Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητές ζητούν να συζητηθεί ξανά το αίτημα για εμβόλιμη εξεταστική

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητές ζητούν να συζητηθεί ξανά το αίτημα για εμβόλιμη εξεταστική

Για καθηγητές που ενδιαφέρονται μόνο για το “πρεστίζ” της σχολής και τα επιδοτούμενα προγράμματα τους και όχι τους σπουδαστές, μίλησαν μέλη του Συλλόγου Φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το γραφείο του κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι φοιτητές ζητούν την πραγματοποίηση μιας επιπλέον εξεταστικής (εμβόλιμη) για τα μεγάλα έτη προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών τους και να φύγουν από τα Χανιά καθώς οι ίδιοι και οι οικογένειες τους «γονατίζουν οικονομικά». Εμβόλιμη εξεταστική έχουν δώσει όλες οι υπόλοιπες σχολές του Πολυτεχνείου, ωστόσο οι καθηγητές του ΗΜΜΥ έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι θυροκόλλησαν την απόφαση του συλλόγου στην πόρτα του κοσμήτορα ζητώντας την πραγματοποίηση νέας συνέλευσης του τμήματος στην οποία να συζητηθεί ξανά το αίτημα για εμβόλιμη εξεταστική.

«Οι περισσότεροι είμαστε στο 6ο έτος και χρωστάμε ελάχιστα μαθήματα. Ο θεσμός της εμβόλιμης εξεταστικής έδινε μέχρι και φέτος το δικαίωμα στα μεγάλα έτη να δίνουν μαθήματα του επόμενου εξαμήνου ώστε να μην παραμένουν οι φοιτητές για λίγα μαθήματα για άλλους 6 μήνες στα Χανιά. Το μέτρο αυτό κόπηκε μόνο στο τμήμα ΗΜΜΥ, όταν όλα τα υπόλοιπα του Πολυτεχνείου Κρήτης πήραν απόφαση να κάνουν εμβόλιμη» μίλησε ο φοιτητής Γιάννης Μοριανός.

Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση των καθηγητών είναι εχθρική για τους φοιτητές και δεν λαμβάνει υπόψιν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. « Περνάμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, οι γονείς μας έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ζητάμε απλά να ξαναγίνει συνέλευση τμήματος, να συζητηθεί το θέμα της εμβόλιμης ώστε να δοθεί μια ανάσα για τους φοιτητές. Οι καθηγητές θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουν γνώμη οι φοιτητές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα! Μας λένε ότι το ΗΜΜΥ πρέπει να πάρει μια στροφή ευρωπαϊκών προδιαγραφών όταν ξέρουμε όλοι πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο πολύ εύκολα. Ζητάνε ο φοιτητής να είναι όλη την ημέρα στη σχολή και δεν καταλαβαίνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται έξω σε μαγαζιά για να τα βγάλουν πέρα και δεν έχουν χρόνο να είναι πάντα στη σχολή. Επίσης ότι αν αποτύχουν μια φορά θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναδώσουν το μάθημα. Δεν θέλουμε δωρεάν πτυχία αλλά να μπορούμε να ξαναδώσουμε ένα μάθημα όσοι είμαστε μεγάλα έτη ώστε να τελειώσουμε και να φύγουμε από τα Χανιά . Δεν μας δίνουν την ευκαιρία πιστεύοντας ότι θα πέσει το “πρεστίζ” της σχολής και ότι το ΗΜΜΥ είναι ανώτερο από τις άλλες σχολές!» είπε ο φοιτητής.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησης της φοιτήτριας Κωνσταντίνας Κόρμπη. «Ένας φοιτητής που είναι στο 6ο έτος και θέλει για να τελειώσει 3,4,5 μαθήματα, χωρίς την εμβόλιμη, πάει ένα εξάμηνο πίσω όλη η ζωή του. Ένα εξάμηνο που θα κοστίσει 6.000 ευρώ στην οικογένεια τους και που πολλές οικογένειες και η δική μου και πολλών συμφοιτητών δεν μπορούν να το αντέξουν γιατί έχει πέσει ο κατώτατος μισθός στα 500 ευρώ, γιατί στα Χανιά με το ArBNB πληρώνουμε πανάκριβα ενοίκια και οι καθηγητές μας αυτό δεν το αναγνωρίζουν!».

Την Παρασκευή οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αναφέρουν τα «Χανιώτικα Νέα».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ