Απόφαση Παν. Πατρών: Τα Τμήματα καλούνται να αποφασίσουν για την εξεταστική / "Εξασφαλίστηκε το αδιάβλητο σε μία μέρα;"
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της συγκλήτου στις 31/01/2024 υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων» αναφέρεται στη νεότερη απόφαση της Συγκλήτου, προκαλώντας σειρά προβληματισμών και ερωτηματικών μεταξύ των πανεπιστημιακών.
Για παράδειγμα, με την πρώτη απόφαση η σύγκλητος τόνιζε: «Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη». Πανεπιστημιακοί τονίζουν πως «Επομένως τίθεται το ερώτημα πώς εξασφαλίστηκε σχεδόν μέσα σε μία ημέρα το αδιάβλητο;».
Υπενθυμίζεται, πως ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στην αρνητική στάση του Πανεπιστημίου Πατρών για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εξετάσεις.
Σφοδρή είναι και η αντίδραση του πρύτανη Χρήστου Μπούρα ο οποίος δήλωσε ότι «σέβομαι απόλυτα το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και είμαι έτοιμος, εάν τους έχω παραβεί, να υποστώ τις συνέπειες».
«Η σύγκληση νέας συνεδρίασης προκαλεί ερωτήματα ως προς το ποιες νέες συνθήκες διαμορφώθηκαν εντός ολίγων ωρών. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν εξωτερικές παρεμβάσεις επιχειρούν να καταστρατηγήσουν ευθέως το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας».
«Η διατύπωση της ανακοίνωσης της συγκλήτου δεν απηχεί το πνεύμα που επικράτησε στη διάρκεια της συζήτησης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής εξ αποστάσεως εξετάσεων, μετατοπίζοντας την ευθύνη σε Κοσμητείες και Τμήματα και “κλείνει το μάτι” στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για αλλαγή πλεύσης από το Πανεπιστήμιό μας. Ηδη στο υπουργείο πανηγυρίζουν για τη “συμμόρφωσή” μας και την ανατροπή μιας ιστορικής απόφασης της Συγκλήτου μας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ» αναφέρει σε σημείωμά του, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού βήματος, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Γιώργος Νικολάου, ο οποίος απέδωσε την αποδοχή εκ μέρους του της σχετικής απόφασης ως μέλος της συγκλήτου «στη σύγχυση και στο όνομα της ομοφωνίας, αποδέχτηκα την ανακοίνωση».
Μητσοτάκης: Οι ηγεσίες των πανεπιστημίων να συμμορφωθούν με τον νόμο για να μην χαθεί η εξεταστική