Έφυγε από την ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Έφυγε από την ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Χρήστος Θάνος αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: Αγαπημένε μου ΔΑΣΚΑΛΕ οδυνηρό καθήκον να σου απευθύνω το ύστατο χαίρε. Τα λόγια μοιάζουν φτώχα και ανήμπορα για να περιγράψω τη θλίψη μου και το μεγάλο κενο που αφήνει ο αναπάντεχος χαμός σου. Έφυγε ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας χαρισματικός άνθρωπος του οποίου την σπουδαιότητα της συμβολής του τοσο στην επιστήμη οσο και την διαδρομή του στο χώρο των ιδεων και των τεχνών αναγνωρίζουν όλοι είτε ειναι συνάδελφοι είτε φοιτητές ειτε φίλοι είτε ολοι που σε γνώρισαν στην ελλάδα και το εξωτερικό. Ημουν τυχερός που υπήρξα φοιτητή σου και μεταπτυχιακό σου και με περιέβαλες με αγάπη και μου μεταλαμπάδευσες γνώσεις.

Σε ευχαριστω ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΟΥ, καλό παράδεισο.


Τι αναφέρει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών:

Με θλίψη αναγγέλλουμε την απώλεια ενός επίλεκτου μέλους της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, του καθηγητή Ιωάννη Τρυπαναγνωστόπουλου. Ο εκλιπών υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα του Τμήματος Φυσικής για πολλές δεκαετίες. Στο Τμήμα αυτό σπούδασε, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή και, ήδη από το 1978, διορίστηκε σε αυτό ως Βοηθός. Υπήρξε ένας πρωτοπόρος επιστήμονας και ανήσυχος ερευνητής, αλλά και ένας εξαιρετικός δάσκαλος για πολλές γενιές φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών, με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος. Παράλληλα με την επιστήμη, η ξεχωριστή, πολύπλευρη και ταλαντούχα προσωπικότητά του εκφράστηκε και στον χώρο της τέχνης. Εκθέσεις του, ζωγραφικής και φωτογραφίας, φιλοξενήθηκαν στο Πανεπιστήμιό μας, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ασχολήθηκε με το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 και ώρα 16.00 στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών. Η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πανεπιστημίου Πατρών στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η Πρύτανις

Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

Καθηγήτρια

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΥΠΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από όπου το 1974 πήρε το πτυχίο Φυσικής και το 1992 το διδακτορικό Φυσικής. Διορίστηκε το 1978 στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως Βοηθός στο Τμήμα Φυσικής, όπου και έγινε Λέκτορας το 1993. Το 2003 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2013 Καθηγητής στην Ηλιακή Ενέργεια. Έχει διδάξει μαθήματα Φυσικής, Ηλιακής Ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Φυσικής, έχει επιβλέψει πολλές διπλωματικές εργασίες φοιτητών και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ερευνητικό του πεδίο είναι η συλλογή, μετατροπή και αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και έχει ασχοληθεί με την έρευνα σε πολλούς τύπους ηλιακών συσκευών όπως είναι οι επίπεδοι συλλέκτες θέρμανσης νερού και αέρα, οι ολοκληρωμένες συσκευές συλλέκτη-αποθήκη θερμότητας, οι συλλέκτες σωλήνα κενού, οι ηλιακές συγκεντρωτικές συσκευές μικρού λόγου συγκέντρωσης (CPC), τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα φωτοβολταϊκά και τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, τα υβριδικά φωτοβολταϊκά/θερμικά ηλιακά συστήματα, οι μικρές ανεμογεννήτριες και τα θερμοκήπια. Έχει επισκεφτεί πολλά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού για επιστημονική συνεργασία και έχει συνάψει συμφωνίες Erasmus με πολλά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Όλο το βιογραφικό μπορείτε να το δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr