδικασία δεν υφίσταται στο Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία, ούτε έχει παρουσιαστεί μια τέτοια πρόθεση από το Υπουργείο Παιδείας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το αντικείμενο του μηχανικού Περιβάλλοντος υποβαθμίζεται άμεσα από μία τέτοια απόφαση, καθώς γίνεται ξεκάθαρα σε μια λογική ότι το δίπλωμα του ΜΗΠΕΡ «δεν πουλάει» και ψάχνουμε πρακτικά να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο.

Και όλα αυτά, όταν μετά από χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων των συναδέλφων μας, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, το ΠΔ99/2018, στο οποίο για πρώτη φορά αποδόθηκαν στους ΜΗΠΕΡ τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αντιστοιχούν, δικαιώματα που μέχρι τότε είχαν μόνο οι Χημικοί Μηχανικοί, οι Πολιτικοί και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Μία σύγκριση δε, μεταξύ των ΜΗΠΕΡ και των χημικών μηχανικών, θα δείξει ότι ο ΜΗΠΕΡ έχει περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τους χημικούς μηχανικούς, καθώς έχει τη πλειονότητα των κατηγοριών μελετών και έργων που αποδίδονται στους χημικούς μηχανικούς, αλλά και περισσότερες, όπως οι κατηγορίες υδραυλικών μελετών, υδρογεωλογικών, πρασίνου, φυτοτεχνικών και δασικών.

Είναι πραγματικά παράλογη η πορεία η οποία δύναται να ακολουθηθεί από την σχολή μας, ειδικότερα όταν δεν έγινε καμία προσπάθεια προώθησης του αντικειμένου του Μηχανικού Περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του στην ελληνική κοινωνία, και καμία προσπάθεια ουσιαστικής ενίσχυσης της ζωής των φοιτητών στη πόλη μας.

Μια τέτοια απόφαση δεν προσβάλλει μόνο τα συμφέροντα των τωρινών φοιτητών της σχολής, αλλά όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να καταφέρουν να κάνουν το συγκεκριμένο αντικείμενο δυνατό, με αντίκρισμα στο μέλλον και στην αγορά εργασίας.

Αυτό που χρειάζεται η σχολή την συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι αλλαγή ονόματος, αλλά εξωστρέφεια. Χρειάζεται νέες ιδέες οι οποίες θα βοηθήσουν στο να γίνει γνωστή πανελλαδικά. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη και προφανώς πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Για αυτό το λόγο προτείνουμε, την δημιουργία μιας καινούριας επιτροπής προώθησης και προβολής της σχολής, στην οποία θα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές και θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, διαδικτυακή προώθηση και άλλων δράσεων, όπως υπάρχει και σε άλλα τμήματα του ΠΚ.

Επίσης καλούμε σε διαδικτυακή συνάντηση-κινητοποίηση με τον κοσμήτορα της σχολής ούτως ώστε να ενημερωθεί ο σύλλογος αναλυτικά για αυτή την καινούρια πρόταση και να τοποθετηθεί για τη θέση του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr