Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5/1)

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

τελευταία νέα, Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5/1

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 05/01/2016)

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δρ. Αλέξιος Παπαλεξόπουλος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών. Η τελετή αναγόρευσης του κ. Παπαλεξόπουλου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, 8 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 12.00 μ.), στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΤΥ, Αλέξιος Μπίρμπας, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Ενεργειακά Δίκτυα Επόμενης Γενιάς». Το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής και το βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/5666

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο εορταστική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών, που περιλαμβάνει την παράσταση παιδικού θεάτρου «Το βιβλίο των θρύλων», από το Εργοστάσιο Ονείρων, σε σκηνοθεσία Δ. Πιέτρη. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανεπιστημίου, και στη συνέχεια ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων θα μοιράσει τα πρωτοχρονιάτικα δώρα στα παιδιά των μελών του.

Η θεατρική παράσταση είναι διαδραστική και αναφέρεται στην τεχνολογία και την ψυχολογία των παιδιών. Βρισκόμαστε στο έτος 2077, η φύση και τα ζώα έχουν εξαφανιστεί λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι έχασαν την φαντασία τους, την επικοινωνία, τα όνειρα και το γέλιο... Μόνο ένα μικρό παιδί που ακόμη ονειρεύεται, γίνεται βοηθός του ασημένιου ιππότη Ασταναπάν και, μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες, ανοίγουν το βιβλίο των θρύλων, το οποίο έρχεται να μας θυμίσει αξίες που έχουν χαθεί. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Αθανασόπουλος, Ίντρα Κέιν, Τόνια Παπαδάκη, Δημήτρης Πιέτρης, και σε βίντεο-προβολή εμφανίζονται οι Γρηγόρης Αρναούτογλου και Μαρία Μπεκατώρου, ενώ στον ρόλο της μάγισσας είναι η Βίκυ Σταυροπούλου.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Οι Επίτιμοι Διδάκτορες που έχουν αναγορευτεί στο Πανεπιστήμιό μας κατεγράφησαν, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και την υποστήριξη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Στην ψηφιακή συλλογή «ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ» μπορείτε να βρείτε όλες τις αναγορεύσεις από το έτος 1994 και εξής, συνοδευόμενες με ανάλογο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό: http://diogeneia.lis.upatras.gr/honorary-professors

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΟΥ Ρ/Σ «UPFM»

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου μας «UPFM», με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, έναν ραδιομαραθώνιο, όπου σε μια οκτάωρη ζωντανή μετάδοση έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 15 συλλόγους, οργανώσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στην βοήθεια συνανθρώπων μας, να μας πουν για το έργο τους, τη δράση τους αλλά και τις ανάγκες τους! Συμμετείχαν οι: Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ «Μαχητές Πάτρας», Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (ΣΟ.Ψ.Υ.) Πάτρας, ΚΕΘΕΑ, Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Αχαΐας «Άλμα Ζωής», Praksis, Στέγη+, Αντωνοπούλειο Ίδρυμα, Το Χαμόγελο του Παιδιού, «ΑγκαλιάΖΩ» Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Νομού Αχαΐας, «Γαλήνη Αναπήρων Παιδιών – Κιβωτός της Αγάπης», ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή», Ομάδα Νέων Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Άγιος Στυλιανός», Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και αντιπροσωπεία τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Θερμά συγχαρητήρια στην πολιτιστική ομάδα του UPFM για την πρωτοβουλία της αυτή. Θυμίζουμε ότι ο Ρ/Σ του Πανεπιστημίου εκπέμπει από τη συχνότητα του ΗΜΕΡΑ FM 90,4 και διαδικτυακά από τη σελίδα upfm.upatras.gr.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ

Στις καθιερωμένες βραβεύσεις που απονείμει η Ακαδημία Αθηνών στο τέλος κάθε έτους, το Πανεπιστήμιό μας εφέτος είχε διπλή παρουσία. Συγκεκριμένα, στην Πανηγυρική Συνεδρία της 22ας Δεκεμβρίου 2015, απονεμήθηκαν:

  • Το Βραβείο Ακαδημαϊκού «Περικλή Σ. Θεοχάρη», αθλοθετούμενο από το «Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη», για την καλύτερη εργασία στον τομέα της Μηχανικής, στη δημοσίευση «Curvature dependent surface energy for a free standing monolayer graphene: Some closed form solutions of the non-linear theory» (D. Sfyris, G.I.Sfyris and C.Galiotis, International Journal of Non-Linear Mechanics, 67 (2014), 186–197). Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Σφυρής, που υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πρόγραμμα Αριστεία-ERC της ΓΓΕΤ (ERC-10), μέσω του οποίου εκπονήθηκε η εργασία αυτή. Συγχαίρουμε τον συνάδελφο Κώστα Γαλιώτη, Καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για την ξεχωριστή αυτή διάκριση.
  • Το ένα από δύο βραβεία «Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου» στον απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας κ. Κωνσταντίνο- Θεοδόσιο Α. Δημητρακόπουλο. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στους ικανότερους, στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Ο κ. Δημητρακόπουλος από τον Αύγουστο 2014 φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του University of California - Berkeley. Συγχαίρουμε τον κ. Δημητρακόπουλο για τη διάκριση αυτή, καθώς και τον Καθηγητή του μαθήματος, κ. Ευστάθιο Στείρο, για την συμβολή του στην εκπαίδευση των φοιτητών μας. [2] Επίσης, σε διεθνείς διαγωνισμούς λάβαμε τις διακρίσεις:
  • Η Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου μας συμμετείχε με επιτυχία στο διαγωνισμό Robotex 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 4-6 Δεκεμβρίου 2015 και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Line Following Enhanced και την έκτη και δέκατη θέση στην κατηγορία Line Following. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.418 διαγωνιζόμενοι με 650 ρομπότ από 15 χώρες της Ευρώπης, και ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Αυτή η διάκριση, η σημαντικότερη επιτυχία της Λέσχης Ρομποτικής μέχρι σήμερα, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των αποτελεσμάτων που παράγονται από τους φοιτητές του Ιδρύματός μας και δίνει κίνητρο στα μέλη της Λέσχης Ρομποτικής να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Τα μέλη της Λέσχης που συντέλεσαν σε αυτή την επιτυχία είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής: Αλέξια Τούμπα, Χρήστος Γκουρνέλος, Ιωάννης Παπακωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Τσενεμπής και Αλέξανδρος Κουρής, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. & Αεροναυπηγών Μάριος Κωνσταντάκος και Ιωάννης Λέτσος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμ. Φυσικής Ηλίας Δημέας και ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. & Αεροναυπηγών Φώτης Δημέας. Συγχαίρουμε τους φοιτητές μας αλλά και τους συναδέλφους καθηγητές, που καθοδηγούν αυτήν την τόσο δημιουργική και παραγωγική προσπάθεια!
  • Οι προπτυχιακοί φοιτητές και μέλη του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων (HPCLab) του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Αλέξανδρος Κουρής, Αλέξανδρος Νάκος και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Νίκος Νικολουτσάκος, κατέλαβαν τη 2η θέση στον διαγωνισμό «HiPC 2015 Student Parallel Programming Challenge (Intel Xeon Phi Track)», μετά από έντονη προσπάθεια και υπό την επίβλεψη του Δρ. Ιωάννη Βενέτη. Ο διαγωνισμός αφορούσε στην επίτευξη της μέγιστης επίδοσης στη συσταδοποίηση (clustering) ενός μεγάλου dataset σε υπολογιστικό σύστημα, βασισμένο σε συνεπεξεργαστή Intel Xeon Phi που συνδυάζει διανυσματική επεξεργασία και παραλληλία. Είχε προκηρυχτεί ενόψει του 2015 IEEE International Conference High Performance Computing HiPC 2015 και τελεί υπό την αιγίδα της IEEE, ενώ υποστηρίζεται από την Intel και την NVIDIA. Η επίσημη βράβευση θα γίνει κατά τη διάρκεια του HiPC, όπου η ομάδα έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της. Περισσότερα: http://www.hipc.org/hipc2015/prog-challenge.php