Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (15 Οκτωβρίου 2016)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (15 Οκτωβρίου 2016)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο εορτασμός του Πανεπιστημίου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.00 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Θάνος Βερέμης, με θέμα: «Τι γινόταν στην Γερμανία και την Ιταλία το 1940». Σας προσκαλούμε να παραστείτε.


ΣΤΕΓΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στην προηγούμενη ενημέρωσή μας, επιλύθηκαν από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που παρουσιάστηκαν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου μας. Έχουν ήδη μισθωθεί 65 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης μας (κάλυψη 130 κλινών), πέραν αυτών που διαθέτει η Φοιτητική Εστία, ενώ διερευνάται η πιθανότητα μίσθωσης διαμερισμάτων στην περιοχή στο άμεσο μέλλον. Ευελπιστούμε να αντιμετωπιστούν άμεσα και τα ζητήματα φοιτητικής στέγασης στην πόλη του Αγρινίου. Ελπίζουμε η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, κ. Θεόδωρο Μπλίκα, να διατηρηθεί και στο μέλλον, προς όφελος των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας.

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου μας διοργανώνει πρόγραμμα με τίτλο «Κατάρτιση Εκπαιδευτικών σε Θέματα Εκπαίδευσης Προσφύγων (link is external)». Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση διδακτικού προσωπικού, το οποίο επιθυμεί να εργαστεί με πρόσφυγες, προκειμένου να είναι ενημερωμένο σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες τους. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εξοικείωση με τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, καθώς και με τις διδακτικές πρακτικές σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαιδευτικής διοίκησης, αλλά και απόφοιτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Καθώς το Πρόγραμμα ακολουθεί την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι καταρτιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν από κάθε μέρος της Ελλάδας ή το εξωτερικό. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Παράρτημα Πατρών) διοργανώνει το 3ο Κλινικό Σεμινάριο Παθολογίας στις 14-16 Οκτωβρίου 2016, στον συνεδριακό χώρο «Αγορά Αργύρη», στο κέντρο της πόλης. Το Σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους Ιατρικής, καθώς και σε φοιτητές συναφών σχολών επιστημών υγείας και άτομα που ασχολούνται με τον ιατρικό χώρο και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην Παθολογία.

Στόχος του Σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να προβληματιστούν, να μάθουν και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις πάνω σε βασικά ζητήματα του κόσμου της Παθολογίας. Περιλαμβάνει διαδραστικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, κλινικά περιστατικά με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων με μεγάλη κλινική εμπειρία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες. Περισσότερα: http://ccim.gr/.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Συγχαίρουμε τον συνάδελφο, Καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Ιωάννη Τσαμόπουλο, για την εκλογή του ως Fellow στην American Physical Society (APS). Η επίσημη αιτιολόγηση που θα αναγράφεται στο σχετικό τίτλο είναι: Για εξαιρετικές συνεισφορές, μέσω διορατικών υπολογισμών και αναλύσεων, στη θεμελιώδη κατανόηση ροών διφασικών υλικών και ιξωδοπλαστικών ρευστών. Η επίδοση της διάκρισης θα γίνει στο Συνέδριο του Τομέα Ρευστομηχανικής της APS τον προσεχή Νοέμβριο στις ΗΠΑ. H APS ιδρύθηκε το 1899 και αντιπροσωπεύει 51.000 μέλη που βρίσκονται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και στη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας διεθνής, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός για την ανάπτυξη και διάδοση της γνώσης της φυσικής μέσω επιστημονικών περιοδικών, συνεδρίων, εκπαίδευσης και άλλων διεθνών δραστηριοτήτων. Εκδίδει 12 από τα σημαντικότερα ερευνητικά περιοδικά Φυσικής που περιλαμβάνουν και τα Physical Review Letters, Physical Review Fluids, Physical Review (A, B, …) & Reviews of Modern Physics.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τόσο τα ακαδημαϊκά Τμήματα όσο και οι διοικητικές μονάδες του Ιδρύματός μας, υιοθετούν την έκδοση «Ενημερωτικών Δελτίων», στην προσπάθειά τους για ευρεία, ανοικτή ενημέρωση και εξωστρέφεια. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, έχουν ήδη κυκλοφορήσει:

Από την «Επιτροπή Ερευνών» (ΕΛΚΕ): Το 13ο Ενημερωτικό Δελτίο Ανοικτών Προσκλήσεων (link is external) που εκδίδεται από την Μονάδα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Στο δελτίο αυτό, που έχει αναρτηθεί εδώ (link is external), εκτός των ανοικτών προσκλήσεων, θα βρείτε και έναν κατάλογο με τις προσκλήσεις που αναμένεται να δημοσιευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το «Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας» (ΜΕΤ): Το τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2016 του Ενημερωτικού Δελτίου «Ανα-ΜΕΤ-άδοση», όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του ΜΕΤ, αλλά και νέα από τα πανεπιστημιακά μουσεία. Το τεύχος είναι διαθέσιμο εδώ (link is external).

Και βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε την κεντρική μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου μας @UP, που, διαρκώς βελτιούμενη ξεκίνησε δυναμικά την τέταρτη, πλέον, περίοδό της. Το πρώτο τεύχος της νέας χρονιάς ήταν αφιερωμένο στους πρωτοετείς μας και κυκλοφόρησε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων, προκειμένου να φτάσει σε όλους τους φοιτητές.  Αναζητείστε το στο Πανεπιστήμιο, στην κεντρική ιστοσελίδα μας, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης (βιβλιοπωλεία, φοιτητικά στέκια, καφέ).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΟΕΠΠ

Η φετινή παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πάτρας (ΘΟΕΠΠ), το κοινωνικό έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες «Εργαζόμενα κορίτσια», θα παρουσιαστεί για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, στις 20-23 Οκτωβρίου στο θέατρο «Λιθογραφείο» στην πόλη μας. Το έργο, που παρουσιάζει εύστοχα και διεισδυτικά τον αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο του 2016 στο θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη» και στο Olympia - Culture Festival. Λόγω μικρής χωρητικότητας θα πρέπει να προβλέψετε για την κράτηση θέσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr