Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/1)
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
O εορτασμός του Πανεπιστημίου για τους Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών. Προσκεκλημένη ομιλήτρια στην εκδήλωση είναι η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Έφη Μπάσδρα, με τίτλο ομιλίας «Η Αριστεία μονόδρομος στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας». Στη συνέχεια, θα απονεμηθούν τα «Φοιτητικά Βραβεία Αριστείας», τιμητικές διακρίσεις, που θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα σε αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας το έτος 2015. Τιμητικές πλακέτες και διπλώματα θα απονεμηθούν, επίσης, στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2014-15, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφορά τους στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία από το φωνητικό σύνολο της Πατραϊκής Μαντολινάτας «Vocal», υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Πολυμενάκου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (29/1/2016) και ώρα 17.30, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών της Πανεπιστημιούπολης, θα πραγματοποιηθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το επετειακό λεύκωμα για την 50χρονη ιστορία του Πανεπιστημίου μας, που τιτλοφορείται «Πανεπιστήμιο Πατρών 1964-2014: 50 χρόνια μετά - μια συνοπτική ιστορία», με συγγραφέα τον ομότιμο καθηγητή Σήφη Μπουζάκη, ειδικό σε θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Στο παραπάνω λεύκωμα παρουσιάζεται, με πλήθος ιστορικών τεκμηρίων (θεσμικά κείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες κ.λπ.), η πενηντάχρονη ιστορία μας, με αναφορά στις Διοικήσεις, τις Σχολές, τα Τμήματα, τους διδάσκοντες-διδασκόμενους, τις κτιριακές υποδομές, τις κεντρικές μονάδες του Ιδρύματος (βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο, μουσεία κ.λπ.), τα ερευνητικά ινστιτούτα και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στο τέλος του λευκώματος παρατίθεται παράρτημα με πίνακες για τις Διοικήσεις του Πανεπιστημίου, την ανθρωπογεωγραφία του, τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τους δωρητές. Το λεύκωμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Π. Κούλης», χρηματοδο-τήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών, ενώ ο συγγραφέας εργάστηκε αφιλοκερδώς, παραχωρώντας τα συγγραφικά του δικαιώματα στο πανεπιστήμιο.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον αναπληρωτή πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας & Υποδομών, Ενέργειας και Αειφορίας, καθ. κ. Γ.Ν. Αγγελόπουλο, συμμετείχε στη συνάντηση «The role of Universities in Supporting UNESCO Designated Sites as Drivers for Sustainable Development at Local and Regional Levels», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) 18-19 Ιανουαρίου 2016, υπό την αιγίδα της UNESCO. Ένας επιλεγμένος αριθμός Πανεπιστημιακών, ερευνητών, διευθυντών καθώς διαχειριστών προστατευόμενων περιοχών, σύνολο 38 ειδικοί από 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν για τον ρόλο των Πανεπιστημίων ως εκκολαπτηρίων αειφορίας. Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι στήριξης των προστατευόμενων περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, που βρίσκονται στην δικαιοδοσία ή γειτνιάζουν σε Πανεπιστήμια.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης έδειξαν ότι η Αειφόρος Ανάπτυξη είναι ένα κεντρικής σημασίας θέμα για τα Πανεπιστήμια τα οποία χρειάζονται επειγόντως να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους έτσι ώστε να προωθηθεί και τελικά να υιοθετηθεί μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά από τους πολίτες. Όλα τα μέλη των Πανεπιστημιουπόλεων πρέπει να συμμετέχουν σε δράσεις Αειφόρου Ανάπτυξης όχι μόνο μέσα στις κοινότητές τους, αλλά και στις γύρω περιοχές. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετείχε σαν βασικός μεσολαβητής (key facilitator), ανάπτυξε της δράσεις αειφορίας που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του «Πράσινου Πανεπιστημίου». Έγινε ιδιαίτερη αναφορά ότι η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, έκτασης περίπου 2.700 στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό πάρκο επιστήμης, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, καθώς αποτελεί έναν χαρισματικό τόπο με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και παραδοσιακό ελαιώνα. Επιπλέον, σε ακτίνα περίπου 6 χιλιομέτρων βρίσκονται περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικές τοποθεσίες, η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, ενώ σε κοντινές αποστάσεις συναντούμε το Εθνικό γαιοπάρκο Χελμού–Βουραϊκού και τους υγροτόπους Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Όλα αυτά, καθιστούν την Πανεπιστημιούπολη ένα μοναδικό τόπο μάθησης που μπορεί να προσελκύσει πλήθος πολιτών από όλα τα μέρη του κόσμου.
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ
Το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης (http://intercultural.upatras.gr/) που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» που διδάσκεται στο Εργαστήριο «Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ), από την Επίκ. Καθηγήτρια Ευ. Αρβανίτη στους Δελφούς στις 31-10-2015 2015, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς (βλ. ΕΔ 9/30-10-2015), επιλέχθηκε ως καλή πρακτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (http://www.congress-eldw.eu/en/). Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης προσκάλεσε την συντονίστρια του Φόρουμ, κ. Ευγενία Αρβανίτη, στην ετήσια συνάντηση συντονισμού που θα γίνει στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 2016, για να παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ
Με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών στην Ελλάδα και των δράσεων του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Άντρια Κωνσταντίνου και Γεωργία Πιτσάβα γύρισαν ένα τηλεοπτικό σποτ. Οι δύο φοιτήτριες ανέλαβαν την πρωτοβουλία ως εθελόντριες του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» και της υποτροφίας Αγγελοπούλου CGIU, που κέρδισαν το 2015 για το σχέδιο δράσης τους «How you can save a life», το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη δωρεά μυελού των οστών. Το σποτ προβλήθηκε τηλεοπτικά, σε σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, με σημαντικό αντίκτυπο, βοηθώντας την αύξηση εγγραφών νέων δοτών στη δεξαμενή του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή».
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Το Πανεπιστήμιο, στην προσπάθεια για εξωστρέφεια και στο πλαίσιο της σύνδεσής με τις τοπικές κοινωνίες, επαναφέρει τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων», ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν μαθήματα που θα επιλέξουν οι ίδιοι από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας. Ο θεσμός αυτός, που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν («Ακροατής-Φοιτητής»), αποβλέπει στον εμπλουτισμό των γνώσεων των ενδιαφερομένων πολιτών. Το φετινό ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει κατά το εαρινό εξάμηνο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται από 20 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου 2016 (09:00 π.μ.-12:00 μ.) στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας (Πανεπιστημιούπολη - Κτίριο Α΄ - Ισόγειο, τηλ. επικοινωνίας 2610-997950, 2610-969895), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ 2016
Στην τελετή έναρξης της ενδοκρινολογικής διημερίδας «Ενδόραμα ‘15», που θα πραγματοποιηθεί απόψε, Παρασκευή 22/1/2016 και ώρα 21.00 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά, που θα μιλήσει με θέμα: «Η Συρία που αγάπησα». Παράλληλα, στο φουαγιέ θα πραγματοποιηθεί ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας, με χαρτογραφικό και εικονογραφικό υλικό από το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε τόπους και μνημεία που πιθανόν να μην υπάρχουν πια, και να κατανοήσουν τη διατήρηση του ελληνισμού και της οικουμενικότητάς του σε έναν τόπο που ερημώνει. Μαζί με τη Συρία σβήνει ένας μεγάλος πολιτισμός που θεμελιώθηκε από τους Μακεδόνες βασιλείς και εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων, δίχως ποτέ να απαρνηθεί τις ρίζες του. Περισσότερα:
http://www.apan.gr/gr/component/k2/item/1413-i-syria-pou-agapisa#prettyPhoto
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου μας, που έχει πλέον εξελιχτεί στη βασική κυψέλη όχι μόνο για τη φιλοξενία των επιστημονικών, αλλά και των πολιτιστικών εκδηλώσεων όλης της περιοχής. Συγκεκριμένα:
• Την Παρασκευή, 15/1/2016, μέσα σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα φιλοξενήθηκε, στην κατάμεστη Κύρια Αίθουσα, η ανοικτή εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, με αφορμή τα 90 χρόνια ζωής και προσφοράς του μεγάλου μας συνθέτη, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 180 χρόνων Παιδείας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το αφιέρωμα είχε προετοιμαστεί άψογα από μαθητές και αποφοίτους του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Πατρών με την επιμέλεια εκπαιδευτικών των Σχολείων και τη συνεργασία της σολίστ mezzosoprano conductor Φωτεινής Σαμαρά, αλλά και του συνόλου μουσικής δημιουργίας «Ευήκοον Μέλος».
• Την Κυριακή, 17/1/2016, ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικης πίτα του. Η εκδήλωση περιελάμβανε μια μικρή χορευτική παράσταση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα τμήματα του Ομίλου, με αντιπροσωπευτικούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, αλλά και την υποδοχή των νέων μελών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου ευχήθηκε σε όλους «Καλή Χρόνια» και ανανέωσε το ραντεβού για το άμεσο μέλλον με πολλές πολιτιστικές εκπλήξεις.