Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/05] Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/05]

CWTS LEIDEN RANKING 2015: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Καλά νέα για τη διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών λάβαμε και από το CWTS Leiden Ranking 2015, το οποίο αξιολογεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και στηρίζεται σε βιβλιομετρικούς δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ευρετήριο Web of Science. Στη γενική κατάταξη το Πανεπιστήμιό μας παρουσιάζεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα του κόσμου, καταλαμβάνοντας τη 465η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και την 4η θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ (μετά από τα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ, που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιστοίχως). Επίσης, στις επιμέρους ταξινομήσεις «αριστείας» που προχωρά το συγκεκριμένο σύστημα, το ποσοστό 10% των καλύτερων δημοσιεύσεων του Ιδρύματος μας κατέχουν την 570η θέση ανάμεσα στο ισόποσο ποσοστό (10%) της αφρόκρεμας των δημοσιεύσεων παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα βελτιώσει τη συγκεκριμένη θέση κατά 18 μονάδες (το προηγούμενο έτος βρισκόταν στην 588η θέση). 

Διαβάστε ακόμη: Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων Παν. Πατρών ενάντια στη διακοπή λειτουργίας του Ιδρύματος στις 30/06 


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο Νικόλαος Πέππας, Καθηγητής Χημικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Ο Νικόλαος Πέππας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, είναι Καθηγητής στην έδρα «Flether Pratt» της Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin (ΗΠΑ) και Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος τεσσάρων Ακαδημιών και από το 2013 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί με περισσότερα από 120 διεθνή βραβεία και έχει επίσης αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ πέντε πανεπιστημίων. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει θέσει τις βασικές αρχές και το λογικό σχεδιασμό των συστημάτων λήψης και βιοϋλικών, ενώ οι επιστημονικές συνεισφορές του έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη περισσοτέρων από 20 ιατρικών προϊόντων. Η τελετή αναγόρευσης του κ. Πέππα θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Ιουνίου 2015 (ώρα 12.00 μ.), στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πέτρος Κουτσούκος, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή Ν. Πέππα, με θέμα: «Μοριακά Δίκτυα και Υδατοπήγματα στην Χημική και Βιοϊατρική Μηχανική». Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5277 

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Σχετικά με τα περιστατικά παραβατικότητας που παρατηρούνται, κυρίως από τους Ρομά μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σας θυμίζουμε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κλείδωμα αυτοκινήτων και γραφείων και στη φύλαξη των προσωπικών μας αντικειμένων. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, σας υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να καλέσουμε τους φύλακες στα τηλέφωνα: 6978 188881 και 6978 188882, ενώ σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος στα κτίρια, καλούμε τα τηλέφωνα της «επιφυλακής οίκοι»: 6978 188888 και: 6978 188886 (για υδραυλικό) και 6978 188887 (για ηλεκτρολόγο). 

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι μπάρες που βρίσκονται επί της κεντρικής οδού Ιπποκράτους: (α) στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, και (β) στον επόμενο κόμβο της Φυσικής, θα κλείνουν το βράδυ ώρα 10.00 (αντί ώρας 12.00 μ.μ.).

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 

Το μάθημα «Introduction to Greek Civilization and Culture», που για πρώτη φορά διδάχθηκε στους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus+ στο Πανεπιστήμιό μας το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (παράλληλα με το μάθημα ελληνικής γλώσσας, που προσφέρει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), ολοκληρώνει την πρώτη περίοδό του με έναν πρωτότυπο τρόπο: ένα εργαστήριο για τον καραγκιόζη, υπό την ευθύνη της επίκ. καθηγήτριας του Τμ. Θεατρικών Σπουδών Ιωάννας Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίχτη – δάσκαλο, Δρ. Θωμά Αγραφιώτη. Οι ξένοι φοιτητές που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιό μας το εξάμηνο αυτό θα πάρουν μια γεύση από τον μπερντέ και τις δημοφιλείς φιγούρες του θεάτρου σκιών !

Την εποπτεία του μαθήματος αυτού είχε η αν. καθηγήτρια του ΠΤΔΕ Αθ. Σπινθουράκη, την οποία ευχαριστούμε θερμά, όπως και τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής, για τη συμβολή τους στον σχεδιασμό του μαθήματος: Δημήτρη Πολίτη, επ. καθηγητή ΤΕΕΑΠΗ και Ειρήνη Σοφία Κιαπίδου, επικ. καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας. Στους παρακάτω διδάσκοντες, που συμμετείχαν εθελοντικά στη διδασκαλία του μαθήματος το τρέχον εξάμηνο αλλά και στη διάδοση του πολιτισμού μας, θα θέλαμε, επίσης, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας: 

• Αν. Καθηγητή Μάρτιν Κρέεμπ (Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών)

• Επικ. καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ιωάννα Παπαγεωργίου

• Επικ. καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Δήμητρα Παπαδημητρίου

• Τα μέλη ΕΕΠ: Ευγενία Βικάτου (ΠΤΔΕ) και Γεωργία Παρπαρούση (ΤΕΕΑΠΗ)

• κ. Ελένη Σιμώνη, ΕΔΙΠ Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Προσβλέπουμε στη συνέχιση και τον εμπλουτισμό του μαθήματος και στα επόμενα εξάμηνα, καθώς βοηθά σημαντικά τους φιλοξενούμενους φοιτητές, από όποιο γνωστικό πεδίο και να προέρχονται, να κατανοήσουν τον πολιτισμό μας και να γίνουν μικροί πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. 

3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Το Πανεπιστήμιο διοργανώνει, στο  πλαίσιο του 3ου Forum Υγείας, εκδήλωση την Κυριακή 7/6/2015 και ώρα 10:00 - 12:00 στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με τίτλο «Υγεία και Κοινωνική Ανασυγκρότηση. Η συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών». Η εκδήλωση περιλαμβάνει: (α)  διαλέξεις του καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής Π. Γκούμα: «Ηχορύπανση - Ένας κίνδυνος με επιπτώσεις στην υγεία. Πρόληψη και προστασία» και του αναπλ. καθηγητή Απ. Βανταράκη: «Οι νέες τεχνολογίες στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και του περιβάλλοντος και οι θετικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», και (β) Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Κλινικές μελέτες – Εργαλείο για την προαγωγή της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης», όπου θα μιλήσουν ο  αναπλ. καθηγητής ιατρικής Αργ. Συμεωνίδης, η επιστημονική συνεργάτης της Αιματολογικής Κλινικής ΠΝΠ κ. Μ. Τσαλκάνη και ο ιατρικός διευθυντής της Roche Hellas Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Δ. Καρδαμάκης και ο καθηγητής του Τμ. Φαρμακευτικής Γρ. Σιβολαπένκο. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΤΔΕ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας την Τετάρτη, 3/6/2015 και ώρα 16.30 διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα στη μνήμη των ομότιμων καθηγητών του Τμήματος Αλέξανδρου Κοσμόπουλου και Μαρίας Μιράσγεζη. Για τον Αλ. Κοσμόπουλο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Ι. Δελλής: «Α. Κοσμόπουλος: Μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του», ο καθηγητής Δ. Βεργίδης: «Αλ. Κοσμόπουλος: Ένας Δάσκαλος» και ο επίκ. καθηγητής Στ. Βασιλόπουλος: «Ο Αλ. Κοσμόπουλος και η Σχεσιοδυναμική Παιδαγωγική». Το έργο και την προσωπικότητα της Μ. Μιράσγεζη θα παρουσιάσουν οι ομότιμοι καθηγητές Ηρακλής Καλλέργης: «Μ. Μιράσγεζη: Μνήμη μιας “μεγάλης κυρίας” των γραμμάτων μας» και Π. Παπούλια – Τζελέπη: «Η Κυρία Μιράσγεζη και η αγάπη της ομορφιάς», και η επίκουρη καθηγήτρια Θ. Νιφτανίδου: «Όψεις του έργου της Μαρίας Μιράσγεζη». 

6ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Σας υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Τρίτη, 2 Ιουνίου, ξεκινά στην Πανεπιστημιούπολη το «Παιδικό Φεστιβάλ» που διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5/6/2015. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος θα υλοποιούν καθημερινά στους χώρους του Τμήματος (ώρες: 10.00-12.00 π.μ.) δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας που αφορούν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αφήγηση ιστοριών, τη μουσική, τα εικαστικά, τα δικαιώματα του παιδιού, τα μαθηματικά, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τη διαπολιτισμική αγωγή, το τσίρκο και το κουκλοθέατρο. Στις εκδηλώσεις είναι ευπρόσδεκτα και τα παιδιά των εργαζομένων του Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.childrenfestival.edu.gr.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

10η Αθλητική Ημέρα Πανεπιστημίου Πατρών 

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Αθλητισμού την Τετάρτη, 3/6/2015, διοργανώνει τη «10η Αθλητική Ημέρα» του Πανεπιστημίου Πατρών, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τελικών αγώνων εσωτερικών φοιτητικών πρωταθλημάτων στο Ποδόσφαιρο και Καλαθοσφαίριση, αγώνα Πετοσφαίρισης Παλαιμάχων, αγώνα Δρόμου 3.000 μ. φοιτητών/τριών και εργαζομένων, απονομές, επιδείξεις αθλητικών προγραμμάτων Αεροβικής Γυμναστικής — Ξιφασκίας — Πολεμικών Τεχνών (suibukan), χορευτικό και λοιπό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Γήπεδο Beach Volley

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του σύγχρονου γηπέδου Beach Volley στην Πανεπιστημιούπολη. Όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου αλλά και οι φίλοι του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου μπορούν να χρησιμοποιούν το γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες, ενώ σχεδιάζεται και τουρνουά Beach Volley (τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη των συμμετοχών). 

Πληροφορίες για το Γυμναστήριο στο: http://gym.upatras.gr/ (τηλ.: 2610 993055). 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr