Προβλήματα στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Πατρών

Προβλήματα στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Πατρών

Στη διεθνή κατάταξη QS "Wor1d University Rankings (QS) στην οποία κατατάσσονται τα 959 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κανένα ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν πέτυχε να βελτιώσει τη θέση τον, συνέπεια κυρίως της υποχρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλιστα, κανένα δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400 και είτε μένούν στάσιμα ή υποχωρούν στην κατάταξη. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνει πτώση και από την 395η θέση βρίσκεται φέτος στη κατηγορία 401-410. Πτώση έχει σημειώσει κατ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ήταν στη δεκάδα 491-500 και υποχώρησε στην ομάδα 501-550). Στη σχετική λίστα υποχωρεί και το Πανεπιστήμιο Πατρών (από την ομάδα 651-700 έπεσε στην 701-750) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από την εκατοντάδα 701-800 στην ομάδα 801-1.000).

Το μόνο θετικό στοιχείο - και παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης - είναι το υψηλό επίπεδο έρευνας που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια της χώρας μας από τούς ερευνητές που κάτω από αντίξοες οικονομικές, συνθήκες καλούνται να παραγάγουν νέα γνώση, ωφέλιμη για την επιστήμη και την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο των Πατρών μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και της Κρήτης κατατάσσονται στα κορυφαία 300 στο σχετικό πεδίο. Η κυβέρνηση, όμως, δεν παρέχει στα Πανεπιστήμια ούτε καν τα έξοδα για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις της Πρυτανείας τον Πανεπιστημίού Πατρών, το ποσό των 5.700.000 ευρώ που έχει προϋπολογιστεί γι' αυτό δεν επαρκεί ούτε για τα ανελαστικά έξοδά του. Επιπλέον, προωθείται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που περισσότερα προβλήματα Θα δημιουργήσει στη λειτουργία των ΑΕΙ με περισσότερο κομματικό εναγκαλισμό.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Επειδή η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδεύσης αποτελεί βασική προϋπόθεση εξόδου της χώρας μας από την κρίση με ανάπτυξη.

Επειδή το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί ένα ίδρυμα με αποδεδειγμένη συνεισφορά στην παιδεία, στην έρεύνα αλλά και στην κοινωνία και στην οικονομία της πόλης Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιούς λόγούς τα ελληνικά πανεπιστήμια μένουν στάσιμα ή υποχωρούν στη διεθνή κατάταξη;

2. Ισχύουν οι δηλώσεις της Πρυτανείας τον Πανεπιστημίού Πατρών για ελλιπή χρηματοδότηση τον ιδρύματος; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης τον Πανεπιστημίου Πατρών και των τμημάτων τον σε Πάτρα και Αγρίνιο; Cl ερωτών βουλευτής 

Ο Ερωτών Βουλευτής, Ιάσονας Φωτήλας Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Διαβάστε ακόμη: Πέφτουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια από την παγκόσμια κατάταξη

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr