Φοιτητές καλούν τους καθηγητές τους να αφήνουν τις διαλέξεις αναρτημένες στο διαδίκτυο χωρίς χρονικό περιορισμό

Οι διαλέξεις να παραμένουν αναρτημένες στο διαδίκτυο χωρίς χρονικό περιορισμό

Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών καλούν με ψήφισμα του Δ.Σ. του Φ.Σ. τους καθηγητές της Σχολής να αναρτούν τις διαλέξεις στο e-class έτσι ώστε οι φοιτητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανατρέχουν στα βίντεο.

Επίσης, επισημαίνουν ότι στις περιπτώσεις όπου οι διαλέξεις μένουν αποθηκευμένες μόνο για μια εβδομάδα και μετά το πέρας της οποίας διαγράφονται να παραμένουν αναρτημένες στο διαδίκτυο χωρίς χρονικό περιορισμό.


Αναλυτικά το ψήφισμα των φοιτητών:

«Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου, που μας βρίσκει υποχρεωτικά έγκλειστους στο σπίτι, με αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης και επιτήρησης από πλευράς της κυβέρνησης ΝΔ, χωρίς επαρκή, όμως, μέτρα προφύλαξης και πρόνοιας (ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ και είδη προστασίας, όπως γάντια και μάσκες), τα κλειστά Πανεπιστήμια και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται μέσα από ηλεκτρονικές διαλέξεις. Τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία ψήφισμα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Νομικής, το οποίο ζητούσε, μαζί με άλλα, να αναρτώνται οι διαλέξεις των μαθημάτων στο e-class, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι/ ες οι φοιτητές/τριες. Ωστόσο, αυτές τις μέρες παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένα μαθήματα κάποιοι καθηγητές δεν τηρούν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι καθηγητές στο Τομέα Ποινικού (πχ κ. Διονυσοπούλου) και στον Τομέα Δημοσίου (πχ. [...]), αλλά και στα εργατικά (πχ. [...]) δεν αναρτούν τις διαλέξεις τους στο e-class, ούτε και σε κάποια άλλη πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να έχουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση. Ακομα, στο μάθημα του Ευρωπαϊκού Δικαίου οι διαλέξεις παραμένουν αποθηκευμένες μόνο για μια εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας διαγράφονται. Είναι αδιανόητο οι συγκεκριμένοι καθηγητές να μην αναρτούν τις διαλέξεις τους ή να τις διαγράφουν παραβλέποντας αποφάσεις του Φ.Σ., σε μια συγκυρία που όλοι/ες μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ίδια την υγείας μας, είτε με την εργασία μας, είτε αυτά σχετίζονται με την πρόσβαση που έχει ο καθένας/μια από εμάς στο διαδίκτυο, που δεν είναι δεδομένη ανά πάσα στιγμή.

Ακόμα, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι όλοι διαθέτουν πάνω από έναν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι τους, είναι προφανές πως δεν μπορεί να εξυπηρετούνται ανάγκες ταυτόχρονα, όπως η πανεπιστημιακή ηλεκτρονική διάλεξη, η τηλεργασία κλπ. Μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι/ες καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και πρέπει να έχουν και αντίστοιχη στάση οι καθηγητές των Τομέων. 

Απαιτούμε:

- Οι εν λόγω καθηγητές να σεβαστούν την απόφαση που λήφθηκε από το ΔΣ και εκφράζει το σύνολο των φοιτητών/τριων και να συμμορφωθούν με αυτή. 

- Να παραμένουν οι διαλέξεις αναρτημένες στο διαδίκτυο χωρίς χρονικό περιορισμό, ώστε να μπορούν ελεύθερα οι φοιτητές/τριες να ανατρέχουν σε αυτές.»

Υπογράφουν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ [ΕΑΑΚ], ΑΡΕΝ. ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ- ΕΑΑΚ. ΠΚΣ. ΠΑΣΠ 

Τοποθέτηση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

«Υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, καθώς κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη, να παραμένουν αναρτημένες οι διαλέξεις όλων των μαθημάτων σε πλατφόρμα, στην οποία θα έχει πρόσβαση κάθε φοιτητής, για το χρονικό διάστημα έως την επαναλειτουργία της Σχολής. Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε σχετική δέσμη αιτημάτων λίγες ημέρες πριν, τα οποία και υπερψηφίστηκαν από το Δ.Σ. με ενισχυμένη πλειοψηφία. Επιβάλλεται όλοι να αντιληφθούν τη λογική και την κρισιμότητα των αιτημάτων μας, να σεβαστούν την απόφαση του Φ.Σ. και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένού να διευκολυνθεί το έργο μας.

Ως προς το συνολικό περιεχόμενο τον κειμένου, ωστόσο, παρατηρούμε, ό,τι ακόμη και πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το Πανεπιστήμιό μας, οι δυνάμεις πού προτείνούν το ψήφισμα δεν παραλείπούν να κάνουν μικροπολιτική, καθώς το κείμενο περιέχει πολιτικές αναφορές, παντελώς άσχετες με το πρόβλημα της μη ανάρτηση των παραδόσεων, σε μια περίοδο μάλιστα, που η Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού τον πρωτοφανούς υγειονομικού κινδύνου.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr