Νέα ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών για την διεθνή κατάταξη του Ιδρύματος

Νέα ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών για την διεθνή κατάταξη του Ιδρύματος

Κατατάξεις Πανεπιστημίων: Η Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνει ότι το σύστημα QS World Ranking / Top Universities ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το έτος 2017.

Το συγκεκριμένο σύστημα κινείται σε παγκόσμιους και πολυεπίπεδους άξονες για τη διαμόρφωση των κατατάξεων: Για τη χρονιά αυτή, ελήφθησαν υπόψη πάνω από 4.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο και από αυτά αξιολογήθηκαν τα 980, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται έξι (6) ΑΕΙ της χώρας μας, εξετάστηκαν πάνω από 75 εκατομμύρια ετεροαναφορές (citations) σε πλέον των 12 εκατομμυρίων δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (papers), και ελήφθη υπόψη η άποψη 115.000 εργοδοτών και πανεπιστημιακών για τη διαμόρφωση της απήχησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (academic reputation).

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Διαβάστε ακόμη: Πέφτουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια από την παγκόσμια κατάταξη

H κατάταξη των ιδρυμάτων στηρίζεται σε μια σειρά κριτηρίων (academic and employer reputation, citations per faculty, students to faculty ratio, international faculty και international students), το καθένα από τα οποία συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με το QS, τα τελευταία χρόνια τα αξιολογούμενα ελληνικά ΑΕΙ παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις καθώς μειώνονται τα μέλη ΔΕΠ τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών και, κατά συνέπεια, επηρεάζεται αρνητικά η αναλογία διδασκόντων / φοιτητών, ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια της έρευνας. Παρ’ όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Πατρών, που βρίσκεται στη γενική κατάταξη των αξιολογούμενων ιδρυμάτων 701-750, συγκαταλέγεται στο 2,7% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο κριτήριο της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), με δείκτη 44,7 κατέχει την τρίτη θέση στη χώρα μας, και υπερέχει σαφώς του εθνικού μέσου όρου (38,7), αλλά και του παγκόσμιου (32,6).

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα και τη διεθνή επίδραση του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών, που κατατάσσεται ερευνητικά και μεταξύ των 300 καλύτερων του κόσμου.

Όλα τα τελευταία νέα για τις Κατατάξεις Πανεπιστημίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr