Διαμαρτυρία φοιτητών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διαγραφή των «αιωνίων»

Μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Πάτρας του ΜΑΣ, φοιτητές από Συλλόγους του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28/8 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ενάντια στο μέτρο της διαγραφής φοιτητών, όπου συναντήθηκαν και με τον Πρύτανη του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜΑΣ «στη συνάντηση κατατέθηκε πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στο μέτρο των διαγραφών, αλλά και για πρόσθετα μέτρα στήριξης των φοιτητών που θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Ζητήθηκε από τον Πρύτανη η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τα οποία αφορούν αρμοδιότητες των Πρυτανικών Αρχών.

Ο Πρύτανης δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση για κανένα από τα αιτήματα, ενώ αρκέστηκε στην αναφορά των κινήσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων. Σε συνέχεια και της χτεσινής του αναφοράς στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ανέφερε πως προσπαθεί “προσωπικά” να αποφύγει τις διαγραφές κάποιων φοιτητών μέσω του Νέου Οργανισμού του Πανεπιστημίου ο οποίος είναι έτοιμος. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποκρύψει το χαρακτήρα του Νέου Οργανισμού και να θρέψει αυταπάτες πως μέσα στις παραγράφους του μπορούν να βρουν “καταφύγιο” οι φοιτητές που πλήττονται από την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ξεκαθαρίσαμε πως δεν δεχόμαστε την κοροϊδία!

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Με τον Νέο Οργανισμό εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου με ολέθριες συνέπειες και για τους φοιτητές και για τους εργαζομένους! Συγκεκριμένα για τις διαγραφές, στο Σχέδιο του Οργανισμού που έχει δοθεί για διαβούλευση, ορίζεται για τους εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και εξής ότι “θα διαγράφονται μετά από ν+2 έτη σπουδών”, ενώ για τους υπόλοιπους“ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 80, παρ.9 του νόμου 4009/2011 του Υπουργείου”(ο νόμος που τώρα εφαρμόζει το Υπουργείο!). Δίνεται μόνο μια δυνατότητα παράτασης ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές “έχουν επιτυχώς καλύψει το 50% των προβλεπομένων από το πρόγραμμα σπουδών μαθμάτων” .Παράλληλα εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, για τη δημιουργία προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης(επί πληρωμή), ενώ προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μέσω “ανταποδοτικών υποτροφιών” θα προσφέρουν τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις!

Θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις στους Προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Στη σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρηθήκαμε για την απόφαση της Διοίκησης της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου να μην χορηγεί από 1 Σεπτέμβρη γεύματα σε όσους δεν έχουν κάρτες σίτισης για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις παλιές. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι γεύματα θα δίνονται μόνο για αυτούς που δίνουν κουπόνια(τιμή 1€) ή έχουν προμηθευτεί την καινούργια κάρτα. Με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων η αναμονή για την παραλαβή της κάρτας μπορεί να φτάσει και τον 1 μήνα! Ο πρύτανης δεσμεύτηκε για την ακύρωση της απόφασης και υιοθέτησε το αίτημα μας για παράταση της χρονικής ισχύος της προηγούμενης κάρτας.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στους Συλλόγους τους, διεκδικώντας:

 • Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μην στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος.
 • Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.
 • Το Πανεπιστήμιο να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους.
 • Μέτρα στήριξης των φοιτητών που θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Με ευθύνη των Τμημάτων να οριστούν πρόσθετες ημερομηνίες εξέτασης μαθημάτων καθώς και πρόσθετοι τρόποι εξέτασης (παράδοση εργασιών) σε περίπτωση αποτυχίας.
 • Ειδικά για τους εργαζόμενους φοιτητές να δοθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κλπ.
 • Να απορριφθεί το Σχέδιο του Οργανισμού! Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Όχι στην υποχρηματοδότηση και την ιδιωτική χρηματοδότηση για να «βάζουν χέρι» οι επιχειρηματίες σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.
 • Καμίας μορφής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών!
 • Να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – μεταφορές – αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης.
 • Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένεια τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη.
 • Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.
 • Καμία απόλυση διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr