Τι αναφέρει η Πρυτανεία για τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών Τι αναφέρει η Πρυτανεία για τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Τι αναφέρει για τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Πανεπιστημίου

Σε ανακοίνωση της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και σε ότι έχει να κάνει με τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν εμφανιστεί στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τονίζονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα, πολύ συχνά δημοσιοποιούνται εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια όλων μας στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Η Πρυτανεία επιθυμεί να εστιάσει στο θέμα, υπενθυμίζοντας τα εξής δεδομένα:


1. Το πρόβλημα αφορά όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων (18/4/2025): 

«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, που να βρίσκεται σε αρμονία με το χαρακτήρα και τους σκοπούς ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ως Σύνοδος Πρυτάνεων, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των καιρών.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του. Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της.

Οι Πρυτάνεις έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο. Η επιλογή των μεθόδων τήρησής του δεν συνιστά αρμοδιότητα των Πρυτάνεων, αλλά άλλων οργάνων της Πολιτείας».  

2. Στο δικό μας Πανεπιστήμιο υπάρχουν εννέα (9) φύλακες σε βάρδιες, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους. Αναμένεται άλλοι πέντε (5) φύλακες να επιστρέψουν από την διαθεσιμότητα.

3. Η οικονομική κατάσταση είναι δεδομένη. Χρήματα από ιδίους πόρους για αύξηση του αριθμού των φυλάκων δεν υπάρχουν.

4. Από τον 9/2015 που αναλάβαμε την Πρυτανεία, έχουμε στείλει έγγραφα στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στο σοβαρό πρόβλημα φύλαξης του Πανεπιστημίου μας και τις παραβατικές πράξεις.

Ζητάμε επιπλέον χρηματικό ποσό για την φύλαξη, δεδομένων των 2.500 στρεμμάτων και 100 κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης. Κατά την επίσκεψή μας στο Υπουργείο Παιδείας, έχουμε επισημάνει ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

5. Ενημερώνονται συνεχώς αρμοδίως, εγγράφως, όλες οι υπηρεσίες, και έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, τόσο από τους φύλακες όσο και από μέλη της κοινότητας.

6. Γίνονται προσπάθειες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνει περίφραξη όλης της Πανεπιστημιούπολης. Πέρα από τα παραπάνω, επισημαίνουμε όμως ότι: Η φύλαξη αφορά όλους μας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον. Το Πανεπιστήμιο δεν ελέγχει τους γείτονές του και δεν είναι στις αρμοδιότητές του.

Πολλές φορές διαπιστώνονται απαράδεκτες αμέλειες. Προτείνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν αποδίδονται ευθύνες παραβατικών πράξεων μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.  Περιμένουμε, εκτός των αναφορών, προτάσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Η συνέργια θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr