Ελληνικό Πανεπιστήμιο, έρευνες για ζωή, Άρη, πανεπιστήμιο πατρών Ελληνικό Πανεπιστήμιο συμβάλει στις έρευνες για ζωή στον Άρη

Ελληνικό Πανεπιστήμιο συμβάλει στις έρευνες για ζωή στον Άρη

Για ακόμα μια φορά το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρωτοπορεί, τώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας που καταβάλουν επιστήμονες για την τεκμηρίωση ιχνών ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».Τα θεμέλια και τη μεθοδολογία για την κατασκευή οργάνου ανίχνευσης και μέτρησης οξειδωτικών δραστικών μορφών οξυγόνου στον Άρη, βάζει η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον καθηγητή Βιοχημείας κ. Χρήστο Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη, αλλά και για το τι θα σημαίνει η πρακτική εφαρμογή της μεθοδολογίας, που ανέπτυξε η ομάδα του, για την ανθρωπότητα και την επιστήμη.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Όπως είπε μεταξύ άλλων, «έχουμε αναπτύξει τη μέθοδο, βάσει της οποίας θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τέτοιο όργανο. Για να φτιαχτούν τέτοια όργανα, τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν μελλοντικά στον Άρη, δεν μπορεί να γίνει από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς τα κόστη είναι τεράστια, γύρω στα τριάντα εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Για να φτιάξουμε όμως ένα τέτοιο όργανο χρειάζεται η μεθοδολογία. Αυτή τη μεθοδολογία την έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο μας και έχει δημοσιευτεί πρόσφατα στο περιοδικό Astrobiology. Στην ουσία λέμε, πως και με ποιον τρόπο, με ένα απλό ηλεκτρόδιο οξυγόνου, μπορούμε να μετρήσουμε τους οξειδωτές, που από προηγούμενες έρευνες είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους οξειδωτές υπάρχουν στον Άρη».

Ο κ. Γεωργίου συνεργάζεται και με τη NASA, η οποία βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον τις ερευνητικές εξελίξεις και επιτεύγματα της ομάδας του, «υπάρχει συνεργασία με τη NASA με τους επιστήμονες Chris McKay (συνεργασία από το 2006) και Richard Quinn. Ενδιαφέρονται να αναπτυχθεί αυτό το όργανο και τις μεθοδολογίες τις προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτή θεωρία. Φέτος θα κάνω ένα ταξίδι τον Ιούλιο στην Αμερική και θα συντάξουμε μια πρόταση. Το ενδιαφέρον υπάρχει από το 1976, από τότε που οι Αμερικάνοι έστειλαν δύο διαστημόπλοια στον Άρη, το Βίκινγκ 1 και Βίκινγκ 2.

Αν το χώμα του Άρη είναι οξειδωτικό, αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στην περίπτωση μετοίκησης του ανθρώπου στον Άρη.

Αυτό μας βοηθά, να βρούμε ποιες περιοχές του Άρη είναι κατάλληλες, όπου δεν υπάρχουν οξειδωτικά φορτία, για στους ανθρώπους που θα μετοικίσουν.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φέρουμε χώμα από τον Άρη στη Γη, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει επιτόπια έρευνα».

Τέλος, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την ανθρωπότητα, αλλά και το πόρισμα της έρευνας στον Άρη, «με οτιδήποτε κάνει η επιστήμη, μπορούμε να κατανοήσουμε πως δημιουργήθηκε η ζωή στη Γη και όσο κατανοούμε αυτά τα πράγματα, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τον πλανήτη μας και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται βοηθούν τους επιστήμονες να διευρύνουν αυτό που λέμε, τη γνώση του ανθρώπου. Η γνώση του ανθρώπου διευρύνεται, όχι μέσα από άτομα, αλλά μέσα από το συλλογικό εγκέφαλο. Ο καθένας από ‘μας είναι μέρος αυτού του συλλογικού εγκεφάλου και όλοι είμαστε ισάξιοι στη συνεισφορά αυτού του εγκεφάλου.

Στη βιοχημεία, πιστεύουμε ότι η ζωή είναι εγγενής ιδιότητα της ύλης. Δηλαδή, όπου υπάρχει ύλη είναι μία αυθόρμητη κατάσταση για να δημιουργηθεί ζωή υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στο σύμπαν υπάρχουν ήδη τα υλικά που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει ζωή. Υπάρχουν για παράδειγμα, από τα 20 αμινοξέα από τα οποία αποτελούνται οι δικές μας πρωτεΐνες και υδατάνθρακες  της ζωής στη γη, γύρω στα 13 που έχουν ήδη δημιουργηθεί και ανιχνευτεί σε μετεωρίτες».

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr