Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούν ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο! Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούν ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο!

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούν ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο!

Ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο το οποίο θα είναι κατάλληλο για την τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών ετοιμάζουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πιο αναλυτικά, η σύνθεση του φαρμάκου πρόκειται για μια ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ»:

Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.

Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr