Κατάληψη του Φοιτητικού εστιατορίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Κατάληψη του Φοιτητικού εστιατορίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, 21 και 22 Μαρτίου

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών προβαίνει σε Κατάληψη του Φοιτητικού εστιατορίου Πανεπιστημίου Πατρών, 21 και 22 Μαρτίου 2017. Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού αναφέρει με ανακοίνωση του τα εξής:

Απεργούμε 21-22 Μάρτη - καταλαμβάνουμε τον χώρο του φοιτητικού εστιατορίου - Συγκέντρωση στο φοιτητικό εστιατόριο στις 8 το πρωί - τέρμα στον εμπαιγμό των εργαζομένων - απαιτούμε τώρα λύση στο εργασιακό πρόβλημα των συνεδέλφων μας στην φοιτητική εστία.

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Οι πολιτικές και της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχώς υποβαθμίζουν την λειτουργία Εστιών και Λεσχών των φοιτητών στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της γενικότερης πολιτικής στόχευσης για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες εκχώρησης πλήθους αρμοδιοτήτων των ιδρυμάτων σε ιδιώτες, αλλά και συνεχούς μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις διέλυσαν το ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας)και εκχώρησαν τις αρμοδιότητες του όσον αφορά στην σίτιση και την στέγαση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Κράτησαν βέβαια τα κληροδοτήματα και την περιουσία του ΕΙΝ στον νέο οργανισμό που δημιούργησαν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. (ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ).

Οι εργαζόμενοι στην φοιτητική Εστία άλλαξαν εργασιακή σχέση, έγιναν υπάλληλοι ΙΔΑΧ των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια διαφώνησαν με την απόφαση αυτή. Τέσσερα δε, έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας μαζί και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή και Πανεπιστήμιο και Υπουργείο δρώντας πίσω από τις πλάτες εργαζομένων και Συλλόγου, παρόλο που ήταν υποχρεωμένα να δημοσιεύσουν σε ΦΕΚ, την διαπιστωτική πράξη μεταφοράς των υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν το έπραξαν.

Η μη δημοσίευση στο ΦΕΚ φέρνει τους εργαζόμενους σε δεινή εργασιακή κατάσταση πεντέμισι χρόνια τώρα. Το Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι δεν είναι δικοί του υπάλληλοι (!!!). Θυμίζουμε ότι, παρ' όλ' αυτά, με βάση την ΚΥΑ μεταφοράς(κοινή υπουργική απόφαση)έχουν προχωρήσει και σε άλλες διοικητικές πράξεις, για τις οποίες είναι υπόλογοι. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο κωφεύει στην απαίτηση των εργαζομένων να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να μην παίζουν με τις ζωές 140 εργαζομένων Πανελλαδικά εκ των οποίων 26 στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην εργασία τους: Δεν τους πληρώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας τις αποζημιώσεις τους όταν συνταξιοδοτούνται. Δούλεψαν επί 4 χρόνια νυχτερινά και εξαιρέσιμα τα οποία δεν πληρώθηκαν, δεν μπορούν να μεταταχθούν, δεν μπορούν να κριθούν για προϊστάμενοι ενώ τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα.

Η απαράδεκτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους έχει την αιτία και τις ρίζες της στην πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Υπουργού για μείωση των φοιτητών που δικαιούνται σίτιση.

Καταγγέλλουμε την τακτική και της σημερινής και των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου και των Πρυτανικών αρχών που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις αυτής της εκκρεμότητας. Τονίζουμε ότι η δημοσίευση είναι διοικητική πράξη για την οποία έχουν ευθύνη Υπουργείο και Πρυτανείες και όχι οι εργαζόμενοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • Άμεση αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων μας 
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές

Διαβάστε Ακόμη:

Χτύπησαν φοιτητή στο κεφάλι με σιδερολοστό μέσα στο Πανεπιστήμιο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών