Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 17/2/2017

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 17/2/2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΒΑΓΕΝΑ

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών προς τιμήν του Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Κωνσταντίνου Βαγενά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βαγενάς, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξελέγη, στις 8/2/2017, ως αλλοδαπό μέλος (foreign member) της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (National Academy of Engineering), και είναι η πρώτη φορά κατά την οποία Έλληνας που ζει στη χώρα μας, εκλέγεται με τη συγκεκριμένη ιδιότητα στην NAE.

Εκτοξεύεται στις 19/3 ο πρώτος δορυφόρος ελληνικής κατασκευής (UPSat) από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου και ο Αν. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Καθ. Χ. Γώγος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθ. Οδ. Κουφοπαύλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Καθ. Δ. Ματαράς. Το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμώμενου παρουσίασαν: ο Καθηγητής Μιχαήλ Στουκίδης (ΑΠΘ), ο Καθηγητής Ξενοφών Βερύκιος (Πανεπιστήμιο Πατρών), και ο Καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς (Ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμια Cambridge και USC). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Μελετώντας την κατάλυση στη χημική σύνθεση και στη δημιουργία της μάζας» (http://www.upatras.gr/el/node/6595).

Το θέατρο των φοιτητών στο Αγρίνιο

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, επιστήμονες και συνεργάτες του κ. Βαγενά από ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, αλλά και συμφοιτητές του από το ΕΜΠ, πρώην Πρυτάνεις, μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, Πρόεδροι Τμημάτων, Κοσμήτορες Σχολών, πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι των Αρχών και της εκκλησίας, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»

Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων», που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πατρών και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζεται και το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2016-2017. Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας, που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Από εφέτος το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, στον σύνδεσμο: http://www.upnet.gr/auditioner-application/. Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Έρευνας (τηλέφ.: 2610.996649 και 2610.969046), ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο: https://www.upatras.gr/el/node/6357

6ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, διά του Τμήματος Φιλοσοφίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (ΕΦΕ) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Παν/μίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) καθώς και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), προκήρυξε τον 6ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου με γενικό θέμα: «Η εμπειρία του ξένου». Ο διαγωνισμός απευθύνεται, κυρίως,  σε μαθητές-τριες Β’ Λυκείου και έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Στοχεύει στην καλλιέργεια του φιλοσοφικού λόγου στους μαθητές της Β΄/θμιας εκπαίδευσης και, μέσω αυτών, γενικότερα στην προαγωγή της φιλοσοφικής σκέψης στην ευρύτερη κοινωνία. Ο διαγωνισμός στηρίζεται στον ενθουσιασμό και την εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών της Β΄/θμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει το θεσμό εδώ και έξι χρόνια, προτρέποντας και, κυρίως, προετοιμάζοντας τους μαθητές-τριες για τη συμμετοχή τους σε αυτόν. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για 6η χρονιά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αυξανόμενη κάθε χρόνο συμμετοχή και ενδιαφέρον από εκατοντάδες μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, γεγονός που δείχνει ότι ο διαγωνισμός εχει ήδη παγιωθεί ως ένας θεσμός ιδιαίτερου κύρους. Συνιστά έναν θεσμό- γιορτή για τη φιλοσοφία και για την κριτική σκέψη γενικότερα. Η προκριματική φάση του πανελλαδικού διαγωνισμού διεξάγεται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ενώ η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου & 1η Απριλίου στο Παν/μιο Πατρών.  Αναλυτικά: https://www.philosophy.upatras.gr/competition/

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ - PATRAS IQ

H 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ (www.patrasiq.gr/), διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου (στη συμβολή των οδών Παπαστράτου και Σμύρνης), ώρα 6.00 το απόγευμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ERASMUS+

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου διοργάνωσε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για τα θέματα της φοιτητικής κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+, την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Η εκδήλωση, που απευθυνόταν και στα Τμήματα του Αγρινίου μέσω τηλεδιάσκεψης, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό φοιτητών όλων των επιπέδων, ενώ παρευρέθησαν μέλη ΔΕΠ / συντονιστές Τμημάτων και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τέθηκε πλήθος εμπεριστατωμένων ερωτήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο αυτή προετοιμάζονται οι αιτήσεις για σπουδές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, μέσω του προγράμματος Erasmus+, και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων (φοιτητών / συντονιστών / υπαλλήλων), για να δεχτεί ερωτήσεις και να βοηθήσει στην αναζήτηση Ιδρυμάτων και την κατανόηση της διαδικασίας. Οι αιτήσεις των φοιτητών θα υποβληθούν το διάστημα 1-15 Μαρτίου 2017 ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας: https://erasmus.upatras.gr/.

«ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» O UP FM ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Μέσα από ραδιοφωνικές συμπράξεις, με καλεσμένους προσωπικότητες από τον χώρο του ραδιοφώνου και βγαίνοντας κοντά στους ακροατές με σύνθημα το «Ραδιόφωνο είσαι εσύ», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου μας «UP FM» γιόρτασε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με έναν πρωτότυπο τρόπο. O UP FM ήταν ένας από τους τέσσερις ραδιοφωνικούς φορείς στην Ελλάδα που εντάχτηκε στις δράσεις της UNESCO για τον εορτασμό της ημέρας, μεταδίδοντας στους ακροατές του ένα πλούσιο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που περιλάμβανε τα πάντα! Από τις 7.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ο UP FM γέμισε τα ερτζιανά με μουσικές από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα φιλοξένησε στο στούντιο και στις τηλεφωνικές γραμμές του, ανθρώπους του ραδιοφώνου από την Πάτρα και την Αθήνα (Γιάννης Τζαννετάκος, Αλέξης Κωστάλας, Θανάσης Μπαμπανέβας, Χρήστος Παπαμιχάλης, Οδυσσέας Ιωάννου κ.ά.), όπου μίλησαν για το ραδιόφωνο και τις εμπειρίες τους στο πιο αγαπημένο μέσο μαζικής επικοινωνίας.

Λεπτομέρειες, φωτογραφίες και όλες οι συνεντεύξεις από την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.des.upatras.gr/dirac/UPFM-13-2-17.htm

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της υπηρεσίας «Ανοιχτές Θύρες Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευσης», διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων — ημερίδων, με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Σε κάθε εκδήλωση, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών φορέων περιγράφουν τις δυνατότητες, προϋποθέσεις και διαδικασίες πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών, έρευνας και λήψης υποτροφιών σε κάθε χώρα. Την Τετάρτη 22-2-2017 (ώρες 12.00-16.00) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από συμβούλους του Βρετανικού Συμβουλίου και εκπροσώπους βρετανικών πανεπιστημίων για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τις υποτροφίες και την έρευνα στη Βρετανία. Αναλυτικά: http://www.cais.upatras.gr/node/9705

COLLOQUIUM ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Το Colloquium Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, που διοργανώνεται, για τρίτη χρονιά, από το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου του Τμήματος Φιλολογίας συνεχίζει το έτος 2017 τον ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο βραδινών ανοικτών διαλέξεων. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, όπου ο Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Αγάθος, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος και η έβδομη Τέχνη», με συνομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου μας, Γεωργία Γκότση. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.00 το απόγευμα σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και είναι ανοικτές στο κοινό.

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr