Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (15-19/04)

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (15-19/04)

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 «Παρίσι 2024», η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία των 60 χρόνων λειτουργίας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 17:38. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα διεξαχθεί στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας του Ιδρύματος (Κτίριο Διοίκησης). Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.upatras.gr/teleti-afis-olybiakis-flogas-sto-panepistimio-patron/  
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή που θα κοσμεί πλέον την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών στο διάβα των ετών. Η διεκδίκηση της «στάσης» της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Πρυτανικής Αρχής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά.
Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί ζωντανά από τον Up Fm Ρ/Σ του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της συχνότητας 103,7 για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας αλλά και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού: https://upfm.upatras.gr/
Αναφορικά με την τηλεοπτική κάλυψη:

 • Δικαίωμα τηλεοπτικής κάλυψης της τελετής Αφής, της διαδρομής και της παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, θα έχει το κανάλι που θα επιλέξει η Ε.Ο.Ε.
 • Η Ε.Ο.Ε. επιτρέπει στα τοπικά Μ.Μ.Ε. να μεταδώσουν τις τελετές ή στιγμιότυπα αυτών αρκεί να μην παρεμποδίζεται το έργο του επιλεγμένου από την ΕΟΕ τηλεοπτικού συνεργείου.

Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα στοιχεία που σχετίζονται με την διοργάνωση:
H εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό
Πέρας προσέλευσης: ώρα: 17:00 (αυστηρά)

Δυσάρεστη εξέλιξη! Ακρωτηριάστηκε η φοιτήτρια που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα / Είχε καταρρεύσει στη Σχολή

Εννέα καθηγητές σε μόλις τρία Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Προχωρούν οι τεχνικές εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Πατρών / ΕΙΚΟΝΕΣ

----

Τελετή Αναγόρευσης του Νικολάου Θ. Κακλαμανάκη, Χρυσού Ολυμπιονίκη Ιστιοπλοΐας 1996, Ατλάντα, Αργυρού Ολυμπιονίκη Ιστιοπλοΐας 2004, Αθήνα, σε Επίτιμο Διδάκτορα | 26.4.2024
O Νικόλαος Θ. Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας (1996 – Ατλάντα), Αργυρός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας (2004 - Αθήνα,) θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης». Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Λογοθεραπείας, Παναγιώτης Πλώτας, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας από τον Πρόεδρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Τρίμμη και την Αντιπρόεδρο Καθηγήτρια Ευδοκία Μπίλη αντίστοιχα. Η περιένδυση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Ν. Κακλαμανάκη με τίτλο: «Το ταξίδι μου στην καρδιά της θύελλας».
Επισυνάπτεται η πρόσκληση της εκδήλωσης (pdf).
Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση φωτογραφίζεται, βιντεοσκοπείται και μεταδίδεται διαδικτυακά. Μέρος του υλικού θα χρησιμοποιηθεί για το αρχείο του Π.Π, δημοσίευση στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του Π.Π και δημοσίευση στα ΜΜΕ. Για τα προσωπικά σας δεδομένα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

----

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Upatras SEG στο Athens Science Festival 2024, 19-21.04.2024
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το Τμήμα Γεωλογίας και η φοιτητική οργάνωση Upatras SEG ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στο Athens Science Festival:
1. Εργαστήρια για παιδιά με τη Μουσειοσκευή για το Γυμνάσιο “Κι αν πούμε το νερό νεράκι” στις 19 Απριλίου 2024
2. Διαδραστική έκθεση/πειράματα με θέμα “Γνωρίζω και νοιάζομαι για το περιβάλλον” από 19-21 Απριλίου 2024.
Συμμετοχή στο ATHENS Science Festival 2024 (upatras.gr)

----

Διεθνές Συνέδριο Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης & Δικαιωμάτων του Παιδιού
Με 98 ομιλητές από 12 χώρες και πάνω από 200 δια ζώσης συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε το διήμερο Διεθνές Συνέδριο Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης & Δικαιωμάτων του Παιδιού (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 11 και 12 Απριλίου), υπό την διοργάνωση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στο Συνέδριο συμμετείχε και το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Επιμόρφωσης του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το οποίο έχει αναλάβει τα τελευταία έξι χρόνια την αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που υλοποιούν τρία ελληνικά πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ)  για λογαριασμό του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα.
Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου έγινε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Akaki Tsereteli State University της Γεωργίας (τα δύο πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο που θεσμοθέτησαν στις χώρες τους Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού), από τους πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων Χρήστο Ι. Μπούρα και Shalva Kirtadze, παρουσία του διπλωματικού εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghasan Khalil. Αναλυτικά: εδώ

----

Διάκριση μέλους ΔΕΠ Τμήματος Ιατρικής
Ο κ.  Νεοκλής Γεωργόπουλος, καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας- Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ).

----

Διάκριση Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών
Η Διεθνής Επιτροπή επιστημόνων της  «Μη Γραμμικής Επιστήμης και Πολυπλοκότητας» βλ. https://www.lhscientificpublishing.com/Conferences/Awards.aspx, που οργανώνει τα ετήσια Συνέδρια  NSC2024 conference (https://nsc2024.nscconf.org/ απένειμε το βραβείο “G.M. Zaslavsky Award «For breakthrough achievement in Nonlinear Physical Science» 2024” στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αναστάσιο Μπούντη.

----

9-12.7.24 | «Πρόγραμμα για τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση: από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι σήμερα»
Το  Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Stark Center for Physical Culture and Sports του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και με την υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ανακοινώνουν τη διοργάνωση της δράσης για το 2024 «Πρόγραμμα για τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση: από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι σήμερα» (Sport and Education Program: from Ancient Olympia to the Present).
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 12 Ιουλίου 2024 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας – ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία (https://greece.chs.harvard.edu/events-conferences/sport-education-program).
Tο Πρόγραμμα θα φιλοξενήσει καθηγητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και επαγγελματίες του αθλητισμού και θα δεχτεί έως και 35 συμμετέχοντες/ουσες. Είναι ανοιχτό σε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών Πανεπιστημίων που είναι στο τρίτο ή σε μεγαλύτερο έτος σπουδών προπτυχιακού επιπέδου, καθώς και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή έχουν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, είναι καλοδεχούμενοι.
Το Πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση, ενώ οι Διοργανωτές προσφέρουν δωρεάν διαμονή και ημιδιατροφή στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Ολυμπία. Επιπλέον, προσφέρεται δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο από την Αθήνα προς την Ολυμπία στις 9 Ιουλίου και από Ολυμπία προς Αθήνα στις 12 Ιουλίου (με ενδιάμεσες στάσεις στην Πάτρα για συμμετέχοντες/ουσες από τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, κλπ).
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο τέλος του προγράμματος.
Η επιλογή των ατόμων που θα συμμετάσχουν θα γίνει μέσα από διαδικασία κατάθεσης κι αξιολόγησης αιτήσεων (https://forms-greece.chs.harvard.edu/sport-education-program-application/).
Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024, και θα κλείσει την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 11:59μμ.
Οι συστατικές επιστολές θα πρέπει να έχουν σταλεί έως την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στις 11:59μμ.
Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουνίου και οι φοιτητές και φοιτήτριες που θα επιλεγούν, θα λάβουν σχετική ειδοποίηση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Περισσότερα: https://www.upatras.gr/programma-gia-ton-athlitismo-kai-tin-ekpaidefsi-apo-tin-archaia-olybia-mechri-simera-diorganosi-kes-panepistimiou-harvard-doa-kai-perifereia-d-elladas/

----

Αποτελέσματα Erasmus+ KA131
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα Erasmus+ KA131 Κινητικότητα Προσωπικού για Διδασκαλία (Staff mobility for Teaching/STA) 2024 και Erasmus+ KA131 Κινητικότητα Προσωπικού για Επιμόρφωση (Staff mobility for Training/STT) 2024.
Αναλυτικές πληροφορίες στους συνδέσμους:
https://www.upatras.gr/apotelesmata-erasmus-ka131-kinitikotita-prosopikou-gia-epimorfosi-staff-mobility-for-training-stt-2024/
https://www.upatras.gr/apotelesmata-erasmus-ka131-kinitikotita-prosopikou-gia-didaskalia-staff-mobility-for-teaching-sta-2024/

----

Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας (BIP Erasmus+); Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων φοιτητών των Τμημάτων Γεωλογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας για συμμετοχή στο Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας / Blended Intensive Programme (BIP) με θέμα:  "Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus".
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 8-16 Ιουλίου 2024 στην Κύπρο και περιλαμβάνει διαλέξεις, εργασία πεδίου, πρακτική άσκηση και οργανωμένες περιηγήσεις. 
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Τμήματος Γεωλογίας:http://www.geology.upatras.gr/index.php/el/notices-gr/2008-erasmus-2

----

Επιμορφωτικό Σεμινάριο OACCUs
Το Σάββατο 13.4.24 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο: Διεπιστημονικές γνώσεις: Διερεύνηση των επιπτώσεων της διατροφής, της ψυχικής υγείας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας στην ιατρική πρακτική του καρκίνου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες του Ιατρικής και θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Ιατρικής, ΠΓΝΠ.

----

Εξέλιξη τεχνικών εργασιών ανακαίνισης, αποκατάστασης και συντήρησης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών 
Για την καλύτερη δυνατή διατήρηση της ασφάλειας, οριοθέτησης και προστασίας της περιουσίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου Πατρών, το έργο της συμπληρωματικής περίφραξης συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς όπως και οι τεχνικές εργασίες για την κατασκευή του περιαστικού πάρκου.  Επίσης, οι εργασίες στο ΚΕΔΙΒΙΜ βρίσκονται σε εξέλιξη όπως και η τοποθέτηση παγκακίων και τα έργα οδοποιίας. Με κυρίαρχο άξονα την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη σίτιση και στέγαση των φοιτητριών / φοιτητών του Ιδρύματος, οι ανακαινίσεις των δωματίων στη Φοιτητική Εστία Πατρών στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου συνεχίζονται. Να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές οι εργασίες εγκατάστασης οπτικών ινών για τη διασύνδεση των κτιριακών εγκαταστάσεων.  
Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Κουκούλι εκτελούνται εργασίες στη Φοιτητική Εστία και λοιπές τεχνικές εργασίες στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ωστόσο, εργασίες καθαριότητας εκτελούνται για τη  ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

----

Επίσκεψη σχολικών μονάδων στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της δράσης "Τα σχολεία πάνε Πανεπιστήμιο" 
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Τα σχολεία πάνε Πανεπιστήμιο» πολλές σχολικές μονάδες της Περιφέρειας καθώς και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι μαθητές διαφορετικών βαθμίδων ενημερώνονται για τις προοπτικές των μελλοντικών σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και έρχονται ακόμη πιο κοντά με τις Επιστήμες μέσω εκπαιδευτικών δράσεων σε επίπεδο Τμημάτων. Βέβαια έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις αλλά και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια. Μεταξύ αυτών των σχολικών μονάδων, πρόσφατα το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, από το οποίο αποφοίτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών – Καθ. Χρ. Μπούρας πριν από 44 χρόνια,  επισκέφθηκε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ο Πρύτανης υποδέχθηκε με χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση τους μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς ενημερώνοντας, λύνοντας απορίες, παρουσιάζοντας ερευνητικά εργαστήρια του Ιδρύματος αλλά και προσφέροντας αναμνηστικά δώρα στην εκπαιδευτική αποστολή.

 ----

Λειτουργία νέου ιστοτόπου του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Πατρών
Σας ενημερώνουμε ότι, δημιουργήθηκε και λειτουργεί o νέος ιστότοπος του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Πατρών, διαθέσιμος στη διεύθυνση https://mentalcare.upatras.gr/
Όσοι/ες φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται για υπηρεσίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται μέσω εφαρμογής στο νέο ιστότοπο.

----

Ανάρτηση μετρήσεων νερού ύδρευσης Πανεπιστημίου Πατρών
Στο πλαίσιο της διασφάλισης και τήρησης των αναγκαίων προϋποθέσεων ποιότητας του νερού ύδρευσης, που  προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αναθέσει την περιοδική διενέργεια μετρήσεων σε πιστοποιημένο εργαστήριο για τον έλεγχο των προβλεπόμενων παραμέτρων ποιότητας και υγιεινής του νερού ύδρευσης.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε  ο πρώτος κύκλος μετρήσεων των μικροβιολογικών παραμέτρων και της Legeonela σε δέκα σημεία. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών βρέθηκαν σύμφωνα με τα σχετικά όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Δ.Τ.Υ.Τ.Π.Ε.
https://gdtytpe.upatras.gr/poiotita-nerou-ydrefsis-panepistimiou-patron/ )

----

Τεύχος 17 @UP
Αναρτήθηκε, πιστό στο ραντεβού του, το 17ο τεύχος του περιοδικού του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/wp-content/uploads/2024/04/@up17.pdf Το περιοδικό είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στέλνουν τη συνεργασία τους στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

----

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

 • Συναυλία Μουσικού Σχολείου Πάτρας 
  19.4.24
 • Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο 
  20 – 21.4.24
 • Έκθεση ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου «Foreign Languages Forum Spring 2024»
  20 – 21.4.24
 • Patras JobFair 2024 
  20.4.24
 • Ημερίδα «Eπαγγελματικός Προσανατολισμός - Σπουδές και Επαγγέλματα με μέλλον" 
  20.4.24
 • Μουσικό Αναλόγιο "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ"   
  22.4.24
 • Επιστημονική Συνάντηση έργου HeritACT   
  23-24.4.24
 • Μουσικοχορευτική Παράσταση «Λαβύρινθος» 
  24.4.24
  Τα σχολεία του δικτύου Δ.Δ.Ε. Αχαΐας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας "Κινούμαστε Χορεύοντας και Περπατώντας" πραγματοποιούν μουσικοχορευτική παράσταση στις 24.4.24 και ώρα: 7.30 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.