Κινητοποίηση φοιτητών τη Δευτέρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το νέο εξάμηνο

Κινητοποίηση φοιτητών τη Δευτέρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το νέο εξάμηνο

Σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων αποφάσισε η σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με πρώτη από αυτές την κινητοποίηση στην πρυτανεία αύριο Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί, πρώτη μέρα έναρξης του νέου εξαμήνου και την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


"Η χθεσινή σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων Οικοτρόφων Εστίας, ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου και του συλλόγου ΕΛΜΕΠΑ Χανίων ήταν ένα ελπιδοφόρο βήμα για τον συντονισμό της δράσης των φοιτητών, για κοινή συζήτηση και δράση. Ο βασικός άξονας της συζήτησης κινήθηκε σε 3 βασικά μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές:

1) Το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και το νέο 6μηνο 

2) Το οξυμένο ζήτημα της φοιτητικής στέγης 

3) Το ζήτημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου και την επιχειρηματική τους εκμετάλλευση που επιχειρείται 

Από την συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να ανοίξουν τώρα τα Ιδρύματα, να παρθούν μέτρα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης και να σταματήσουν τα νέα εμπόδια αλλά και να αξιοποιηθούν τα κτήρια του ιδρύματος στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες των φοιτητών του λαού και της νεολαίας.

Πιο συγκεκριμένα κατέληξε στο εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

Για το νέο 6μηνο:

• Να ανοίξει το πολυτεχνείο με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

• Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στη φοιτητική εστία.

• Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστία και λέσχη σίτισης. Δωρεάν τεστ για όλους.

• Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές του ιδρύματος ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν.

• Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Σχολών και των εστιών.

• Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του Ιδρύματος με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.

• Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς το Πολυτεχνείο. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

• Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες. Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους.

Για την στέγαση:

  • Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο μέτρο των ακαδημαϊκών κριτηρίων.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για να παραδοθούν άμεσα οι νέες εστίες , να εξασφαλιστεί ότι κανένας εστιακός δεν θα μείνει στον αέρα.
  • Να πάρει μέτρα η διοίκηση για να εξασφαλίσει απρόσκοπτες σπουδές στους εστιακούς και συνολικά στους φοιτητές, ενισχυτικά μέτρα και φροντιστήρια για να μειωθεί ο μ.ο αποφοίτησης.
  • Να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα για τους φοιτητές που παύουν να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση λόγω 7ου+ και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο
  • Να ανοίξουν τώρα οι νέες εστίες και να δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου. 
  • Να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση φοιτητών με τηλέφωνα για να αποχωρήσουν από την εστία 

Για τα κτήρια του Πολυτεχνείου:

• Να σταματήσει κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της περιουσίας του Πολυτεχνείου, να ακυρωθεί η συμφωνία για τα κτήρια στο λόφο Καστέλλι

• Να αξιοποιηθούν τα κτήρια για καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της πόλης

Καλούμε κάθε φοιτητή να συμμετέχει:

  1. Την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, πρώτη ημέρα έναρξης του εξαμήνου σε κινητοποίηση στην πρυτανεία στις 10 πμ 
  2. Την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη στις 12.00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια στην πλ. Δικαστηρίων
  3. Κινητοποίηση στην επόμενη επιτροπή μέριμνας 
  4. Κάθε φοιτητής που έχει ανάγκη την δωρεάν στέγαση να κάνει τώρα αίτηση, να απορρίψει στην πράξη τα απαράδεκτα ακαδημαϊκά κριτήρια"

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών