Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών, 2 Ιουνίου 2017

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών, 2 Ιουνίου 2017

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Απεστάλησαν από την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην ειδική Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, οι εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων φοιτητών στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, 655 τον αριθμό, που αφορούν σε προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη προς έλεγχο και εκκαθάριση.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρακτική Άσκηση Erasmus+ 2017-2018 στην Ευρώπη

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο Δημήτριος Σφήκας, Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Τμήματος Ιατρικής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και θα ακολουθήσει η ανάγνωση των ψηφισμάτων αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Δημητρίου Σφήκα, με θέμα: «Ακράδαντη πίστη στα χαρίσματα των Ελλήνων».

Ο κ. Δημήτριος Σφήκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Ναυπηγική Μηχανολογία στη Γερμανία και στον επαγγελματικό του βίο ασχολήθηκε με τη ναυπηγική και ναυτιλία. Είναι Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, καθώς, με την υποστήριξη της συζύγου του, κ. Βέρας Σφήκα, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού» (http://rehaupatras.com/?lang=el), μιας αυτοτελούς Κλινικής που ιδρύθηκε το 2010 στο Τμήμα Ιατρικής, για να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στο συγκεκριμένο πεδίο. Η κλινική παραδόθηκε το 2011 στο ΠΠΝΠ έτοιμη για λειτουργία, με υψηλές προδιαγραφές, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Το ενδιαφέρον του κ. Σφήκα για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της Κλινικής είναι συνεχές και εκδηλώνεται με τη φυσική του παρουσία, την κάλυψη της συντήρησης, της εκπαίδευσης προσωπικού αλλά και άλλων αναγκών της, τείνοντος ταυτοχρόνως ευήκοον ους και σε άλλες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Το «Εργαστήριο Νεοελληνικής Φιλολογίας: Αρχειακά τεκμήρια & Τύπος» του  Τμήματος Φιλολογίας, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016, απόκτησε το πρώτο του αρχείο. Πρόκειται για το αρχείο του Αργύρη Χιόνη (1943-2011), πολύ σημαντικού ποιητή της γενιάς του 1970, ιδιότυπου πεζογράφου, μεταφραστή και ζωγράφου, το οποίο παραχωρήθηκε στο ΕΑΤΤ τουλάχιστον για 15 χρόνια, για να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Το ΕΑΤΤ δεν συνιστά αποθετήριο αρχειακού υλικού, αλλά μια δραστηριότητα ενταγμένη σε πλαίσιο ακαδημαϊκό, η οποία στοχεύει στη σύνδεση του αρχειακού υλικού και του Τύπου με την έρευνα και τη διδασκαλία. Έχει στόχο τη μελέτη αρχείων λογοτεχνών ή πολιτισμικών φορέων με αναγνωρισμένη πορεία και σημαντική προσφορά στη λογοτεχνία, καθώς και του Τύπου σε σχέση με τη λογοτεχνία. Συνεργάζεται με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου, με στόχο την έκδοση ειδικών τόμων και τευχών και την κατάρτιση βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, σκοπεύει την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού και του Τύπου μέσω της εκπόνησης διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών, διοργάνωσης συνεδρίων, επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, καθώς και διαλέξεων από προσκεκλημένους επιστήμονες της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Για περισσότερες πληροφορίες: http://eatt.philology.upatras.gr/

8ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά το «Παιδικό Φεστιβάλ», με στόχο το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ παιδιών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων, σχολείων και πανεπιστημίου. Στα επτά χρόνια της ανελλιπούς διοργάνωσής του, επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ 115 σχολεία της περιοχής, ενώ και περισσότερα από 4.500 παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια. Φέτος, για μία εβδομάδα, 5- 9 Ιουνίου 2017, κάθε πρωί 10.00-12.00 στους χώρους του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., παιδιά προσχολικής ηλικίας από τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα ιδρύματα του Νομού Αχαΐας,  θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργανώνουν οι φοιτήτριες/φοιτητές του Τμήματος σε συνεργασία με τους διδάσκοντες: «Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας», «Αφήγηση Ιστοριών», «Γλωσσολύτες», «Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί», «Διαπολιτισμική Αγωγή», «Ερευνητές των Μαθηματικών», «Η Χώρα των Χρωμάτων», «Κινητικά Παιχνίδια», «Μουσικά Παραμύθια», «Παιχνίδια Τσίρκου», «Ρομποτοεξερευνήσεις», «Συμμετέχω και Αποφασίζω». Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.childrenfestival.gr ή να στείλετε μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, το Παιδικό Φεστιβάλ θα είναι ανοικτό τις ίδιες ώρες για να υποδεχτεί τους γονείς που ενδιαφέρονται να έρθουν με τα παιδιά τους.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο «The Dramatic Changes on the Planet and the Hellenic Roots of Ecological Ethics» (Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής), που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και είχε προαναγγελθεί για τις 10-13 Σεπτεμβρίου 2017 (Δελτίο Τύπου 30 / 28-4-2017), αναβάλλεται. Λόγω απροβλέπτων προβλημάτων τεχνικής φύσεως και με σκοπό την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την διενέργεια του συνεδρίου, οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν την αναβολή του για τον Ιούνιο 2018. Οι νέες ημερομηνίες καθώς και οι επί μέρους προθεσμίες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Φοιτητικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016-2017

Συνεχίζεται το εσωτερικό διατμηματικό φοιτητικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου μας, στο γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Ολοκληρώθηκε ήδη η ημιτελική φάση και την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017, «Ημέρα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών», θα διεξαχθούν ο μικρός και ο μεγάλος τελικός, ώρες 5.00 μ.μ. και 7:00 μ.μ. αντίστοιχα.

Εσωτερικό πρωτάθλημα στίβου

Την ίδια ημέρα, 7 Ιουνίου 2017, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διοργανώνει, επίσης, εσωτερικό πρωτάθλημα στίβου, που περιλαμβάνει αγωνίσματα δρόμου. Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι την Τρίτη 6/6/2017 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις αγωνιστικές προσπάθειες των μελών της κοινότητάς μας, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «12ης Γιορτής Αθλητισμού» του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Αναλυτικές πληροφορίες για το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και τα προγράμματα που προσφέρει, στο http://gym.upatras.gr/, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: 2610993055.

ΠΟΛΙΣΤΙΚΑ 2017

Ομήρου Οδύσσεια, μια περιπλάνηση στους αιώνες

Απόψε, Παρασκευή 2 Ιουνίου και ώρα 20:30, η Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, η θεατρική ομάδα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πάτρας και με τη χορωδία του ΟΤΕ Πάτρας, παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση: «Ομήρου Οδύσσεια, μια περιπλάνηση στους αιώνες». Εκατόν είκοσι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων δούλεψαν με τους καθηγητές τους για να δραματοποιήσουν το ωραιότερο παραμύθι των αιώνων καταφέρνοντας να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες τους μέσα από τη θεατρική πράξη και να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

The Vatrix Reloaded

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στη νέα χιλιετία

Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας, στο πλαίσιο μαθήματος του Η΄ εξαμήνου, και υπό την επίβλεψη του επίκ. καθηγητή Ν. Χαραλαμπόπουλου καταθέτουν την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, και ώρα 8.00 το βράδυ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, τη δική τους πρόταση για τη σκηνική παρουσίαση του αριστοφανικού έργου «Βάτραχοι». Καινοτόμο στοιχείο της εκδήλωσης αποτελεί η αναβίωση του Προάγωνα, καθώς την προηγούμενη μέρα οι βασικοί συντελεστές τις παράστασης μαζί με μέλη του θιάσου θα παρουσιάσουν την υπόθεση του έργου και την ταυτότητα της σκηνικής πρότασης. Η κεντρική ομιλία του Προάγωνα με θέμα τον Αριστοφάνη και τη μετάβαση από την Αρχαία στη Μέση Κωμωδία θα δοθεί από τον Γιάννη Κωνσταντάκο, αναπλ. καθηγητή Κλασσικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Ο Προάγωνας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7/6/2017 και ώρα 13.00 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποούνται στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με τον γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2017», που λαμβάνουν χώρα σε Πάτρα και Αγρίνιο.

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr