Μάθε τα πάντα για το Πρόγραμμα Universities4EU του Πα.Πει

Με πρώτο σταθμό τον Πειραιά, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, το πρόγραμμα Universities4EU (U4EU) ξεκινά το ταξίδι του σε τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδας θέτοντας στο επίκεντρο νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά μαθητές και καθηγητές Λυκείων της χώρας με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να ακολουθήσει διάλογος πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς και να αναζητηθούν απαντήσεις για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την κρίση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα U4EU αποσκοπεί επίσης στη σύνδεση και αλληλοδιάδραση των διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κοινωνία των πολιτών. Έτσι, ο διάλογος και οι δράσεις που ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο,  θα συνεχιστούν στα Λύκεια της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.


Η πρώτη εκπαιδευτική δράση του προγράμματος θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν 150 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από 18 διαφορετικά Λύκεια της Αττικής. Μέσα από θεματικά εργαστήρια που θα υλοποιηθούν από νεανικές φοιτητικές οργανώσεις  (AIESEC, JEF, AEGEE, Όμιλος Ρητορικής και Όμιλος MUN, ΚεΠΝΕΤ), οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γνώσεις, συνεργατικές στάσεις και δεξιότητες. Στο πιο διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να συζητήσουν με φοιτητές Erasmus από διάφορες χώρες και εκπροσώπους του Erasmus Student Network της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα γίνουν μέρος της δημιουργίας ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού συνεισφέροντας στη δημιουργία και στη διαμόρφωση των ερωτήσεών του, έτσι ώστε να εκφράσουν δημιουργικά τι σημαίνει γι’ αυτούς η ΕΕ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα U4EU μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη διακυβέρνηση, τις πολιτικές και τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σε άλλες πόλεις

Η Ομάδα του U4EU θα ταξιδέψει πραγματοποιώντας άλλες δύο εκπαιδευτικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου και στην Καβάλα στις 30 Μαρτίου, συναντώντας περίπου 250 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 20 διαφορετικά Λύκεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε διήμερο συνέδριο τον Οκτώβριο του 2015 στον Πειραιά μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας «Τι σημαίνει η Ευρώπη για σένα (What Europe means 4U)», το επιδαπέδιο παιχνίδι που θα έχει δημιουργηθεί αλλά και μια εφαρμογή σχετική με την ΕΕ για mobile συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το U4EU επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.u4eu.eu καθώς και το infographic που έχει δημιουργηθεί για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr