Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Το AML Space Group είναι μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών οι οποίοι υπό την επίβλεψη του καθηγητή Β. Κωστόπουλου θα συμμετάσχουν στην 68η καμπάνια παραβολικών πτήσεων για εκπαιδευτικούς λόγους που οργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA-European Space Agency).

Η ομάδα επιλέχθηκε αρχικά μεταξύ σαράντα δύο ομάδων από πανεπιστήμια της Ευρώπης και κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ των 12 καλύτερων εγκρίθηκε η πρόταση της ώστε να εκτελέσει τα πειράματά της σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας κατά τη διάρκεια παραβολικών πτήσεων που θα γίνουν στο Μπορντό της Γαλλίας μεταξύ 5ης και 7ης Δεκεμβρίου 2017. Το αντικείμενο των πειραμάτων είναι η μελέτη της συμπεριφοράς μιας εκπτυσσόμενης, υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας κατασκευής, η οποία θα αποκτήσει μηχανική αντοχή με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας προσομοιάζοντας την ακτινοβολία του ήλιου. Στόχος της ομάδας είναι να ληφθούν πληροφορίες για τον πολυμερισμό φωτο - ενεργοποιούμενων ρητινών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, καθώς και η κατασκευή δομικών στοιχείων τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικές διαστημικές κατασκευές (φέροντα στοιχεία, στοιχεία κάλυψης, τμήματα δορυφόρων και διαστημικών σκαφών).


Η επιτυχής χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας θα επιτρέψει μελλοντικά την απευθείας παραγωγή και χρήση υλικών στο διάστημα για την κατασκευή υποδομών μειώνοντας το κόστος των αποστολών λόγω μεταφοράς από τη γη όπως ισχύει μέχρι σήμερα και καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο περισσότερο εφικτή την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων σε άλλους πλανήτες.

Η προσπάθεια χρηματοδοτείται από την ESA.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr