Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις

Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν στεγαστικό επίδομα λόγω οικονομικών δυσκολιών, θα πρέπει να ξεκινήσουν δουλειά σε θέσεις του ιδρύματος, ώστε να πάρουν το επίδομα που θα δικαιούνται.

Η απόφαση της Συγκλήτου προβλέπει την κάλυψη θέσεων εργασίας του ιδρύματος από προπτυχιακούς φοιτητές και την αντικατάσταση των κρατικών κονδυλίων για παροχές από χρηματοδοτήσεις εταιριών, σε αντάλλαγμα έρευνα και έργο από φοιτητές.


Σύμφωνα με τους φοιτητές, πρόκειται για προσπάθεια καθαρής εκμετάλλευσης των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, το οποίο μάλιστα θα τους δεσμεύει, καθώς το επίδομα στέγασης δεν μπορεί να παρθεί χωρίς ανταποδοτική εργασία.

Τέλος, οι φοιτητές τονίζουν ότι η χρονική συγκυρία της απόφασης, μία εβδομάδα πριν την εξεταστική, είναι προσχεδιασμένη, ούτως ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Αναλυτικά το κείμενο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ενάντια στο πιο πληττόμενο κομμάτι των φοιτητών στρέφεται με τον πιο προφανή τρόπο η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ξαφνική ανακοίνωση που εξέδωσε για τη χορήγηση των υποτροφιών που δικαιούνται φοιτητές που δε χωρούν στις θέσεις της εστίας έναντι υποχρεωτικής τους εργασίας σε θέσεις του ιδρύματος για τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας κιόλας από τον Ιούνιο μέσα στην εξεταστική περίοδο! Πιστή στις κυβερνητικές πολιτικές, εφαρμόζει τις διατάξεις της νομοθεσίας και αποφασίζει:

«[…] σύμφωνα με το άρθρο 54, παρ.2 του Ν.4009/2011, όπου προβλέπεται ότι σε φοιτητές μπορούν να παρέχονται από τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν, ανταποδοτικές υποτροφίες με υποχρέωση, εκ μέρους των φοιτητών, να προσφέρουν εργασία με μερική απασχόληση, μέχρι 40 ώρες μηνιαίως σε υπηρεσίες του ιδρύματος.

[…] Οι υπότροφοι θα απασχοληθούν και θα προσφέρουν έργο με φυσική παρουσία στις Σχολές, στα Εργαστήρια, στις Υπηρεσίες και στις Πανεπιστημιακές Μονάδες του Ιδρύματος (αναφέρονται συνολικά ως «μονάδες» στο εξής) και όχι σε πρόσωπα, σύμφωνα με τις δηλωθείσες ανάγκες των ανωτέρω μονάδων.[…]»

Τις προηγούμενες χρονιές, δόθηκε σκληρή μάχη από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου και την Ενωτική Πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, μπλοκάροντας την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ερχόμενοι σε σκληρή αντιπαράθεση με την τότε διοίκηση και τη νομοθεσία. 

Αποτέλεσμα ήταν τη μία χρονιά να μην αναγκαστεί κανείς να δουλέψει και την άλλη να καταφέρουν οι δικαιούχοι να πάρουν το επίδομά τους χωρίς κριτήρια που σχετίζονται με την απόδοσή τους στα μαθήματα. Επειδή όμως οι νόμοι έχουν παραμείνει σε ισχύ και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εφαρμόζουν παλιούς και νέους (βλ. Ν. Γαβρόγλου) στο σύνολό τους καθημερινά, το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στο στόχαστρο οι φοιτητές με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντικατάσταση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αυτή των ιδιωτικών συμφερόντων και των ταξικών φραγμών.

Η λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδεικνύει την παραπάνω κατεύθυνση καθώς η αποδοχή της υποχρηματοδότησης από όλες του τις διοικήσεις χαρακτηρίζεται ήδη, εκτός άλλων, από:

την κάλυψη θέσεων εργασίας από προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν αυξημένες οικονομικές ανάγκες για να πληρώσουν τα υπόλοιπα έξοδα

την αντικατάσταση των κρατικών κονδυλίων για παροχές από χρηματοδοτήσεις εταιριών που ζητούν ως αντάλλαγμα έρευνα και έργο από φοιτητές και εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς, άθλιες συμβάσεις και καθυστέρηση πληρωμών, ώστε να αυξήσουν εκείνοι τα κέρδη τους

την παράδοση όλο και περισσότερων υποδομών και υπηρεσιών τους ιδρύματος στον έλεγχο των επιχειρήσεων (λέσχη σίτισης, μεταφορές, καθαριότητα κ.ά.)

τις υπόλοιπες παροχές προς τους φοιτητές (εστίες, οικονομικά επιδόματα, σίτιση, μεταφορές, εργαστηριακούς εξοπλισμός) να μένουν παραγκωνισμένες, με τις ανάγκες να καλύπτονται όλο και περισσότερο από τις ίδιες μας τις τσέπες, αυξάνοντας τα ποσοστά φοιτητών που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, με αρκετούς να καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές ή και να τις παρατούν στη μέση.

Το κόλπο τους να ανακοινώσουν αυτή τους την απόφαση εν μέσω εξεταστικής (ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα) για να πιάσουν στον ύπνο το φοιτητικό κίνημα της πόλης και να επιβάλουν τελικά στους δικαιούχους να δουλέψουν για να δεχτούν το αυτονόητο - δηλαδή επίδομα στέγασης λόγω μη ύπαρξης εστιών - απέτυχε! 

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία αρνούμαστε να δεχτούμε αυτή την αθλιότητα της διοίκησης και δε θα αφήσουμε να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των φοιτητών οι αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ που η ίδια υλοποιεί. 

Ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών θα δώσει τη μάχη να αναδειχτούν οι πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης, και κυρίως θα μπλοκάρει αποφασιστικά και το συγκεκριμένο μέτρο. Αντί για τους ιδιώτες και το ΝΑΤΟ, η διοίκηση να βρει άμεσα τρόπο και χρήματα ώστε να δοθεί κανονικά το επίδομα χωρίς προϋποθέσεις για όσους το δικαιούνται και το ζήτημα να λήξει πριν την έναρξη της εξεταστικής μας περιόδου!

  • Καμιά εκμετάλλευση των φοιτητών! 
  • Θέλουμε το επίδομα χωρίς προϋποθέσεις και ανταποδοτική εργασία!
  • Λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για τους ιδιώτες 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr