Φοιτητές αποκλείστηκαν από την εξεταστική Ιουνίου! Προχώρησαν σε αποκλεισμό του γραφείου του Πρύτανη

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Φοιτητές αποκλείστηκαν από την εξεταστική Ιουνίου! Φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό του γραφείου του Πρύτανη

Φοιτητικές Ειδήσεις: Απαγορεύθηκε σε 4 φοιτητές να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου! Ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση - Για παραπάνω από 4 ώρες ήταν κλεισμένος στο γραφείο του ο πρύτανης - Το χρονικό του επεισοδίου. Από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποκλειστεί ο πρύτανης, αλλά ότι διεξάγεται μια ειρηνική διαμαρτυρία ώστε να αρθούν οι διώξεις των φοιτητών.

Παράνομα κρατούμενος στο γραφείο του βρέθηκε από τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 26.04 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, όπως καταγγέλλει, καθώς φοιτητές του ιδρύματος όλες αυτές τις ώρες, του απαγόρευσαν την έξοδο ισχυριζόμενοι ότι πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιόν του, με αίτημα να ανακαλέσει την απόφασή του να απαγορεύσει σε 4 φοιτητές να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου με την αιτιολογία ότι αυτοί συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα, σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Θέση υπέρ των φοιτητών έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας, του οποίου το Γραφείο Τύπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη, με αποκλεισμό από την εαρινή εξεταστική περίοδο τεσσάρων φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου θα πέσει στο κενό! Αποτελεί μία πρωτοφανή, εκδικητική απόφαση. Στο πρόσωπο των συγκεκριμένων φοιτητών η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες της μεγάλης πλειοψηφίας της νέας γενιάς ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους! Συμμάχους της σ’ αυτή την επαίσχυντη μεθόδευση η κυβέρνηση είχε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, όπως και τα κόμματα του συστήματος που έστρωσαν τον δρόμο γι’ αυτό το απαράδεκτο πειθαρχικό πλαίσιο, που τελικά στρέφεται ενάντια στους φοιτητές που παλεύουν για το αυτονόητο, για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο! Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όμως, όλο αυτό το διάστημα μαζί μάθανε να παλεύουνε, μαζί ξέρουνε και να νικάνε! Γι’ αυτό οι απαράδεκτες, καταδικαστέες αποφάσεις για συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών θα μείνουν στα χαρτιά! Οι φοιτητές και με την ψήφο τους στις 22 Μαΐου, στις φοιτητικές εκλογές, θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση και την παράταξή της στα Πανεπιστήμια αναδεικνύοντας ξανά την Πανσπουδαστική Κ.Σ. σε 1η δύναμη, δίνοντας ώθηση στον αγώνα για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία».

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αναφέρει τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, υπήρξε συγκέντρωση – διαμαρτυρία περίπου 100 ατόμων έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα άτομα παρέμειναν εξωτερικά του χώρου έως την 17:50΄ώρα της ιδίας, όπου αποχώρησαν από το σημείο, αναγράφοντας σχετικά συνθήματα στον τοίχο του κτηρίου με σπρέι.
Kατά την εξέλιξη της προαναφερόμενης συγκέντρωσης υπήρχε συνεχής επικοινωνία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου χωρίς ουδέποτε να ζητηθεί η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.

Το επεισόδιο 

Για παραπάνω από 4 ώρες ήταν κλεισμένος στο γραφείο του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας καθώς διαμαρτυρόμενοι φοιτητές τον είχαν εγκλωβίσει εκεί.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ανέφεραν νωρίτερα, πως οι φοιτητές φρουρούσαν και το αυτοκίνητό του προκειμένου να μην μπορέσει να αναχωρήσει από το Πανεπιστήμιο. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επειδή δεν επιτρέπεται σε τέσσερις φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου.

Ο κ. Μπούρας ζήτησε βοήθεια από τις Αρχές μέσω ανάρτησης στα social.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποκλειστεί ο πρύτανης, αλλά δέχεται μια ειρηνική διαμαρτυρία ώστε να αρθούν οι διώξεις των φοιτητών.

Από την πλευρά του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας διαψεύδει κάθετα αυτό τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ειρηνική παράσταση όταν υπάρχουν περίπου 100 άτομα που βάφουν τοίχους, έχουν περικυκλώσει αυτοκίνητα και έχουν κάνει τον πρύτανη αφίσα.

Ο κ. Μπούρας, σε ανάρτησή του στο facebook, ανέφερε νωρίτερα και πριν λήξει η διαμαρτυρία: «Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες».

Για το περιστατικό είχε βγάλει- νωρίτερα- ανακοίνωση η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέροντας:

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, απέναντι στις απαράδεκτες διώξεις που υφίστανται από τη διοίκηση του Τμήματος.

Η κίνηση του Προέδρου του Τμήματος να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του Συλλόγου και σε φοιτητές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, αποτελεί μια χυδαία προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και καταστολής της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απαράδεκτο, υπό το πρόσχημα του Νόμου Κεραμέως 4957/2022, να ποινικοποιούνται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και να στοχοποιούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές που δέχονται διώξεις, συμμετείχαν σε πανεκπαιδευτικές-πανελλαδικές δράσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αίτημα την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καταφεύγει σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Ήδη πέρσι, φοιτητές είχαν διωχθεί για τη συμμετοχή τους στην απεργία για τα Τέμπη.

Είναι σαφές ότι οι επαναλαμβανόμενες αυτές ενέργειες, στόχο έχουν την φίμωση του φοιτητικού κινήματος και την καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο.Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αποτελούν χώρους ελεύθερης έκφρασης, αμφισβήτησης και συλλογικής δράσης. Η ποινικοποίηση της διαφωνίας και η καταστολή των φοιτητικών αγώνων, πλήττουν καίρια την ακαδημαϊκή ελευθερία και υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και των διωκόμενων φοιτητών.

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές διώξεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην οργανωμένη φοιτητική δράση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.