Έξωση τριών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών επειδή δεν πλήρωσαν το "χαράτσι" των 200 ευρώ / Διαμαρτυρία Δήμου Πατρέων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Έξωση τριών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών επειδή δεν πλήρωσαν το "χαράτσι" των 200 ευρώ

Ο Δήμος Πατρέων τοποθετήθηκε επίσημα για την απόφαση του Πανεπιστημίου να κάνει έξωση σε τρεις φοιτητές από την εστία, επειδή δεν πλήρωσαν το χαράτσι των 200 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας καλεί την Πρυτανική Αρχή να μην προχωρήσει στην έξωση τριών φοιτητών που δεν πλήρωσαν το χαράτσι των 200 ευρώ, το οποίο με περσινή της απόφαση έχει ενσωματώσει στον Κανονισμό Λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2024, να μην είναι εξασφαλισμένη η δωρεάν στέγαση για όλους τους νέους που σπουδάζουν μακριά απ’ την πόλη τους και μάλιστα η στέγαση σε κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Είμαστε δίπλα στους φοιτητές της πόλης μας, δίπλα στα παιδιά μας που μένουν στην Εστία και έχουν έρθει ήδη αντιμέτωπα με τις οικονομικές δυσκολίες ενός άδικου κοινωνικοοικονομικού συστήματος και σήμερα υφίστανται ακόμα μεγαλύτερη πίεση μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, που θα έπρεπε να τα προστατεύει.

Κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών εστιών

[...] 2. Κάθε οικότροφος κατά την είσοδό του σε Εστία καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους 200 ΕΥΡΩ ως εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που δημιουργούνται όχι από συνηθισμένη χρήση. Το χρηματικό ποσό καθορίζεται µε απόφαση της Συγκλήτου κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η εγγύηση επιστρέφεται στον οικότροφο µόνο κατά την ημέρα της αναχώρησής του και αφού αφαιρεθεί η αξία των ζημιών που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί. Οι οικότροφοι φροντίζουν να προστατεύουν την περιουσία και τα υλικά της Εστίας. Σε περίπτωση όμως ζημιάς ή υλικής απώλειας από οικότροφους που η ταυτότητά τους δεν έχει εξακριβωθεί, η αποκατάσταση των ζημιών γίνεται σε βάρος του λογαριασμού που έχει δημιουργηθεί από το σύνολο των εγγυήσεων των οικότροφων.[...]

"Κανείς φοιτητής εκτός εστίας επειδή δεν είχε να πληρώσει το χαράτσι"

Να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από το δωμάτιο του στην φοιτητική εστία, επειδή δεν είχε να πληρώσει το «χαράτσι» (που η Πρυτανεία «βαφτίζει» «εγγύηση») των 200 ευρώ για να λάβει δωμάτιο, απαιτεί η ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ.

Πρόκειται για απαράδεκτη διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει η Πρυτανεία, με την λογική του «αν δεν πληρώσεις, φεύγεις» που εφαρμόζει από φέτος στους εστιακούς πρωτοετείς φοιτητές.

Η ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει ότι αυτό «δεν θα περάσει» και υπογραμμίζει: «Πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για το φοιτητικό, το εργατικό γενικότερα το λαϊκό κίνημα η προσπάθεια να πεταχτούν στο δρόμο οι τρεις φοιτητές που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το άδικο χαράτσι των 200 ευρώ. Πρέπει να γενικευθεί η απαίτηση να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα 200ευρα στους πρωτοετείς οικοτρόφους, να πάψει εδώ και τώρα να ισχύει το μέτρο αυτό».

Υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με ευκολία δίνει δισεκατομμύρια σε ΝΑΤΟικούς πολεμικούς εξοπλισμούς, στέλνει φρεγάτες "στο στόμα του λύκου" χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, απ’ την άλλη όταν είναι για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υπάρχουν κόφτες, δημοσιονομική πειθαρχία κτλ. Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι παρατημένες στο έλεος τους, δεν πληρούν στοιχειώδης συνθήκες (κλιματισμό, ζεστό νερό όλη την μέρα, επαρκεί εξοπλισμό μέσα στα δωμάτια, στις κοινόχρηστες κουζίνες και μπάνια κτλ), για να μπορέσουν να μείνουν εκεί φοιτητές», και προσθέτει:

«Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει ανοίξει εδώ και καιρό πόλεμο με τους φοιτητές, τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τις διεκδικήσεις τους και τις μορφές πάλης που συλλογικά επιλέγουν για να τις προωθήσουν. Δεν πρωτοτυπεί φυσικά, αφού τη δυνατότητα αυτή τους την παρέχουν απλόχερα όλοι οι νόμοι που ψήφισαν – στήριξαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (νέο και παλιό) και τα “αποκόμματα” που κάθε φορά τους συνόδευαν. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Πρύτανης – προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ – είναι ο συνεπέστερος υλοποιητής του πρόσφατου νόμου – πλαισίου που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πλέον, καμία αστική πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με την άλλη γι’ αυτό εξάλλου συχνά “στέλνουν την μπάλα στην εξέδρα” για να αποπροσανατολίσουν (τα ζήσαμε και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο ενόψει Ευρωεκλογών)».

Εξηγεί πως «το “Δημόσιο και Δωρεάν” πανεπιστήμιο για το οποίο όλοι τάχα κόπτονται και το έχουν κάνει “σημαία” με αφορμή την επικείμενη εκλογή Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι το Πανεπιστήμιο των κλειστών εργαστηρίων για τους φοιτητές αλλά ανοιχτών για τις επιχειρήσεις και τις έρευνές τους. Είναι το Πανεπιστήμιο που πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους εργολάβους για να θησαυρίσουν από τα μεροκάματα πείνας με τα οποία θα πληρώνουν τους “εργολαβικούς” εργαζόμενους. Είναι το Πανεπιστήμιο της αγοράς, του ανταγωνισμού και της “προσέλκυσης επενδύσεων” στο οποίο πρέπει να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για να μπορεί να κρατά καλά ο χορός των εκατομμυρίων που μπαινοβγαίνουν μέσω των αμαρτωλών ΕΛΚΕ. Είναι το Πανεπιστήμιο των γενικευμένων ευέλικτων σχέσεων εργασίας, της κατά παραγγελία έρευνας, της διαρκούς αλλαγής προγραμμάτων σπουδών με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς μακριά και πέρα από τη στέρεη επιστημονική γνώση και την αξιοποίησή της προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Είναι το Πανεπιστήμιο Ανώνυμη Εταιρεία, απόλυτα εχθρικό για τις σπουδές, τη ζωή και τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων, όλου του λαού μας! Είναι το Πανεπιστήμιο που φτιάχνει το κεφάλαιο για τα συμφέροντά του, μέσω των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συναίνεση όλων των αστικών δυνάμεων που πίνουν νερό στο όνομά της».

Η ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει:

«Η αποδόμηση της όποιας φοιτητικής μέριμνας υπήρξε στο “Δημόσιο” Πανεπιστήμιο, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η σίτιση έχει παραδοθεί σε ιδιώτες με αποτέλεσμα όχι μόνο την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων, αλλά και την ολοκληρωτική διακοπή τους όταν δεν συμφέρει - οικονομικά - τον ιδιώτη να μαγειρεύει για “λίγους φοιτητές” όπως γίνεται κατά την περίοδο των γιορτών, του καλοκαιριού όταν φοιτητές που δεν έχουν πού να πάνε, παραμένουν είτε στην εστία είτε στην πόλη. Τα κτίρια των εστιών έχουν μετατραπεί σε ερείπια ενώ πρόσφατα – μόλις ένα χρόνο πριν – έγινε η κατεδάφισης των ακατάλληλων κτιρίων που χτυπήθηκαν από το σεισμό 20 χρόνια πριν! Η προοπτική είναι τη θέση τους να πάρουν νέες εστίες που θα οικοδομηθούν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για να υπάρχει αφορμή να φορτωθούν ενοίκια στις πλάτες των οικοτρόφων, ακόμα και αξιοποίηση από τρίτους με το ανάλογο τίμημα – αφορμή που την αναζητά εναγωνίως από τώρα η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών φορτώνοντας με χαράτσια τους εστιακούς ενοίκους».

«Όσο η μόρφωση, η παιδεία, η έρευνα παραμένουν εμπόρευμα τέτοια και χειρότερα μέτρα θα είναι διαρκώς μπροστά στη νεολαία, στους εργαζόμενους» τονίζει και υπογραμμίζει πως: «Ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο, είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Εμείς, οι κομμουνιστές, είμαστε ήδη μπροστά σε αυτόν τον αγώνα μέχρι τα όνειρα της νεολαίας, του λαού μας να πάρουν εκδίκηση βγάζοντας από το κάδρο το κεφάλαιο και τους παρατρεχάμενούς του, για να μπει στο επίκεντρο η κοινωνία και οι ανάγκες της, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.