Ανακοίνωση από την Πρυτανεία για την κατάληψη κτιρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την Τρίτη, 28/1/2014, το Πολυτεχνείο Κρήτης πληροφορήθηκε ότι στην οικία Φραντζεσκάκη στην παλιά πόλη είχε εγκατασταθεί ένα άτομο. Την ίδια ημέρα, υπάλληλοι του Ιδρύματος επισκέφτηκαν το χώρο, και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Αυτός τους ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 3/2/2014 προκειμένου να αναζητήσει εναλλακτική στέγη. Μετά από επικοινωνία με τη διοίκηση, το αίτημά του έγινε δεκτό. Τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκαν άρθρα σε διαδικτυακούς ιστοτόπους μεταξύ των οποίων και το γνωστό indymedia, με σαφώς πολιτικό περιεχόμενο και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις (κτίριο Παπαδόπετρου). Τα άρθρα αυτά φερόταν να τα υπογράφει το παραπάνω πρόσωπο.

Δεδομένου ότι ο καταληψίας δεν αποχώρησε την προσυμφωνημένη ημερομηνία, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος επικοινώνησαν με τον Δήμο Χανίων και συγκεκριμένα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Χ. Χατζηδάκη. Η κα Χατζηδάκη ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας κοινωνική λειτουργό του Δήμου, και εξασφάλισαν περίθαλψη και στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Δημοτικού Γηροκομείου. Την Πέμπτη 6/2/2014 υπάλληλοι του Ιδρύματος παρουσία αστυνομικών επισκέφτηκαν ξανά την οικία Φραντζεσκάκη και ενημέρωσαν τον καταληψία για την λύση που είχε βρεθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δομές πρόνοιας της πολιτείας. Ταυτόχρονα, περίοικοι πρότειναν εναλλακτική στέγαση. Ο ίδιος απέρριψε και τις δύο λύσεις, επιμένοντας στην κατάληψη του χώρου. Μετά από αυτό, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο.

Η Διοίκηση έχει την ευθύνη της περιουσίας του Ιδρύματος αλλά και την αστική και ηθική ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που πιθανόν να συμβούν σε ένα παλαιό κτίριο το οποίο χρήζει αποκατάστασης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία υπεύθυνες είναι άλλες δομές της Πολιτείας. Οι λύσεις πρέπει να δίνονται με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και όχι με παράνομες ενέργειες, όπως οι καταλήψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν πολιτικές προεκτάσεις και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις του γνωστού χώρου.

Τέλος διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους, συνοδευόμενες από ύβρεις και απειλές. Δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους.

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ