Ο ΕΟΔΥ στην Πάτρα μετά τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας / Έλεγχος της φοιτητικής κοινότητας & εμβολιασμός

Ο ΕΟΔΥ στην Πάτρα μετά τα 3 κρούσματα Μηνιγγίτιδας / Έλεγχος της φοιτητικής κοινότητας και εμβολιασμός φοιτητών

Σε βαριά κατάσταση ο 20χρονος φοιτητής! Στην Πάτρα μετέβη το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, έπειτα από την ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας, σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου (τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα).

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε τα γραφεία της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας, όπου πραγματοποιείται σύσκεψη με τον διοικητή της Υ.ΠΕ, Γιάννη Καρβέλη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εμβολιαστούν, έπειτα από ιχνηλάτηση, 20 επαφές των 3 φοιτητών που νόσησαν. Παράλληλα το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές, αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αφού οι υγειονομικές αρχές έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές».

Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας

  • Στα μέσα Ιανουαρίου 18χρονος φοιτητής είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα. Ο 18χρονος έχει πλέον ξεπεράσει τον κίνδυνο.
  • Στα τέλη Φεβρουαρίου είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα μια 20χρονη φοιτήτρια, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
  • Τελευταίο κρούσμα πριν δύο ημέρες, 20χρονος φοιτητής του Τμήματος Mηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Πάτρα, παραμένει διασωληνωμένος σε εντατική νοσοκομείου με μηνιγγίτιδα. 

Σε βαριά κατάσταση ο 20χρονος φοιτητής

Όπως αναφέρει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, «η κατάσταση του φοιτητή είναι βαριά, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει όπως τα κατάφερε και η 22χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα πριν κάποιο διάστημα. Πλέον έχει βγει από τη ΜΕΘ και βρίσκεται σε δωμάτιο της παθολογικής κλινικής όπου εξακολουθεί να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή».

Καθώς πρόκειται για το τρίτο κρούσμα σε φοιτητή ο κ. Καρβέλης κάνει σαφές ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια είναι επιφυλακτική χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πανικός. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μας κάνει επιφυλακτικούς, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για πανικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης για την πληθυσμιακή ομάδα των φοιτητών που ήρθε σε επαφή με τον 20χρονο, γίνεται σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχει ενημερωθεί και η αναπληρώτρια Υγείας κ. Αγαπηδάκη. Ο κος Καρβέλης τόνισε ότι οι εντολές που υπάρχουν στο κλιμάκιο είναι, πέραν της ιχνηλάτησης που έχει ξεκινήσει από χθες, να γίνουν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρεμβάσεις, όπως εμβολιασμός και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια για το αν είναι μικροβιακή ή ιογενής η μηνιγγίτιδα.

Έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα: Συστάσεις του ΕΟΔΥ για τις στενές επαφές των κρουσμάτων

Το 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Κατευθυντήριες οδηγίες, έδωσε ο ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, από τα οποία, τρία ανιχνεύθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα, σε πανεπιστημιακά τμήματα της της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό «η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών, συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων».

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε ιατρό. Οι ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας, πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Το 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr