Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την διαγραφή των ''αιώνιων'' φοιτητών στην Πάτρα

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Πέμπτης στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, για το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών, εξήγγειλε η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ, που το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας  στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία συνεδρίαζε με σκοπό την ψήφιση του Νέου Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΜΑΣ αναφέρονται τα εξής:

«Οι πρυτανικές αρχές με τη δικαιολογία ότι μέσα από τον Οργανισμό μπορούν να γλυτώσουν τις απολύσεις διοικητικών και τις μαζικές διαγραφές φοιτητών βιάζονται για την ψήφιση του. Επιμένουν στην κοροϊδία φοιτητών και εργαζομένων!

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Τα ίδια έλεγαν και στους διοικητικούς υπαλλήλους για να τους εφησυχάσουν, να τους αποπροσανατολίσουν και να τους κάνουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο χειρισμό των πρυτανικών αρχών! Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας 40 περίπου διοικητικοί κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση (μετά και την προκήρυξη των 600 περίπου θέσεων του Υπουργείου) ενώ πάνω από 4.000 φοιτητές διαγράφονται.

Απολύσεις-Διαγραφές αποτελούν στρατηγικό στόχο των Πανεπιστημίων, τα οποία συμμορφώνονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, “καθαρίζουν το τοπίο” από εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών τα οποία θέλουν να πετάξουν στο δρόμο της ημιαπασχόλησης, της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας, της ψευτοκατάρτισης και των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων.

Ο Νέος Οργανισμός του Ιδρύματος ζητάει “στα χαρτιά” παραπάνω προσωπικό χωρίς όμως να ορίζεται το καθεστώς εργασίας τους, ενώ ορίζει για τους νέους εισαχθέντες τη διαγραφή τους μετά από ν+2 έτη σπουδών.

Με τον Νέο Οργανισμό εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου με ολέθριες συνέπειες και για τους φοιτητές και για τους εργαζομένους.

Κερδισμένες θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα βάλουν χέρι σε προγράμματα σπουδών και έρευνα, θα αποκτήσουν τζάμπα πολυάριθμο εργατικό δυναμικό μεταπτυχιακών-διαδακτορικών ερευνητών και οι μάνατζερ που μέσω “δωρεάς” θα αποκτούν επώνυμες έδρες “καθηγητών” έτσι ώστε να μπορούν να κατευθύνουν με καλύτερο τρόπο την εκπαιδευτική-ερευνητική διαδικασία.

Η Σύγκλητος δεν πραγματοποιήθηκε, συνεπώς η ψήφιση του Οργανισμού αναβλήθηκε, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Πέμπτη 28/8 οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στις 10:00 στην Πρυτανεία για το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας από τους 4.495 “λιμνάζοντες” φοιτητές του Υπουργείου οι 4.187 διαγράφονται άμεσα,ενώ οι 308 που συμμετείχαν σε εξεταστικές τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2014 έχουν υποχρέωση να τελειώσουν μέχρι και το Φλεβάρη του μ2015, ανεξάρτητα από το πόσα μαθήματα χρωστούν, αν εργάζονται, αν έχουν φύγει από την Πάτρα λόγω οικονομικών δυσκολιών!

Στην παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη θα κατατεθούν αιτήματα έτσι ώστε με ευθύνη του Ιδρύματος κανένας φοιτητής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του να μην διαγραφεί, ενώ με ευθύνη των Τμημάτων να δοθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των φοιτητών που κινδυνεύουν, όπως πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, εκπόνηση εργασιών.

Συγκεκριμένα καλούμε όλους τους φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στους

Συλλόγους τους, διεκδικώντας:

 • Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μην στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος.
 • Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.
 • Το Πανεπιστήμιο να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους.
 • Μέτρα στήριξης των φοιτητών που θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους.
 • Με ευθύνη των Τμημάτων να οριστούν πρόσθετες ημερομηνίες εξέτασης μαθημάτων καθώς και πρόσθετοι τρόποι εξέτασης (παράδοση εργασιών) σε περίπτωση αποτυχίας.
 • Ειδικά για τους εργαζόμενους φοιτητές να δοθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κλπ.
 • Να απορριφθεί το Σχέδιο του Οργανισμού! Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.
 • Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.
 • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
 • Όχι στην υποχρηματοδότηση και την ιδιωτική χρηματοδότηση για να «βάζουν χέρι» οι επιχειρηματίες σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.
 • Καμίας μορφής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών!
 • Να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μεροκάματα!
 • Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – μεταφορές – αναλώσιμα για όλους.
 • Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης.
 • Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένεια τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη.
 • Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.
 • Καμία απόλυση διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου."

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr