Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο πρόγραμμα BLUEMED

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο πρόγραμμα BLUEMED

Στα πλαίσια προστασίας και προώθησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου, το Σπουδαστήριο Τεχνικής των Μεταφορών και της Κυκλοφορίας του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει ως εταίρος (partner) στο ΕυρωπαϊκόΠρόγραμμα με τίτλο «Plan/test/coordinateUnderwaterMuseums, DivingParks and KnowledgeAwarenessCentres in ordertosupportsustainable and responsibletourismdevelopment and promoteBluegrowth in coastalareas and islands of the Mediterranean» ή εν συντομία «BLUEMED».

Συμμετέχουν 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάς, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Σύμφωνα με την οδηγία UNESCO 2001, η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου και η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα αυτό αποτελούν επιβεβλημένη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα, λοιπόν στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις παράκτιες και παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, προωθώντας έτσι τον βιώσιμο και υπεύθυνο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστιάζει:

α) Στον σχεδιασμό ενός συστήματος διαδικασιών και πρακτικών πολιτικής, διαχείρισης, δικτύωσης και προώθησης, που θα δοθεί στις τοπικές/ περιφερειακές αρχές. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με μοντέλα διαχείρισης και καινοτόμες τεχνολογίες για την διαχείριση και λειτουργία τωνΥποβρύχιων Μουσείων, των Καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Γνώσης που θα αναπτυχθούν ως πιλοτικές δράσεις στις περιοχές CapoRizutto και Baia Βay (Ιταλία), στον Δυτικό Παγασητικό/ Σποράδες (Ελλάς) και στο Cavtatsites(Κροατία).

β) Στην προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο των καταδύσεων και την βελτίωση της καταδυτικής εμπειρίας μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών κατάδυσης.

γ) Στην προσέλκυση στις συμμετέχουσες περιοχές ενός σημαντικού μέρους του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που προτιμούν τον καταδυτικό τουρισμό.

δ) Στην εισαγωγή τουευρύτερουκοινούστην υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης σε εκθέσεις μουσείων και στα Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Γνώσης.

ε) Στην δημιουργίαμίας πλατφόρμας που είναι βασισμένη στο web, με τίτλο «Υποβρύχιες Φυσικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Μεσόγειο» για την ενιαία τουριστική προβολή και δικτύωση της υποβρύχιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι:

  1. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
  2. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας
  3. Περιφέρεια Θεσσαλίας
  4. Περιφέρεια του Ντουμπρόβνικ
  5. Πανεπιστήμιο της Καλάμπρια
  6. Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ
  7. Πανεπιστήμιο της Κύπρου
  8. Πανεπιστήμιο Πατρών
  9. Πανεπιστήμιο της Μούρθια
  10. ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr